興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

我有盆玫瑰花,最近身上及葉上有很多白色很小的粒粒,好似塵咁細,有d絲咁,整到d葉枯哂,就算新出我嫩葉也枯,是否細菌感染,有冇得醫?
另外,番茄樹幹上又有白色粒粒,大d,好似粒蛋咁,又係咩呢?

別墅

好大機會係菌同蟲, 呢d天氣好易有, 試吓噴藥啦, 不過最好影相上嚟先可以確定呀
[url]http://hk.myblog.yahoo.com/yuwaiman814[url]

大宅

原帖由 yuwaiman 於 10-1-22 11:34 發表
好大機會係菌同蟲, 呢d天氣好易有, 試吓噴藥啦, 不過最好影相上嚟先可以確定呀

唔該,咁D藥係邊度買架?我琴晚頂唔順離遠同佢噴左D剎蟲水,咁今朝見D毛毛冇咁多.

男爵府

據我d 花友說, 玫瑰較常有 "白粉病" , 要噴藥架 ...

大宅

原帖由 katrinafu 於 10-1-26 22:51 發表
據我d 花友說, 玫瑰較常有 "白粉病" , 要噴藥架 ...

係呀?D藥係邊度買架,叫咩名呀??
我卒之忍唔住剪哂所有葉,剩低枝幹,呢幾日佢都長出新葉.....

大宅

網友介紹苦錬油,係花墟買約$3x-40

男爵府

原帖由 kerobobo 於 10-1-27 12:50 發表

係呀?D藥係邊度買架,叫咩名呀??
我卒之忍唔住剪哂所有葉,剩低枝幹,呢幾日佢都長出新葉.....

你去花墟問問好, 我上星期同我朋友行深圳花卉世界, 見到d d 花檔賣的玫塊有白色一"撻撻" , 她說是白粉病 ( 是病毒 ) , 常見在玫瑰 , 要定期噴藥, 記得她說噴" 波爾多"囉, 是藥名來呀...

另外我見你說 "有絲" , 又有可能是紅蜘蛛囉...

若你再遇這些問題, 你下次影相post 出來, 可幫你睇睇 , 因好多病及蟲害都是"白色" ....

大宅

好呀~~~唔該哂妳地呀~~~依家剪哂D葉,好好多啦~~~

首頁

尾頁

跳至