跳至

首頁

尾頁

大宅

大家好, 我未check過是否有左bb呀(第二胎), 不過我m遲左個幾星期啦, m小姐一向好準時搵我...
呢排好眼訓, 成日想食辣野...如果真係bingo, 我打算過左年先去睇醫生. 到時再update大家.

子爵府

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 畀面勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章

原帖由 PIG1031 於 10-1-30 23:25 發表
大家好, 我未check過是否有左bb呀(第二胎), 不過我m遲左個幾星期啦, m小姐一向好準時搵我...
呢排好眼訓, 成日想食辣野...如果真係bingo, 我打算過左年先去睇醫生. 到時再update大家. ...

祝妳 bingo , 一齊做 1010 媽媽
casllsac 該用戶已被刪除

大宅

原帖由 casllsac 於 10-1-31 13:40 發表

我用呢個網check預產期係3/10/10不過仲未睇醫生.今胎第三胎.

嘩~~~第三胎~~~好厲害呀! 我啱啱結婚時都想生3個架~~~哈!

大宅

原帖由 casllsac 於 10-1-31 13:40 發表

我用呢個網check預產期係3/10/10不過仲未睇醫生.今胎第三胎.

哇, 三兄弟姐妹好熱鬧呀...

大宅

我都用呢個網check過, 預產期10月1日, 但係惠氏個網check就係10月3日, 同你一樣, 我都未睇醫生呀....

大宅

好媽媽勳章

大家好,今日day30,我係呢2日check到綠d有淺線,
紅d有90%,
但我想問初期條綠d線幾時先明顯d?
因為尋日同今日好似差唔多,有d擔心,我last m係1月3日><,
買左clearblue 但條綠d得10%所以我唔敢用住呀,
又心急唔知幾時睇醫生confirm先好,
我第一胎咩都唔知,help!!

公爵府

我AUNTIE都遲左幾日,呢幾日我驗左好多次, 但都係得一條線....但又無M COME 既迹像...死啦都唔知點好...
CLEARBULE..係邊度有得買架..但咪可以重覆用好多次架..
如果真係中左, 預產期會係10月7日!!

複式洋房

我遲左11日都未驗到,分別試左4 次, 唔同日子,唔同牌子驗都係-ve result, clearblue 真係好d ?
你驗到未???

原帖由 rean_chau 於 10-2-1 10:18 發表
我AUNTIE都遲左幾日,呢幾日我驗左好多次, 但都係得一條線....但又無M COME 既迹像...死啦都唔知點好...
CLEARBULE..係邊度有得買架..但咪可以重覆用好多次架..
如果真係中左, 預產期會係10月7日!! ...

子爵府

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 畀面勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章

babaycatcat ,歡迎妳黎報到呀,妳等多一兩日先用clearblue 喇,今次輪到我叫妳放鬆喇

clearblue 萬記同屈記都有得賣,聽講佢呢個新出既會再 sensitive 啲,妳有咗2-3 weeks 佢都會check 到

大宅

好媽媽勳章

原帖由 Fox1111 於 10-2-1 10:47 發表
babaycatcat ,歡迎妳黎報到呀,妳等多一兩日先用clearblue 喇,今次輪到我叫妳放鬆喇

clearblue 萬記同屈記都有得賣,聽講佢呢個新出既會再 sensitive 啲,妳有咗2-3 weeks 佢都會check 到 ...

FOX1111,係lor><
原來到自己果陣真係好多野驚,
你果日之後係咪深色返?

子爵府

原帖由 babycatcat 於 10-2-1 10:56 發表

FOX1111,係lor><
原來到自己果陣真係好多野驚,
你果日之後係咪深色返?

我始終覺得係淺色過前一日,不過唔差好遠,而且我嗰日都用咗clearblue check 咗,咁clearblue 話係有我就信clearblue ,跟手又決定埋星期六去驗,所以最終無理佢喇

大宅

好媽媽勳章

原帖由 Fox1111 於 10-2-1 11:02 發表

我始終覺得係淺色過前一日,不過唔差好遠,而且我嗰日都用咗clearblue check 咗,咁clearblue 話係有我就信clearblue ,跟手又決定埋星期六去驗,所以最終無理佢喇 ...

