自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

意國商店禁華人入內捱轟
(明報)2010年1月23日 星期六 05:10

【明報專訊】[url=]意大利
[/url]《歐洲華人報》報道,[url=]安玻里
[/url](Empoli)一家服裝店的東主在其店入口掛出一張寫上「禁止不講意大利語的中國人入內」的告示牌,引起軒然大波。店主辯稱他並非種族歧視,但很多華人缺乏「禮貌」,「進入商店也不打招呼,在店內轉一圈,試了很多件衣服,然後什麼也不買」。他還說有華人仔細察看縫線方式後就走,很可能是想「仿製」。這名店主後來在警方要求下除下告示。安玻里市長表示:「安玻里絕不允許發生此類舉動,我們是一個十分重視融合價值的城市。」
中新網
http://hk.news.yahoo.com/article/100122/4/g9a4.html

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 suprajess 於 10-1-23 06:22 發表
意國商店禁華人入內捱轟
(明報)2010年1月23日 星期六 05:10

【明報專訊】意大利
《歐洲華人報》報道,安玻里
(Empoli)一家服裝店的東主在其店入口掛出一張寫上「禁止不講意 ...
妖....得佢一間咩 ? 咪鬼入去囉 ! 等佢執粒啦:;pppp: :;pppp: 乜講意大利話中國人就有禮貌架嘞咩 ?!

珍珠宮

佢都唔係完全禁止中國人入,係就係有點歧視,但中國人都要檢討下
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

又唔系咩大型舖頭...有時自己都會試完3覺得唔arm走人la....甘叫冇禮貌=.=""

禁止訪問

好媽媽勳章

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

事實係好多鞋,時裝呀都係 Made in Italy by Chinese 啦, 不過最近哩幾年係意大利shopping, 一入去就俾人跟到你出去門口, 上一次係米蘭行街, c6抽住幾個大袋(佢d西裝)企係門口等我, 個secure都唔俾, 要佢行出去街到等, c6嬲到即刻叫我走, 唔睇, 唔買 ... 中國人就係咁代遇啦, 連累埋我地香港人

淡淡的來, 好好的去 ....

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

偉大同胞...累人累物。

水晶宮

十幾年前去歐洲名店D SALES見襯亞洲人已經是白鴿眼...除非你真系穿金戴銀一身貴氣個勢好鎮場...果時好少大陸客ZAR...

少奶奶的身份,丫頭的命...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

係歐洲唔係特別多左大陸遊客, 係多左好多無證中國人, 大部份係溫州人, 打黑工, 好多人請o架, 所以話 made in italy by chinese 囉 .... 有時俾人誤會我地係日本人, 我費時解釋啦, 為左有好d待遇

淡淡的來, 好好的去 ....

首頁

尾頁

跳至