婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

原帖由 雪文 於 10-1-25 14:34 發表
我未買過, 但听人講去街市賣豆腐個D雜貨店有賣, 2元一包.

咁得意,居然係豆腐檔買,唔係菜檔!!!茶瓜有咩作用?

珍珠宮

原帖由 PW530 於 10-1-25 14:41 發表
我先兩日都牙肉腫有血&濃,食咗4日龜苓膏而家先舒服啲,連暗粒都謝哂

有血有濃咁勁,好得人驚喎,你食咗咩攪成咁呀??

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

唔知大家敢唔敢用大陸葯, 有隻我都有食過, 個名係

Metronidazole and Fenbufen Capsules
Eurpharm Laboratiories Co, Ltd.

唔知有無人懂唔懂是否同香港賣的是同一類消炎葯呢, 只是名字唔同.

原帖由 up88 於 10-1-25 14:48 發表

老公係藥房買,AMSITIK!!得10粒,一日食三次每次兩粒!係呀陰功囉,好痛呀架!一食咗兩粒就這隻牙神經位已無咁痛,無再跳跳吓那住咁痛,得番牙肉痛囉,不過都還是痛!! ...
生日月, 開心過

水晶宮

無計都要去睇牙醫杜牙根啦

不過我時痛時不痛, 痛時好辛苦, 要食止痛葯. 我估自己都關熱氣事, 因一飲coffee上火就會痛.

原帖由 up88 於 10-1-25 14:44 發表

你咁問,又似喎,左邊下部份個下巴骹位都超痛,我笑一笑,都感到腫咗好痛咁!!

生日月, 開心過

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我先兩日都牙肉腫有血&濃,食咗4日龜苓膏而家先舒服啲,連暗粒都謝哂

牙肉痛,口痛最快止痛係蘆薈肉,去左綠色皮洗乾淨用肉來煲水飲,用d肉直接含係腫痛部份,咁當然唔係大大舊塞入口啦,切到好似方糖咁上下就ok啦.
<br><br>

珍珠宮

原帖由 雪文 於 10-1-25 14:54 發表
無計都要去睇牙醫杜牙根啦

不過我時痛時不痛, 痛時好辛苦, 要食止痛葯. 我估自己都關熱氣事, 因一飲coffee上火就會痛.

咁就真係要介,唔好飲咁多,真係好燥熱架!我都唔受得,無飲好耐了!

珍珠宮

原帖由 chinatea 於 10-1-25 14:54 發表

牙肉痛,口痛最快止痛係蘆薈肉,去左綠色皮洗乾淨用肉來煲水飲,用d肉直接含係腫痛部份,咁當然唔係大大舊塞入口啦,切到好似方糖咁上下就ok啦.

謝謝你提意,係喎呢個方法應不錯,下次買來試吓先! 煲水飲,D水會唔會滑潺潺?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 up88 於 10-1-25 14:44 發表

你咁問,又似喎,左邊下部份個下巴骹位都超痛,我笑一笑,都感到腫咗好痛咁!!

牙痛真係好慘架. 希望妳快D好番啦.

水晶宮

等我都去食, 睇下得唔得.

生日月, 開心過

水晶宮

你上yahoo 揾下資料, 我而家唔得閑.

揾到你post上來睇睇, 其實我都未食過

原帖由 up88 於 10-1-25 14:50 發表

咁得意,居然係豆腐檔買,唔係菜檔!!!茶瓜有咩作用?
生日月, 開心過

珍珠宮

原帖由 pigpigyy 於 10-1-25 15:02 發表

牙痛真係好慘架. 希望妳快D好番啦.

係呀,謝謝你關心!好耐都無試過牙痛啦!

水晶宮

一陣虛火上升,齦(牙肉)腫咽痛、唇焦舌爛的患者特別多,對此民間常用芫荽茶瓜滾鯇魚片(可用魚尾)或瘦肉湯作食療。芳香的芫荽有開胃作用,中醫則常用作發表透疹之用,由於芫荽含有揮發油和蘋果酸、鉀成分,所以能疏泄肌肉和腠理,並可消食下氣,對胃口不振、消化不良、口臭等,有食療功效。至於茶瓜,原為糖水醃漬的白瓜,常用作酸辣菜餚的調味品,民間常借它的醃漬發酵作用,有助於消炎降火,這個湯還可以加馬蹄同烹製,馬蹄有清熱化痰、消積的功效。

每次用芫荽約60克、馬蹄5粒、茶瓜30克作配搭即可。芫荽要連鬚根洗淨同烹。
生日月, 開心過

侯爵府

畀面勳章

近3個月不停出暗粒&爆哂瘡未停過,做faical、中e & 西e都5得,上星期做完faical 針清之後更死 成塊面腫哂加埋牙肉腫到含濃,所以走去食龜苓膏law,初初5知得5得,但食咗兩日完全覺得個人舒服咗好多,今日塊面啲印開始退,牙肉第2日已經冇事,我仲係食隻好便宜龜苓膏

水晶宮

我食緊啦
幾听話

原帖由 PW530 於 10-1-25 15:33 發表
近3個月不停出暗粒&爆哂瘡未停過,做faical、中e & 西e都5得,上星期做完faical 針清之後更死 成塊面腫哂加埋牙肉腫到含濃,所以走去食龜苓膏law,初初5知得5得,但食咗兩日完全覺得個人舒服咗好多,今日塊 ...
生日月, 開心過

珍珠宮

原帖由 PW530 於 10-1-25 15:33 發表
近3個月不停出暗粒&爆哂瘡未停過,做faical、中e & 西e都5得,上星期做完faical 針清之後更死 成塊面腫哂加埋牙肉腫到含濃,所以走去食龜苓膏law,初初5知得5得,但食咗兩日完全覺得個人舒服咗好多,今日塊 ...

點為之叫好平宜的,難道係惠康賣9.9一盒這種嗎??

珍珠宮

原帖由 雪文 於 10-1-25 16:14 發表
我食緊啦
幾听話

咁快,你即飛落街買嗎>?我家附近無架!!

珍珠宮

今日飲咗兩杯雞骨草,好利尿架,攪到成日都急!去水腫真係一流!因去親都勁多!!

禁止訪問

水晶宮

係呀, 當係下午茶.

我買鴻褔x的, 之前恒生卡買一送一買落的, 平時都會拎一, 二盅

原帖由 up88 於 10-1-25 16:25 發表

咁快,你即飛落街買嗎>?我家附近無架!!
生日月, 開心過

水晶宮

Thank you.

原帖由 miffy 於 10-1-25 17:28 發表
我有條藥方, 專醫牙肉腫, 去中藥店可代煲, 飲兩次包好.........我回家再post上來~~

p.s. 比食一個禮拜抗生素有效得多~~
生日月, 開心過

首頁

尾頁

跳至