嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

我阿女4個月大, 食半樽猴棗末, 隔日食半樽, 食左2樽,真係好返好多。

苦苦地甘甘地, 食得西藥多唔係咁好。

原帖由 pp888 於 10-1-26 11:01 發表
有冇MM買過比BB食呀? work唔work架?

10個月既BB有咳有痰食唔食得?
會唔會好苦? 好難食?

定係食西藥化痰素好?

Dan Q Dan Q

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你買純 "猴棗末" 係無咩味, 同埋係最有效, 但就好貴, 成 $180/支

如果你買 "猴棗散", 建議你買余仁生果只, 因為有效過 "位元堂"

um.... 我見好多 bb 都肯食, 所以, 味道應該 ok, 我仔果時食完, 次次仲話好味

禁止訪問

男爵府

原帖由 szeszes 於 10-1-26 11:53 發表
你買純 "猴棗末" 係無咩味, 同埋係最有效, 但就好貴, 成 $180/支

如果你買 "猴棗散", 建議你買余仁生果只, 因為有效過 "位元堂"

um.... 我見好多 bb 都肯食, 所以, 味道應該 ok, 我仔果時食完, 次次仲話好味 ...

我試過餵bb食,佢即時lur返出黎,食完等如冇食

子爵府

我個囡咳左成兩個月啦。睇西醫都睇左4次都係唔好..勁多痰,之後諗住平平地買猴猴棗散,都係唔得,始終要買猴棗末d痰無左好多,但真係好貴。我個女好鍾意食..佢話好好味。

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

見你支 ticket, 你 bb 得1個幾月大, 咁快你就比佢食, 真係勇!!!

咁細 bb 都未識吞嚥動作, 佢一定 lur 返晒出黎啦!! 如好多 mami 第一次餵 bb 食固體食物一樣, 唔係唔好食, 係佢未識吞嚥

原帖由 macvn123 於 10-1-26 12:52 發表

我試過餵bb食,佢即時lur返出黎,食完等如冇食

大宅

好媽媽勳章

舊年我個女就係呢個時候咳到屎屎下, 或者我可以講少少心得:

1) 究竟猴棗末好定係猴棗散好?! 如果咳咳有痰, 我覺得猴棗末好啲, 猴棗散有其他中藥成份好似川貝陳皮之類, 對於止咳比較有效, 但化痰都係純猴棗末比較好啲. 我朋友話佢個仔食完猴棗末會痾番啲痰出黎添, 但我個女就無試過 (可能有但我無留意啦).
2) 呢排天氣忽冷忽熱, 最好俾小朋友著有企領既底衫, 即係可以蓋住喉嚨位個啲, 著左無咁易咳. 去街市賣bb仔衫既地方會有得賣.
3) 唔好俾小朋友訓地下或者坐响地下玩, 老人家話"打地氣"好易咳. 今年我嚴禁囡囡訓地或者坐地, 果然無咳咳 (touchwood!), 所以有時老人家既野要信呀! 如果天氣太凍最好著番對厚襪.
4) 如果小朋友通常都係清晨時份 (即4am左右) 開始咳,醫生話呢啲叫"敏感咳", 因為氣溫驟變令小朋友既氣管適應唔到而咳, 解決方法係開暖爐而唔好開窗, 令氣溫保持同一溫度, 咁會咳少啲. 又有人話係因為塵蟎引致, 可以試下用防塵蟎既寢具, 都ok ga.

禁止訪問

禁止訪問

大宅

我上星期去同仁堂見到有純正猴棗末特價, 問sales價錢, 原來要成$962有6小支, 當時嚇左一跳, 因為冇唸過咁貴, 唔敢買, 驚兩個女唔肯食, 跟住聽sales建議,買左一盒10支同仁堂小童化痰除咳露, 承惠$48大元(原價$60),好彩食左一樣好work, d咳同痰3日清晒

原帖由 cecichow 於 10-1-26 23:47 發表
有痰記住唔好俾小朋友食蛋及奶類食品呀!

民房

同仁堂小童化痰除咳露幾大先可以吃嘎?
我bb先6個幾月,可以吃嘛?

禁止訪問

民房

食猴棗散/末既多數BB? 定係幾歲既小朋友都食得?

複式洋房

我女出世到依家就2歲都經常吃..幾好.

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 doublei 於 10-1-27 00:25 發表
我上星期去同仁堂見到有純正猴棗末特價, 問sales價錢, 原來要成$962有6小支, 當時嚇左一跳, 因為冇唸過咁貴, 唔敢買, 驚兩個女唔肯食, 跟住聽sales建議,買左一盒10支同仁堂小童化痰除咳露, 承惠$48大元(原價$60),好彩食 ...
我之前都有買位x堂 同余x生猴棗末, 要成百4蚊一枝, 之後有mami 在bk講百x堂都好好, 我去買比小朋友食, 果然幾ok, 而且價錢平好多, 宜家仲做緊discount 85折, 有vip no 仲多95折, 我即刻買多一盒看門口

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 aoyamadee 於 10-1-27 15:23 發表
bb唔識咳痰, 所以多數bb食多, 但亦有小朋友食, 我就冇買猴棗散, 因為有其他中藥加入, 只有部分係猴棗末, 仲要味苦, 但猴棗末就本身冇味, 而且成份pure, 所以我自己就買末。

水晶宮

我仔就快5歲, 我仲有比佢食, 一多痰就食, 細時只比純 "猴棗末", 到左3歲後, 才試比佢食 "余仁生" 既 "猴棗散", 原來都OKAY, 褓姆話亞仔食左 "猴棗散", 聽佢既咳聲都鬆 D

原帖由 aoyamadee 於 10-1-27 15:23 發表

男爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

我99幫我買既係一粒候子''祖''
佢話即磨係最好...無加過任何野...
買過2次...1次1500蚊,1次2000蚊....
1粒大約可以食6,7次....
話一隻馬騮仔得一粒侯子祖...所以先咁貴...

首頁

尾頁

跳至