跳至

首頁

尾頁

男爵府

sth need u guys help ar...
my YBCR vol.2 is demaged by my son ar...he cut it into half
can any mama plz help me to copy the vol.2 plz???i can paid u back the delivery fees ar...$100 is that ok???
really need u guys help ar..coz my son he is ready for vol.2 now la.....million thx....
if anybody can help plz PM me la...really thx

男爵府

and also where did u guys bought the Preschool prep thx...

大宅

你阿囡真係好叻呀, 我阿囡好明顯未到顏色敏感期, 雖然我平時睇書都有introduce顏色concept, 不過無特登教呀 (我既所謂特登教係成屋個theme都轉晒果樣野), 上tutor time playgroup都有教少少, 等佢個concept慢慢build up左先再用dvd, 玩具, 書等等去配合, 應該會事半功倍 !

睇書我阿囡超like, 成日拎本書叫我read read. 而家bedtime story晚晚要我講至少3本先瞓! 呢set farmyard tales係佢至愛

http://hk.myblog.yahoo.com/cocomilkyclub/article?mid=3298

我會比佢返n1, 康傑, 明慧, 方方都收左佢 (本來嶺南都收左, 不過我give up左無比留位費), 而家等緊5月victoria interview, 如果victoria收就讀victoria, 唔係就讀康傑 (近屋企唔洗捨車), K1先再考其他學校.

原帖由 chowhui97 於 10-3-9 00:05 發表

我又無理佢深唔深呀, 我覺得BB係張白紙, 你教乜佢就識乜架啦! 我個女幾個月前已經認到顏色(紅, 藍, 綠, 黑, 啡, 黃, 橙, 紫) 應該OK可以教, YBCR都有啦!

呢排佢好LIKE我同佢睇書, 講故仔佢聽, 佢會拿本書俾我話" ...

大宅

gunsou,

係, 真係好很悶, hehe! 不過dvd越悶越好, 節奏慢, 重覆, 唔會有過多stimulations, bb唔會覺悶 (不過就難為我地囉!)

不過呢set真係幾好, 好多媽媽都話bb睇幾次就識, 我覺得好過YBCR.

原帖由 gunsou 於 10-3-9 04:34 發表
Jupiter,

haha... i also have that set of DVDs. my girls could say octagon on the 2nd day watching it. it was last October. i found the DVDs boring but my kids really enjoyed them. i almost fell a ...

大宅

"我覺得好過YBCR."
- agree

原帖由 Jupiter 於 10-3-9 14:34 發表
gunsou,

係, 真係好很悶, hehe! 不過dvd越悶越好, 節奏慢, 重覆, 唔會有過多stimulations, bb唔會覺悶 (不過就難為我地囉!)

不過呢set真係幾好, 好多媽媽都話bb睇幾次就識, 我覺得好過YBCR.

...

大宅

i bought from amazon.

原帖由 siulai 於 10-3-9 13:38 發表
and also where did u guys bought the Preschool prep thx...

公爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 瞓得好勳章

阿囡佢依家都係識得講幾個單字
eg: 爸ba 伯伯 munmun(食物) 曳曳 bobo(狗仔)
媽媽(只會扭計要我抱時先叫) 包包(麵包) 仲有一個 詞語就係 (打死你) 我哋無人教過佢,我唔知係佢真係講呢個意思定係我自己get錯,不過依家我一聽倒佢咁講都會話nono,話咁樣講係唔岩+曳曳,不過唔知佢又明唔明呢

公爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 瞓得好勳章

另外阿囡下個月開始返playgroup希望對佢請野同學野會有多d幫助啦

子爵府

好媽媽勳章

我地都差吾多睇晒ybcr 啦.大部份既字都認到. 但3個音既字仲係讀吾到, 我要讀左頭2個音bb就會讀個尾音. 而家睇字會識讀, only睇圖都會講出個字黎...而家bb開始對ybca感到悶... 其實我要吾要教佢寸字呢..???
佢雖然識講好多字, 但 a-z都未認得晒...我係咪教錯左次序呢.??

我知又出左ychild cr.. 但又想轉下教材...
轉咩好呢....???

有無人用緊中文書呀.?

子爵府

"reschool Prep" 係邊度有得賣? 係咪一套教材黎架?

原帖由 Jupiter 於 10-3-8 17:55 發表
其實我比佢睇Preschool Prep果set dvd同書, 入面有埋octagon, diamond, 加上書同圖形板都有, 佢咪識囉!

