少年成長

跳至

首頁

尾頁

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 chan328 於 10-1-22 15:23 發表
咁 enopi 係乜? 又好唔好gar?
呢個又係咩>>>
越黎越多野咁既~~~

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

以下呢d資料係copy---->ssaa呢位bk mama
公文數:主要是利用大量習作訓練計算(Caculation) 。

學林數:主要教授中文文字體(解難題) 。

珠心算:主要用影像算盤學習學前簡單計算,
並不是計算小學生全面數學的課程。

enopi: 英文數學。家長要考慮是否吻合
自己小朋友校內課程。

奧數: 奧林匹克精神,精益求精。
真正奧數,超越文字體。
五年級以上,有數學天份者可報讀。
(五六年級報讀要小心,學生不宜用太多
時間學習奧數而影響呈分試。)

KWIK Maths:教導學生用方法計算(calculation)。

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 yinmelody 於 10-1-22 15:31 發表
公文數:主要是利用大量習作訓練計算(Caculation) 。

並不是計算小學生 ...

已pm你!
我要記得幸福......

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 yinmelody 於 10-1-22 15:31 發表

並不是計算小學生 ...
我都想幫小朋友(小二)報讀奧數,咁係咪年紀太細呢???

超級版主

原帖由 浩霆豬豬 於 10-1-22 15:38 發表

已pm你!
thx

超級版主

原帖由 mimichau 於 10-1-22 15:41 發表
我唔知呀...睇下有無d專家入黎指教下丫.
我自己覺得佢都小2啦....老師講既野佢應該會明.....只係怕小朋友無興趣

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 mimichau 於 10-1-22 15:41 發表

我個囡都係小二, 佢係學校舊年開學時報(校內興趣班), 又ok喎, 主要奧數係要小朋友多角度思維, 類似有小小係推理咁, 我見亞囡又上得好開心喎. 不坊一試.

複式洋房

回覆 6# yinmelody 的文章

咁指心萛好唔好呢.唔該

超級版主

原帖由 心心媽媽. 於 10-1-22 19:10 發表
咁指心萛好唔好呢.唔該
指心算.....同珠心算有咩分別呀???
我搵到條link.
我睇完覺得2者差唔多
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=940415&extra=page=240&filter=0&orderby=dateline&page=1

珍珠宮

珠心算的爸媽, 你哋囝囝囡囡使唔使考試呀? 我個仔明天考試呀, 唔知有冇人都去考呢? 喺油塘某小學內.
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

珠心算打底先好

大宅

畀面勳章

珠心算---訓練專注力,適合4-6歲
奧數-----推理及羅揖,適合7歲以上

兩者都不會對數學成績(小學)有直接幫助!!

男爵府

我囡學開珠心算, 大半年, 因為搬左屋, 未搵到珠心算, 又有朋友介紹話kwik maths 幾好, 於是去試堂.

一試之下, 發覺好似仲正. 因為kwik maths係用手指代表數目, 唔使用算盤, 而且好容易上手. 亞囡珠心算大半年, 只係去到雙位數+雙位數, kwik maths 試左一堂(一個鐘), 已經可以10 幾個4位數相加.

依家等緊儲夠人數開班.

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 咕怪媽媽 於 10-1-23 07:54 發表
我囡學開珠心算, 大半年, 因為搬左屋, 未搵到珠心算, 又有朋友介紹話kwik maths 幾好, 於是去試堂.

一試之下, 發覺好似仲正. 因為kwik maths係用手指代表數目, 唔使用算盤, 而且好容易上手. 亞囡珠心算大半年, 只係 ...

咁地址係邊呀?幾錢?我個仔之前未學過程度會唔會唔一樣呢?
我要記得幸福......

男爵府

kwik maths, 類似公文式咁, 係特許經營, 全港各區統一收費, $1800/12堂, 您可以上佢果網站睇下您果區有無教室.

基上上小朋友識分辨1-10已經可以學, kwik 好特別, 好似我囡咁, 佢根本未識千位數同萬位數, 但可以計出5位數字的答案, 因為kwik 不是教概念, 係教方法.

至於小朋友是否適合, 可以免費試堂才決定. 但因為12堂是連貫性教學, 開班後不可插班.

我囡在紅磡區, 現等緊湊夠人數開班, 如果有興趣/地區合, pm我.

原帖由 浩霆豬豬 於 10-1-24 02:00 發表

咁地址係邊呀?幾錢?我個仔之前未學過程度會唔會唔一樣呢?

別墅

邊度有幾歲學的珠心算學?

子爵府

好媽媽勳章

奧數那裡有得學?

原帖由 jeffhon 於 10-1-23 00:33 發表
珠心算---訓練專注力,適合4-6歲
奧數-----推理及羅揖,適合7歲以上

兩者都不會對數學成績(小學)有直接幫助!!

民房

i think below 6yrs is best for 珠算班 and 7yrs or above is best for 奧數

I received a leaflet from causeway bay which has 珠算班 and 奧數班

禁止發言

大宅

原帖由 HappyHelena 於 10-1-29 11:04 發表
亞仔四歲時比佢玩過珠心算, 開頭都OK, 慢慢就要日日做起碼3頁工作紙, 佢就無咩耐性, 而我吾想成日迫佢攪到親子關係差, 所以同佢停左囉....不過本人覺得停左都無咩吾好, 因為佢一吾用算盤就吾識計, 好似吾係好有作用 ...

請問你在那區?幾錢呢?可否pm資料給我?

首頁

尾頁

跳至