我果然同你好似呀,

唔理喇,聽朝check clearblue
你星期六果間係睇開ga?
我平時冇睇開婦科呢,
咁係咪我是但搵一間普通科confirm?
其實所謂睇私家+政府即係點?
我想book廣華,
私家唔一定去大醫院ga可?
即係細細間婦科診所都係叫做私家ma?
攞左醫生紙,去健康院/醫院排期有冇分先後?
Thx!!希望有人可以解答

子爵府

原帖由 babycatcat 於 10-2-1 11:55 發表

我果然同你好似呀,

唔理喇,聽朝check clearblue
你星期六果間係睇開ga?
我平時冇睇開婦科呢,
咁係咪我是但搵一間普通科confirm?
其實所謂睇私家+政府即係點?
我想book廣華,
私家唔一定去大醫院ga可?
即係細細間婦科診所都 ...

無錯,我地真係好似

妳聽日用clearblue check 喇
我唔係睇開嗰間,我見到佢門口話有驗孕就入去問價錢,幾時知結果,會唔會有referral letter 俾我,問哂有先去驗
我會book 威爾斯
健康院我就排咗,但係要等到12weeks 先第一次去
至於私家婦產科,我都係細細間咋,就係我check 子宮肌瘤嗰個,因為佢本身係婦產科既,佢又有我record, 雖然喺銅鑼灣(我住沙田) ,但係都照keep 住喺佢到睇(有需要的話)

大宅

好媽媽勳章

原帖由 Fox1111 於 10-2-1 12:18 發表

無錯,我地真係好似

妳聽日用clearblue check 喇
我唔係睇開嗰間,我見到佢門口話有驗孕
就入去問價錢,幾時知結果,會唔會有referral letter 俾我,問哂有先去驗
我會book 威爾斯
健康院我就排咗,但係要等到12weeks 先 ...

Thx!咁我去返我屋企附近check bingo先
果間都幾靚,寫住婦產科,
等陣放工就去問,睇下星期日要唔要宜家book定,
不過點解會排左健康院?
唔係有醫生証明先可以book嗎?
我有d唔明呀,
Book健康院佢會check咩?
之後book埋醫院係咪同健康院一樣check果d野?
再book埋私家咪check好多野?

大宅

好媽媽勳章

o岩o岩上第二個討論區search
搵到一個媽媽分享自己ge經驗,,
我覺得佢都分享得好好呀,,
對於我呢d一無所知會易明d:

. 去健康院前, 求其去一個婦產科醫生度, 拎一張懷孕證明, 上面要有列明預產期 (順便問私家醫生拎多種維打命同埋葉酸食)

2. 搵間近自己屋企既健康院登記, 留意健康院新症同舊症係分2日的, 你可以上衛生署個網度睇清楚, 你要確定你睇果間健康院, 係咪只係接受某醫院生既case (e.g. 如果係馬鞍山健康院睇, 講明只接收打算係威爾斯生的case)

3. 去健康院要帶埋兩公婆既ID card 副本, 住址證明, 同埋懷孕證明信

4. 去到健康院檢查後, 姑娘會教你點去你生果間醫院度登記

5. 上網去約定做唐氏綜合症檢查 (OSCAR), 因為12週就要做, 都要趁早book定, 去威爾斯做, $1300, 記得自己去約左後, 要同番健康院單聲

6. 如果你有打算請陪月, 亦都要差唔多約定, 因為好既陪月要好早book定!

私家+政府一齊睇, 感覺安心D, 順帶一提, 健康院係普通產婦健康檢查, 但有時比私家仲詳細, 不過私家有得照超聲波, 見到BB心跳好開心!

子爵府

原帖由 babycatcat 於 10-2-1 15:31 發表
o岩o岩上第二個討論區search
搵到一個媽媽分享自己ge經驗,,
我覺得佢都分享得好好呀,,
對於我呢d一無所知會易明d:

. 去健康院前, 求其去一個婦產科醫生度, 拎一張懷孕證明, 上面要有列明預產期 (順便問私家醫生拎多 ...

嘩,好多謝妳 search 到咁多嘢呀,我就book 咗健康院先,佢有問我喺邊度生佢先俾我book, 醫院嗰度,我星期五會一早去book,順便會問埋oscar 啲嘢,私家都係星期五去睇

子爵府

我去醫生到confirm 就係為咗張証明

子爵府

經babycatcat 妳一提,我即刻上網預約咗做 oscar ,而家佢地 call back confirm booking

大宅

我去了普通醫生度拎證明,佢只係寫紙,冇比預產期,係咪要等去婦科check有埋預產期先去得book政府呀

首頁

尾頁

跳至