跳至

首頁

尾頁

別墅

阿女就嚟兩歲,啱啱先至終於戒咗夜奶,但係呢兩個禮拜又有新嘢....

首先,而家佢可以自己由BB床爬出嚟;網床更容易,又鍾意爬高爬低,基本上"困"唔住,結果要時時刻刻睇實,工人做嘢辛苦好多,婆婆嚟幫手叫做好少少,但有時真係煮唔到飯,我地夜晚叫外賣

另外,因為妹妹就出世,於是買新床俾阿女,等BB瞓BB床,佢就瞓新床...但係可能新床唔慣,佢唔肯瞓,而且佢可以爬上爬落,於是落床拍門大叫...結果我地要放佢出嚟...

而呢幾排,唔知係咪太多新刺激,佢唔肯瞓,唔肯食,奶都唔肯飲,淨係走嚟走去爬高爬低玩玩玩 ,攪到我地頭都大晒.

老公就叫我睇開啲,因為我而家八個月,攰到死,仲勞氣真係冇命.

你地啲二歲B有冇咁煩?

伯爵府

醒目開學勳章

我個仔幾個月前已經爬出爬入, 夜晚叫佢瞓, 佢自己會落大床, 開門走出廳. 呢兩星期仲唔洗轉身patpat落地, 直接坐係床"扇"落地. 你老公講得啱, 要睇開d, 唔係唔血壓高

別墅

我個囡仲未識得講野, 可能因為咁, 唔識得去表達. 佢一遇到唔順佢意既事, 佢就會尖叫, 跟住瞓地 !!! 見到佢咁, 真係無佢收 !!!!

複式洋房

我個女好D每晚十点几訓、但食野好麻煩成日都伍用牙趙,乜都伍鈡意食,有時連甜的食物都伍食,佢只仲意吞,我都唔知点算好,佢只对奶唔抗(佢)而家早晚都1枝奶、乜但佢衣傢要誡夜奶咩?

大宅

我個囡唔鐘意聽大人支笛, 周圍爬 仲成日搬張"鄧"仔高d再爬其他野. 又識開門. 我得一個人自己唔食都要煮比佢食, 有d時間睇唔到, 今日係廚房洗d野, 聽到佢自己一路拍手一路笑唔知玩咩咁開心, 原來佢入左浴缸用鹼液洗緊手.
好危險, 早排好驚又好鬼"炆", 我越驚/炆個樣,越話佢佢覺得越好玩. 而家唯有教佢點樣可以玩得安全d點樣爬得穩陣d. 同埋叫佢記得叫埋mami一齊玩.

別墅

仲有唔鍾意就大聲尖叫同郁手打人呢!

我朋友個女兩歲半,佢話佢個女都係咁,維持咗四個月,到佢大啲可以同佢講道理至得.

所以而家真係要睇開啲.

別墅

yup!my son also screams and hits sometimes, i just stop him right away.
he also climbed out of his crib once and opened the door, it was so scared! but i don't wanna change his bed to a "toddle" one yet, he'll climb even more i believe.

別墅

我地買咗新床...之後後悔,因為佢而家係瞓地架!

大宅

回覆 6# ivytse_20002000 的文章

尖叫呢家野我屋企個兩個都係咁, LUR地FING頭咩都齊, 我當梯唔到距地乍, 隔一陣距地覺得攞唔到我注意力就停喇...一到兩歲, 真係幾terrible....人地話terrible two, horrible three啊 ~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我個仔都係咁. 老公唔響屋企時仲過份. 我平時唯有做家務咪預埋佢果份, 叫佢拎d 垃圾去垃圾桶, 或者拎d 碗碟係廚房等等. 佢有細藝做下會好d. 不過夜晚訓覺就怪d, 我帶佢入房佢就磨幾粒鐘都唔肯訓, 我老公就多數成功令佢訓到囉...

床仔方面, 我堅決唔換bb 床住架!!! d 人話到3歲至換, 所以我等佢真係有意識知自己做乜果陣至會換.

首頁

尾頁

跳至