開始左睇呢set dvd嘅numbers果隻碟, 加埋書, poster, etc...... 睇左一個星期, 而家識講1-10 (英文), 好鍾意 ...

大宅

我都想買
Preschool Prep
剩係買DVD得唔得...定要買埋D教材...先會學得好

O係邊到買會平D...

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

點解你地D BB個個都咁叻既,我個女到而家都仲係識講:爸爸、munmun同曳曳咋,其他教極都唔肯講,仲諗住幫佢報N1插班,咩都唔識都唔知有冇學校肯收佢

大宅

sheung1126,

don't worry. kids have their own timing. my doctor friend did not speak until 2.

原帖由 sheung1126 於 10-3-10 19:42 發表
點解你地D BB個個都咁叻既,我個女到而家都仲係識講:爸爸、munmun同曳曳咋,其他教極都唔肯講,仲諗住幫佢報N1插班,咩都唔識都唔知有冇學校肯收佢 ...

男爵府

原帖由 Jupiter 於 10-3-9 14:30 發表
你阿囡真係好叻呀, 我阿囡好明顯未到顏色敏感期, 雖然我平時睇書都有introduce顏色concept, 不過無特登教呀 (我既所謂特登教係成屋個theme都轉晒果樣野), 上tutor time playgroup都有教少少, 等佢個concept慢慢build ...

我都報咗victoria, 方方收左佢, 不過我唔想佢讀, 另外報咗屋企附近的德寳, 學之園, boxhill 同埋翠茵, 不過仲未in呀.. 都唔知最尾邊間會收我個女呢??

顏色敏感期我又唔係好知係乜, 我見你好似教得好有系統咁, 我就好随時, 屋企所有物件都可以教, 又睇下書咁, 講下講下佢就識分顏色啦!!

男爵府

原帖由 pipip929 於 10-3-10 11:45 發表
我地都差吾多睇晒ybcr 啦.大部份既字都認到. 但3個音既字仲係讀吾到, 我要讀左頭2個音bb就會讀個尾音. 而家睇字會識讀, only睇圖都會講出個字黎...而家bb開始對ybca感到悶... 其實我要吾要教佢寸字呢..???
佢雖然識 ...

咁細個要識晒a-z, 你呢個阿媽都好高要求啫...... :lol

男爵府

原帖由 Jupiter 於 10-3-9 14:34 發表
gunsou,

...

講都好似好好咁... 我又想買, 請問幾多錢左右同係邊度買??

大宅

i am not sure if it is really that good. i bought the DVDs from amazon "accidentally". around HKD500 for 7 DVDs. i did not buy their books etc.

原帖由 chowhui97 於 10-3-10 22:56 發表

講都好似好好咁... 我又想買, 請問幾多錢左右同係邊度買??

別墅

我第3個女就嚟17個月大現在識講 : 爹地 , 爸爸 , 媽媽 , 媽咪 , 家姐 , 哥哥 , 爺爺 , 嫲嫲 , 公公 , 姨姨 , 伯伯 , 餅餅 , 啜啜(即 : 飲東西 ) , 奶奶 , 仲要 , 我既 , 唔好 , 好 , 快d , 借借 , 拜拜 , 車車 , 芝達(即 : 係她自己無般般叫自己既毛公仔 , 我諗係她同毛公仔改既個名呱) , 恭喜 , 係咁上吓 ! 身邊d朋友話她識講又識聽仲要明白人哋同好講咩做咩都知 , 大家都笑好係妖精 !

大宅

"芝達(即 : 係她自己無般般叫自己既毛公仔 , 我諗係她同毛公仔改既個名呱)"

haha... she is so cute!

原帖由 sukilee 於 10-3-11 01:47 發表
我第3個女就嚟17個月大現在識講 : 爹地 , 爸爸 , 媽媽 , 媽咪 , 家姐 , 哥哥 , 爺爺 , 嫲嫲 , 公公 , 姨姨 , 伯伯 , 餅餅 , 啜啜(即 : 飲東西 ) , 奶奶 , 仲要 , 我既 , 唔好 , 好 , 快d , 借借 , 拜拜 , 車車 , 芝 ...

子爵府

Thanks, gunsou.

I think you've bought this item :
http://www.amazon.com/Preschool-Letters-Numbers-Shapes-Colors/dp/B001ICUVPI/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=dvd&qid=1268278794&sr=8-1

原帖由 gunsou 於 10-3-10 23:53 發表
i am not sure if it is really that good. i bought the DVDs from amazon "accidentally". around HKD500 for 7 DVDs. i did not buy their books etc.

首頁

尾頁

跳至