論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

最近我發現在 bk 內, 有很多媽媽的印傭做左幾日,
就唔做 or 頂工人唔順要炒, 請各位媽媽小心,
呢一個係陷阱, 原來有好多黑店agent,
喜歡講到工人有幾好 or 慘, 真實就貨不對辦,
因為僱主炒工人, agent 係可以分到一半代通知金,
所以各位媽媽如果工人做野真有問題,
可以出 warning letter, 夠3封就可以將佢自動消失,
記住叫agent 帶佢走, 要簽晒所有文件, 最好打手字模 & 錄音, 因為好多好衰 agent & 工人, 佢地太古惑,
遇到衰agent 仲有一個方法, 我可以同大家分享下,
我侓師朋友教我將整件事寫信去印尼領事館, 再c.c. 比返間agent, 消費者委員會 & 某間雜誌社, 就自然有人跟進, 雖然唔會可以取回agent fee, 但至少令到呢間agent 續牌時有困難.

**本人都係因為遇到一間好衰 agent & 工人,
攪到比工人告, agent 收左agent fee後, 樣樣事都唔理, 因而想發表下少少意見**

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

點解出 warning letter, 夠3封就可以將佢自動消失, 唔洗比1個月代通知金?

別墅

係啦!有人話出WARNING LETTER其實多餘,我都想知WL有無用ga?

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 yeemelody 於 10-1-22 10:09 發表
點解出 warning letter, 夠3封就可以將佢自動消失, 唔洗比1個月代通知金?

NO NO NO~ 絕對唔係架~
即使係本地打工仔, 有WARNING LETTER唔等於可以即時解僱而不發放代通知金

呢個觀念, 其實係以前D local公司, 會有咁嘅條款在EMPLOYMENT CONTRACT上, 致使好多人都誤會咗. 即使你當時在CONTRACT上簽咗名, 意味你接受呢個條款; 但事實上, 勞方的福利以不低於勞工法例為依歸, 所以, 仍係有得拗.

即時解僱工人而不發放代通知金, 除非有"實質証據" (唔係僱主口講, 唔係工人承認), 大致上係牽涉dishonest, misconduct甚至刑事, 但定義好含糊, 亦唔係由僱主定義. 就算佢口頭承認而你錄埋音都好, 冇証明的話一樣可以反屈.

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 kaka0608 於 10-1-22 11:22 發表
係啦!有人話出WARNING LETTER其實多餘,我都想知WL有無用ga?

咁講啦, Warning Letter唔係幫你慳代通知金的工具
主要係用黎紀錄工人表現上的不達標
否則有朝一日你炒咗佢, 工人去告你無理解僱
你有咩written record在手呢?

而且, warning letter一定要工人簽收
即係話, 勞僱雙方並不是冇溝通, 僱主有清楚表示過勞力有咩不足, 要求佢點樣改善等等.

可以話, warning letter, 係僱主部署炒人必備之作, 你唔知幾時要炒工人, 但一旦工人多次未有跟隨僱主要求, 或者態度不佳等等, 我都建議大家出; 如果擔心"warning"呢個字眼會ruin雙方關係, 你用warm reminder都得架, 唔使一定係official letter, 只要對方有簽名確認見過收過呢封信就得.

大宅

原帖由 alicehfc 於 10-1-22 09:57 發表
最近我發現在 bk 內, 有很多媽媽的印傭做左幾日,
就唔做 or 頂工人唔順要炒, 請各位媽媽小心,
呢一個係陷阱, 原來有好多黑店agent,
喜歡講到工人有幾好 or 慘, 真實就貨不對辦,
因為僱主炒工人, agent 係可以分到 ...

別墅

封信如果用中文, 到有事發生時, 工人都可以話唔明, 僱主叫佢簽, 所以要將封信由中文已翻譯成印尼文先叫工人簽.

我聽我侓師朋友講, 印尼工會甘落力幫工人,
係因為如果佢地勝訴, 佢地可以得到申索錢的一半.

等待驗證會員

乜原來係咁....

男爵府

好在我從不經agent請姐姐

大宅

so how do you employ the maid?
原帖由 TVb08 於 10-1-23 22:20 發表
好在我從不經agent請姐姐

侯爵府

2024年龍年勳章

我都想知啵
原帖由 yeemelody 於 10-1-22 10:09 發表

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 colorfashion 於 10-1-24 01:30 發表
warning letter 出夠3封"有機會"炒工人唔使賠錢,
好似係要同一件事做錯先可以,
如工人打爛野出一封, 態度差第2封, 遲起身第3封, 是不算數, 要3封都係有遲起身屢勸不改, 先夠力支持僱主炒工人不用賠 ...

不確
請看前文回覆

記住係冇呢回事, 3封信炒人唔使賠係一個錯誤觀念.

民房

回覆 7# alicehfc 的文章

系吾系呀, 侓師打勝左, 都不能同當事人分錢, 如妳咁講, 印尼工會系咪有罪呢? 如果系, 就要叫icac查下啦.

大宅

應該唔會俾返一半agent嫁...

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 typw 於 10-1-25 11:26 發表
系吾系呀, 侓師打勝左, 都不能同當事人分錢, 如妳咁講, 印尼工會系咪有罪呢? 如果系, 就要叫icac查下啦.

如果只係去到調解處, 未到法律程序, 所以如果工人真係同工會/agent分錢, 冇人犯法

不過, 的確有部份agent係害群之馬, 錢就識收, 服務就做唔足; 亂吹噓工人質素; 夾埋衰工人屈僱主等等.....
呢d賤人, 我祝佢賺咗錢都袋唔暖, 冤枉黎, 瘟疫去~

民房

根本上問題所在, 就系官商勾結, 官吾管, 商就可以騙多d人錢, 官又可以收多d利得稅去養班廢人.

別墅

我的侓師朋友真係同我甘講,
如果嬴左官司, 真的可以分到一半.
唔係工會點會甘落力呀 ?

首頁

尾頁

跳至