自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 Kuri 於 10-2-3 23:12 發表
不過我都覺得,佢唔應該將生BB睇成「幫男家開枝散葉」。好老實講,我生個BB,係為咗圓滿我嘅家庭,即係:有爸爸、媽媽、仔仔/女女<--呢點緊要D。

我最緊要係我自己個家開開心心,親戚嘅野,對你好咪 bonus 囉,唔好嘅,咪當佢地透明囉,我地根本 ...

agree

複式洋房

原帖由 Kuri 於 10-2-3 23:12 發表
不過我都覺得,佢唔應該將生BB睇成「幫男家開枝散葉」。好老實講,我生個BB,係為咗圓滿我嘅家庭,即係:有爸爸、媽媽、仔仔/女女<--呢點緊要D。

我最緊要係我自己個家開開心心,親戚嘅野,對你好咪 bonus 囉,唔好嘅,咪當佢地透明囉,我地根本 ...

絕對同意。
結婚, 生仔係 兩個人的意願, 唔係咁呀邊個邊個想你早 d 結婚你就結, 生就生,。 如果係咁, 佢應該就識諗 ...冇就冇。 所以點講, 點勸佢都係廢話。 最好笑就係--1至9項 d 要求 都係無聊 + 無謂, 倒不如比多d 心機做野 / 進修/同湊亞 B 啦

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

原帖由 HY2007 於 10-2-1 23:49 發表
真係幾嬲!
進修,我都識啦!有冇時間呀?
搭車來回都用左3個鐘,加埋9小時返工,放工又要加班,加到夜晚10點都試過,有時星期日放假都要返去,我點進修?
有邊間學校咁好,時間可以遷就我?
有時間我寧願做兼職幫補下啦!
就算有時間進修,唔代表老細會立即加人工,你有冇出來做過野呢?

好想講, 唔係得你一個人要加班, 我以前份工我要負責返公司開門, 日日返 08:30, 放 22:30, 最勁可以差唔多 12 點先走, 星期六都要 OT, 星期日同公眾假期只要老闆電話一到, 真係成日對住部電腦睇 e-mail, 有 d 客知道我電話, 佢地要拎貨我直頭要係屋企不停咁打返大陸搞出貨.

我係咁既情況下, 照迫自己出去進修, 都叫做讀左三個短期課程, 你估我早收工無比人鬧過咩, 我只好講句你要鬧要炳等第二日返工時間捉我入房鬧, 而家我要返學, 唔好阻我時間, 你有 report 趕住要睇, 好無問題, 我 mail 晒返屋企做到三四點再 mail 返去比各老闆睇, 總之佢地要既野我一定交到比佢.

我讀個 d 課程真係無諗過會有人工加, 進修係為我自己, 我唔 build up 自己咪好快退步, 讀完返黎得益既會係邊個, 最終得益既係自己呀.

唔好不停咁為自己搵藉口, 條路係點行完全掌握係你手中, 永遠搵藉口去逃避面對問題, 你只會原地踏步, 唔會進步.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

伯爵府

我都同意,個個都要返工搵食,個個都壓力大。但好多人都搵咗呢樣做藉口,返唔返學都算喇,返屋企睇下老豆老母都話無時間,又話住得遠~~香港地,有幾遠吖,又唔係叫你日日返~~睇你有冇心嘅啫。

連過時過節都係咁,個老母叫你出嚟做節,佢可以話:你成日都話做節架啦~~

唔好意思,一時有感而發。

原帖由 miriam 於 10-2-4 10:45 發表

好想講, 唔係得你一個人要加班, 我以前份工我要負責返公司開門, 日日返 08:30, 放 22:30, 最勁可以差唔多 12 點先走, 星期六都要 OT, 星期日同公眾假期只要老闆電話一到, 真係成日對住部電腦睇 e-mail, 有 d 客知 ...

You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

大宅

有付出.唔代表一定有收獲.
但唔付出.就必定無收獲.

唔好下下計算住自己有付出幾多而去計算人地要比番幾多自己.如果你再係咁架思想做人.你打後重有幾十年要過.咁你咪即係重有幾十年唔開心? 何必呢?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 Koey0729 於 10-2-4 20:47 發表
有付出.唔代表一定有收獲.
但唔付出.就必定無收獲.

唔好下下計算住自己有付出幾多而去計算人地要比番幾多自己.如果你再係咁架思想做人.你打後重有幾十年要過.咁你咪即係重有幾十年唔開心? 何必呢? ...

agree...

首頁

尾頁

跳至