想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問有無人在dr chan度做ivf ???
陳醫生話在診所做得,但我見d人話在醫院做gei?? 有咩分別? 

另外想問下個程序係點家? 
決定左做,直到bingo要幾耐 ?? 

陳醫生話6-8萬,係咪唔會多過8萬家????

男爵府

我睇仁安醫院的醫生, 所以會係番仁安醫院做。

由start treatment 到bingo 到要一個月,同自然bingo或iui的時間差不多

仁安做係around這個價錢。

大宅

原帖由 MusicTV 於 10-1-25 23:31 發表
我睇仁安醫院的醫生, 所以會係番仁安醫院做。

由start treatment 到bingo 到要一個月,同自然bingo或iui的時間差不多

仁安做係around這個價錢。

咁如果要開始係day幾去醫生度??
同埋辛唁辛苦??
係咪要成日去?? (請假係一個問題)

Thanks

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 OmOm 於 10-1-25 23:17 發表
想問有無人在dr chan度做ivf ???
陳醫生話在診所做得,但我見d人話在醫院做gei?? 有咩分別? 

另外想問下個程序係點家? 
決定左做,直到bingo要幾耐 ?? 

陳醫生話6-8萬,係咪唔會多過8萬家???? ...

我今個cycle都係Dr.Chan度做ivf, 而家預備星期三抽卵~~~

寶德喺14樓有個lab叫勝利架, 做ivf會喺勝利做~~~

由決定做到bingo都係一個cycle嘅時間~~~

由day2/3開始打針, 直到卵子size夠大就會打破卵針, 跟住36小時後抽卵, 抽卵嗰日c6要留精, 抽卵後2日放胎, 14日後check bingo~~~

由開始到而家我用咗大約1萬2千, 不過我用針藥份量多~~~

星期三抽完卵再話你知幾錢啦~~~

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

我之前在dr chan果度做過ivf
其實抽卵同放胎係在隔離的勝x化驗所在做
而平時照u/s就在診所
我埋單7萬幾
一般ivf都係由day2左右
醫生睇下你有幾多卵泡
同時驗血
睇下賀爾蒙指數
一切ok先會開始打針
打針約由day3開始
至於打幾多針、日數同埋份量
要睇你對針藥的反應
我果時打左8-10針
到day14左右抽卵
過2天放胎
你要預返去幾次照u/s
抽卵一次
放胎一次
放胎後就睇要唔要打針塞藥
一般都係check bingo先再見醫生

原帖由 OmOm 於 10-1-25 23:35 發表

咁如果要開始係day幾去醫生度??
同埋辛唁辛苦??
係咪要成日去?? (請假係一個問題)

Thanks

大宅

除咗抽egg同做ivf當日一定要請假之外,請問你地還請咗幾多日假﹖做完ivf後需要繼續請假在家休息嗎﹖

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 華太太 於 10-1-26 12:36 發表
請問係咪抽egg同做ivf當日係勝利先要請假﹖做完ivf需要繼續請假在家休息嗎﹖

ivf = 抽 egg + 放胎 (=et)
抽 egg 當日當然要休息啦, 都算係小手術.
放胎正常就係抽完egg 兩日後才做, 亦都最好休息下, 放完胎頭 5 日都好緊要架, 不過有些人都會照返工, 只要唔好拎重嘢同粗勞就無咩問題!
通常醫生都會比 sick leave 你架!

大宅

Thanks all ...

想問咁打針後會唔會好辛苦 ???
另外假字醫生寫咩? 我唔想俾人知我做ivf ~~

大宅

原帖由 OmOm 於 10-1-26 12:53 發表
Thanks all ...

想問咁打針後會唔會好辛苦 ???
另外假”子”醫生寫咩? 我唔想俾人知我做ivf ~~

複式洋房

请问你地打完針后肚痛不痛?

大宅

上次覆診,醫生叫我做ivf,我話考慮下,如果我而家決定做,咁應該幾時去,同第一次會做d咩?

男爵府

Hi,我都plan左4月找dr.chan做ivf,
祝你們一切順利!

大宅

原帖由 momofish2002 於 10-1-26 12:48 發表

ivf = 抽 egg + 放胎 (=et)
抽 egg 當日當然要休息啦, 都算係小手術.
放胎正常就係抽完egg 兩日後才做, 亦都最好休息下, 放完胎頭 5 日都好緊要架, 不過有些人都會照返工, 只要唔好拎重嘢同粗勞就無咩問題!
通常醫 ...

唔該晒﹗

大宅

原帖由 pathymama 於 10-1-26 21:11 發表
Hi,我都plan左4月找dr.chan做ivf,
祝你們一切順利!

點解你4月做gei? 要排到4月? 

大宅

原帖由 lalamike 於 10-1-25 23:43 發表
我之前在dr chan果度做過ivf
其實抽卵同放胎係在隔離的勝x化驗所在做
而平時照u/s就在診所
我埋單7萬幾
一般ivf都係由day2左右
醫生睇下你有幾多卵泡
同時驗血
睇下賀爾蒙指數
一切ok先會開始打針
打針約由day3開始
...

咁係唔係陳醫生做家(抽卵同放胎)?
你的ivf有無成功到???

大宅

原帖由 babies123 於 10-1-25 23:41 發表

我今個cycle都係Dr.Chan度做ivf, 而家預備星期三抽卵~~~

寶德喺14樓有個lab叫勝利架, 做ivf會喺勝利做~~~

由決定做到bingo都係一個cycle嘅時間~~~

由day2/3開始打針, 直到卵子size夠大就會打破卵針, 跟住36小時 ...

如果做,醫生or姑娘係唔係會解釋得好楚先做?
因為上次陳醫生只係講左好少,同埋俾左兩份關於ivf的野我睇 !! 

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

抽卵同放胎都係dr chan做
我最後失敗左
亦無晒雪胎
後來係自己natural bingo

原帖由 OmOm 於 10-1-26 22:55 發表

咁係唔係陳醫生做家(抽卵同放胎)?
你的ivf有無成功到???

大宅

原帖由 lalamike 於 10-1-26 23:15 發表
抽卵同放胎都係dr chan做
我最後失敗左
亦無晒雪胎
後來係自己natural bingo

咁你之前係因為咩原因而做ivf ?
其實我都有想好唔好自己再試多幾個cycle先做呢?

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

其實因為我已超高齡
自己好心急想有
加上做左2次natural iui
一次針藥iui都唔成功
咪諗ivf囉
至於我係不明原因的不育
因為基本上我無任何婦科問題(eg子宮內膜異位、朱古力瘤等),而c6丁丁就marginal啦,不算太差又不是好囉
我覺得你視乎年紀、經濟能力同埋自己身體而定啦
如果根本上有問題(如輸卵管塞),又想要bb,就一定要做啦
如果年紀好似我咁大,又驚唔知d卵子會唔會忽然差好多(我當時係好驚囉,因為差一年就係差一年),做ivf比iui同自己試機會都大
如果經濟能力許可,又好心急要bb,都可以試ivf,不過唔好有過大期望囉,因為唔少姊妹都唔係一次ivf就成功。

原帖由 OmOm 於 10-1-26 23:24 發表

咁你之前係因為咩原因而做ivf ?
其實我都有想好唔好自己再試多幾個cycle先做呢?

複式洋房

我就跟陳醫生做了3次IUI, 最後1次IVF成功了, 現在24weeks.

首頁

尾頁

跳至