跳至

首頁

尾頁

別墅

開始準備薑醋, 我想問吓姊妹們, D 鹹蛋要點攪? 因為我之前兩次都無煲過鹹蛋... 唔該晒.

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

haha~ I wanna ask this question too!

大宅

朋友!!!點解唔問下CY ma呢?

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原帖由 3.2. 於 10-1-26 00:07 發表
朋友!!!點解唔問下CY ma呢?

e+咪就係等佢自己現身囉!

大宅

鹹蛋薑醋...好食嫁?我未食過,如果有得食就好啦...
hello

別墅

等多2個月啦, 約埋佢哋一齊嚟食.

原帖由 waitingbaby2006 於 10-1-26 15:11 發表
鹹蛋薑醋...好食嫁?我未食過,如果有得食就好啦...

大宅

好呀..
hello

子爵府

I am very very busy today and just know this post.

sweet vingear with salty egg:
Boil the egg first and then use ice water (must be very cold one) to soak the egg. Change the water if the water becomes warm. Then, the shell is easy to be taken out.

Use some cheaper brand sweet vingear to soak the salty eggs. Must soak the eggs for at least 3 days. When the sweet vingear becomes too salty, change the vingear with new one. After a fews days, the "salty sweet vingear" must be through away.

Serve the soaked salty egg with the sweet vingear with pick knuckles and ginger would be very nice Let me know if you want any more details.

別墅

唔該晒CY 媽, so, 煲熟咗D鹹蛋之後就搵醋'浸', 唔駛煲係咪? 到食嗰時再加入薑醋內.

原帖由 chunyatmama 於 10-1-26 16:51 發表
I am very very busy today and just know this post.

sweet vingear with salty egg:
Boil the egg first and then use ice water (must be very cold one) to soak the egg. Change the water if the water be ...

子爵府

原帖由 臭Bee媽 於 10-1-26 17:42 發表
唔該晒CY 媽, so, 煲熟咗D鹹蛋之後就搵醋'浸', 唔駛煲係咪? 到食嗰時再加入薑醋內.

煲熟咗D鹹蛋開一煲新醋同D鹹蛋一齊煲一煲,浸佢最少3日,每日都煲吓佢.d醋变得太鹹就要換,换出嚟d醋唔要得架啦.ok就可以同你其d他豬脚薑一齊食.浸过鹹蛋d醋唔要既,所以可以d用平d既,醋e.g.同珍.

男爵府

畀面勳章

我都仲有兩個月呀, 阿媽都差唔多開工啦。
請問點解整鹹蛋既? 係補d定係好食d?
你意思係d平醋鹹蛋要同自己煲醋(靚醋)分開煲?
謝謝!!!

原帖由 chunyatmama 於 10-1-26 22:40 發表

煲熟咗D鹹蛋開一煲新醋同D鹹蛋一齊煲一煲,浸佢最少3日,每日都煲吓佢.d醋变得太鹹就要換,换出嚟d醋唔要得架啦.ok就可以同你其d他豬脚薑一齊食.浸过鹹蛋d醋唔要既,所以可以d用平d既,醋e.g.同珍. ...

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原帖由 DalaDala 於 10-1-27 12:03 發表
謝謝!!!

鹹蛋好好味架, 唔會好似雞蛋咁越煲越硬, 會越煲越鬆化
仲會無咁鹹..
上次cyma嗰煲, 可能太耐, 所以d鹹又走返入蛋度,而且就算隻蛋唔鹹, 咁都唔想煲醋太鹹架~ 所以咪用另一煲諗住唔要嘅醋煲吓, 但d鹽去哂出嚟之後就搬d蛋去另一煲囉..

你咁快開工喇? 我都未知99煲唔煲呀..
如果佢唔搞, 我買現成嘅就算, 都係送俾人食同埋我自己食吓蛋同黑豆..

子爵府

原帖由 DalaDala 於 10-1-27 12:03 發表
謝謝!!!

Post natal women cannot eat ah! Just for friends as its really delicious. The sweet vingear after soak the salty egg cannot drink as it will become very salty.

男爵府

畀面勳章

哈哈, 原來唔食得架。咁我都唔整lu...反正今次都冇諗住派街坊, 剩係比我婆婆o個邊同爺爺o個邊, 有人黎都係食少少。自己開刀都唔荒食得多。懶得整lu...
不過你地講得咁好味, 自己都好想食下

原帖由 chunyatmama 於 10-1-29 10:51 發表

Post natal women cannot eat ah! Just for friends as its really delicious. The sweet vingear after soak the salty egg cannot drink as it will become very salty.

男爵府

畀面勳章

煲醋落黑豆好唔好食? 係唔係好有營養呀?
出面買現成好貴喎。不過今次阿媽煲都有d擔心, 佢唔識預野, 上次搞到我成屋一箱箱酸醋冇用, 但又唔夠甜醋要補買, 另外又買左十幾盤雞蛋。結果酸醋要囉番去換, 雞蛋送比隔離鄰舍。煲好既又剩番太多, 好浪費。

原帖由 小曳人 於 10-1-27 16:01 發表

鹹蛋好好味架, 唔會好似雞蛋咁越煲越硬, 會越煲越鬆化
仲會無咁鹹..
上次cyma嗰煲, 可能太耐, 所以d鹹又走返入蛋度,而且就算隻蛋唔鹹, 咁都唔想煲醋太鹹架~ 所以咪用另一煲諗住唔要嘅醋煲吓, 但d鹽去哂出嚟之後就 ...

伯爵府

原帖由 DalaDala 於 10-1-29 11:11 發表
煲醋落黑豆好唔好食? 係唔係好有營養呀?
出面買現成好貴喎。不過今次阿媽煲都有d擔心, 佢唔識預野, 上次搞到我成屋一箱箱酸醋冇用, 但又唔夠甜醋要補買, 另外又買左十幾盤雞蛋。結果酸醋要囉番去換, 雞蛋送比隔離鄰 ...

我99話黑豆補喎, 佢當年自己坐月都係食黑豆薑醋, 上胎都有煮俾我食, 咁我唔食得薑醋, 咪餐餐黑豆同蛋囉!

男爵府

我坐月個時亞媽都有煲黑豆水比我飲架

別墅

煲黑豆薑醋係咪好似煲薑醋咁煲(有薑、有蛋、醋…), 再加d黑豆落去呀? 我上一胎開刀, 但食了薑醋裡的薑, 唔知係咪因為咁, 個傷口生肉牙呀?

原帖由 kerkermui 於 10-1-29 22:41 發表

我99話黑豆補喎, 佢當年自己坐月都係食黑豆薑醋, 上胎都有煮俾我食, 咁我唔食得薑醋, 咪餐餐黑豆同蛋囉!

伯爵府

原帖由 李做咩 於 10-1-30 09:52 發表
煲黑豆薑醋係咪好似煲薑醋咁煲(有薑、有蛋、醋…), 再加d黑豆落去呀? 我上一胎開刀, 但食了薑醋裡的薑, 唔知係咪因為咁, 個傷口生肉牙呀?

...

係呀, 加埋落去就得!

聽講開刀唔好咁早食薑.. 不過我係因為血壓高唔食得

複式洋房

我4月尾/5月頭生,唔駛咁快啦???

首頁

尾頁

跳至