自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

禁止訪問

男爵府

我支持五區公投!保皇黨呢班狗扮人實在太黑我憎,請大家支持他們,亦當為下一代著想,等D仔女認清黑白對錯,我希望五區公投為香港打開新的光輝一頁,而我亦信保皇黨呢班狗扮人將遺臭億萬年!!!

大宅

原帖由 vlovemony 於 10-1-21 20:45 發表
功能組別及保皇黨只會為財團服務, 所以在現今的議會要決定民生等議題時, 都會傾向大財團, (希)生弱勢市民的利益 ! 今日菜園村, 大角咀, 下次可能輪到你 !

小數人(財團) 越來越有錢, 小市民不知不覺的變得更窮 ! ...

我好應同你的說法,
我真的唔想自由的香港變質,
依家巳經話大陸人可黎香港生仔拿綜援,住公屋
將來下一代如果又無民主又要同大陸人的小朋友爭飯食,我真係唔敢想像!
希望大家理性去諗下今次去唔去公投,
因為今次有人咁勇出黎表達,
下次唔知個特手又搞d咩唔俾人公投,
香港人真係要為下一代諗下
我相信今次係可以俾大陸個邊知道我地係幾唔滿意現在曾特手的行政手法,保住班有錢人!
香港人係幾渴望一人一票

別墅

回覆 1# i1010 的文章

我本人都非常支持,仲希望佢成功選返入去

支持、支持、好支持

我真的希望我的小朋友有健康快樂的生活

大宅

支持!
沒有民主政制,香港的核心價值:法治與自由也將不保!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 bighug 於 10-1-21 17:19 發表
好難說服每個市民對事唔對人,但我會盡力投下普選一票.

me too...

雖然唔 buy 社民連既手法. 但我哩 1 票 係 投普選, 最好公民黨係我哩區...

伯爵府

原帖由 chan803 於 10-1-21 18:04 發表

係 '可以2017行政長官普選, 可以2020立法會普選'. 可以, 唔一定係架, 到時是但搵個理由都可以再推遲. 本來基本法都話 07/08 可以普選架.

另外, d 保皇黨已經開始放風話功能組別都可以算係 普選:anger ...

係丫. 最憎人反口 ...

伯爵府

原帖由 Pulmma 於 10-1-21 21:32 發表
其實佢地今次真係玩得好搏,我有個諗法!只要其他黨玩野!唔派人去補選,然後個五位又自動當選!咁個五個人win番個席位,但又達到公投效果

同意. 其實好太機會, 會冇左 1 /2 位....

點會呀. 自由黨已經蠢蠢欲動....

男爵府

支持五區公投!!

伯爵府

原帖由 stjoboldboy 於 10-1-21 22:55 發表

我地隔離埠澳門夠乖啦, d民主派弱過药煲, 咁依家咪應該早己經有普選?

到 ...

同意...

睇番澳門, 真係嚇死人.

崔世安唔稱職, 結果做特首. 揭佢超支既審計長被叮走...用人要同聲氣o窩:;pppp:

禁止發言

好媽媽勳章

伯爵府

原帖由 swas 於 10-1-21 23:14 發表

你講得好岩!
唔認同社民連佢地
大可以等2012立法會選舉投第二個
今次佢地辭職拋個身出黎
係俾全港人表達廢除功能組別意願的一個好機會
明眼人會明白
今次情況就好似03年七一遊行表達訴求一樣
只係換左形式而已
所以 ...

琥珀宮

我唔支持今次公投。

因為懷疑普選能否因此次五區總辭變相公投(陳淑莊如此形容今次總辭)而達成,中央透過不同渠道表達對今次總辭睇法,似乎係你有你做,佢有佢依照自己方針行事。劉曉波案都一意孤行,佢地呢次行動又可以令中央改變嗎?

我唔係選民,不支持任何一黨一派,堅持不沾政治呢一趟混水,我不攪個人、黨派政治崇拜,要插隨便。

伯爵府

原帖由 roccomami 於 10-1-22 00:34 發表
我睇唔到普選會比現在好,人材有咩。民主黨上到位香港一定會好,我冇信心。如果比我揀泛民聯最好消失,佢令香港民主黨更加混亂更加不團結。令現今時下青少年用激來表達一齊,簡直文化倒退。家和萬事興、家嘈屋閉無日安寧,家(h ...

普選, 大家 有 say.

唔好, 可以叮走. 而家, 唔好都冇 say. 食硬

伯爵府

原帖由 SandyKL 於 10-1-22 00:43 發表
我唔支持今次公投。

因為懷疑普選能否因此次五區總辭變相公投(陳淑莊如此形容今次總辭)而達成,中央透過不同渠道表達對今次總辭睇法,似乎係你有你做,佢有佢依照自己方針行事。劉曉波案都一意孤行,佢地呢次行動又可以令中央改變嗎? ...

我唔係 100 % 泛民, 鐘意陳婉嫻...

我都覺得唔可以.

但做人, 只要 arm 既事, 而又係和平理性, 都應該做. 盡力, 無問收穫...

唔知有冇聽過老人與海星的故事...

禁止發言

禁止訪問

琥珀宮

香港係自由地,只要在影響最少民眾之下進行,唔係問題。

但如果進行一件事,引起社會咁大關注,一旦達不到預期成果,變得費時。咁點解唔放多D時間係其他社會事務上?

依家傳媒、學術機構都進行有關此次總辭民意調查,靜待結果,我會偏向信學術機構調查報告。

原帖由 lok1503 於 10-1-22 00:52 發表

我唔係 100 % 泛民, 鐘意陳婉嫻...

我都覺得唔可以.

但做人, 只要 arm 既事, 而又係和平理性, 都應該做. 盡力, 無問收穫...

唔知有冇聽過老人與海星的故事... ...

男爵府

黃生同有黑社會背景人士咁熟, 如果普選選到佢真係要諗下移民.

原帖由 babyhorus 於 10-1-22 00:54 發表
我支持普選, 但唔想支持o個班影衰哂香港人既黑社會社民聯, 呢場戲又俾長毛同黃生搞到似做show,

禁止訪問

首頁
23456...12

尾頁

跳至