婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我6299好鍾意講鄉下話,O係邊都係!
E家阿仔成日EERR咁....佢O地又想同佢玩...一同佢玩就同佢講鄉下話....我好唔鍾意....好唔開心....所以盡量都唔會俾佢O地接觸阿仔....係有時迫於無奈,或者諗住"TUM"下佢O地先會俾佢O地玩一陣咁多多.....
佢O地一同阿仔講鄉下話,我就會暗示話阿仔聽唔明,或者話,BB問下爺爺麻麻講咩啦?我聽唔明呀!
暗示咁多次,都唔明O既~呢度係香港呀,學鄉下話O黎有乜用呀....為O左學o黎同你O地溝通呀?
我唔會想個仔學&唔會俾佢學LOR....我唔想第時阿仔同我講完O野...我要問返佢講咩呀~
阿仔呢排成日睇住我O地食飯,阿99又會話BB想食咯,BB鍾意食咩食咩.....又話半歲食得糊仔同飯仔,糊仔係可以食O既....但未食得飯仔住LOR...就算係都唔關你O地事啦.....我個仔我自己湊...成日俾埋D冇用/老套O既意見.....激死.....

公爵府

識多一種鄉下話都唔係差呀, 有時工作上會用到的(例如我工作的地方, d client係講鄉下話, 有時唔識聽, 再搵識聽既同事幫手解話). 我又鍾意學人地既話, 聽下佢地講乜, 有時聽得明, 會幾開心架 (有d人從唔識到學識左, 之後繼續扮唔識, 睇下人地有無講衰嘢, 我覺得好正, 呵呵)

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

可以學多一樣方言唔好咩?
將來你個仔事業上用得著唔定架,
好似我朋友細個聽得多上海話,
而家係上海做野聽得明方便好多,
你放心喎,你個仔唔會唔識講廣東話架喎。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唔係唔俾佢學....我只係唔想第時阿仔開始學講O野果時,會搞到佢講O野唔清楚喇~
同埋,你O地唔明GA喇....佢O地成日O係屋企講O野都好鬼嘈....好似鬧人咁GA.....所以先唔想阿仔第時變到佢O地咁.....
62又成日會突然因為D小事變臉...跟住就用鄉下話話D人....都唔知佢UP乜...好煩...
99冇得講....因為佢識鄉下話多過廣東話...
但唔明點解佢O地明明識講廣東話....都要勁講鄉下話....有時仲要係對住我講...我又聽唔明....自己有時又要講多次...一係就其他人翻譯我知...我都唔知為乜.....
同埋可能我唔太鍾意佢O地....所以更唔想個仔學.....

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

俾bb學,起碼第時6299用鄉下話講你是非,有個人識聽,講返俾你知呀

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

係喎!亞仔可以幫你做間諜。

原帖由 心抱 於 10-1-27 00:28 發表
俾bb學,起碼第時6299用鄉下話講你是非,有個人識聽,講返俾你知呀

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我唔介意亞女學鄉下話..係介意自己當年點解唔學咋...
不過我識聽..係講得唔流利囉....

我抱住學多樣野無壞既心態..而家亞女都聽得明簡單既客家話...

珍珠宮

你跟本唔鐘意佢地, 就算講廣東話, 一樣唔想比BB跟佢地接觸~~ 係米?

樓主, 佢地其實都係錫bb, right? 對你都唔係好差? BB係佢地個孫, 永恆不變既事實, 你一日唔改變自己既心態(接納與包容), 自己永遠會唔開心架~~

子爵府

老人家咁多年都講佢哋自己語言,一時間又點可以叫佢哋改呢
我會好接受如果我囝學多種語言,呢喲始終都係中國的方言,點解咁反感??

侯爵府

好媽媽勳章

It is because they are their 62 99.
I believed that if they are her parents, she will say it is good for her kids to learn 1 more language.

原帖由 KATRINE 於 10-1-27 12:15 發表
老人家咁多年都講佢哋自己語言,一時間又點可以叫佢哋改呢
我會好接受如果我囝學多種語言,呢喲始終都係中國的方言,點解咁反感??

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 Siuchoi 於 10-1-27 10:59 發表
你跟本唔鐘意佢地, 就算講廣東話, 一樣唔想比BB跟佢地接觸~~ 係米?

樓主, 佢地其實都係錫bb, right? 對你都唔係好差? BB係佢地個孫, 永恆不變既事實, 你一日唔改變自己既心態(接納與包容), 自己永遠會唔開心架~~ ...

同意...其實佢地係鄉下長大...邊識咁多學問...邊識禮儀...既然你同佢一齊住...就要學識包容...起碼佢唔會比說話你聽...難為你...

[url=http://lilypie.com][img]

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

學多種語言係好, 不過我有個朋友, 佢返工, 小朋友俾佢99湊, 佢99就教佢講福建話, 到讀書, 個小朋友叫all 臭臭都用鄉下話黎講, 冇人識聽, 結果all出左

要小朋友學多幾種語言, 應該先定左一種先, 之後再學其他, 以免佢混淆, 佢都唔知呢個係廣東話, 定係鄉下話, 如果講開鄉下話, 有d發音係英文冇既, 個小朋友係發唔到出黎架.

好似日語咁, 佢地d發音有d係英文冇既, 個朋友仔讀one, 及其他英文字, 教極都學唔正個發音, 咁樣真係影響左佢第二種語言既發展架.

禁止訪問

洋房

我又唔係咁諗喎, 我一開始已經反對bb學郷下話, 根本識嚟都冇用, (因為真係唔會有城市用囉), 學少左呢樣野, 我唔覺得有損失喎, 我一早已經同6299講, 同bb講野唔可以講郷下話, 我唔想人地以為我呀仔係郷下仔...

子爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

我細個牙麻牙爺湊我,,佢地成日講潮州話,,
聽到大,,我都唔識講,,只係識聽,,

我果陣都係日聽夜聽,,不過唔代表聽得多會識講,,

複式洋房

如果你6299同你BB講英文, 你又唔會唔反對佢學呢? 你又唔會唔覺得佢唔識講廣東話呢? 其實學多種真係無壞喎, 你平時會同佢講廣東話架嗎, 佢唔會唔識架喎, 學多種無壞架!

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

alik, Dr. House 做乜 cum 住個口呀????

原帖由 alik 於 10-1-26 23:01 發表
識多一種鄉下話都唔係差呀, 有時工作上會用到的(例如我工作的地方, d client係講鄉下話, 有時唔識聽, 再搵識聽既同事幫手解話). 我又鍾意學人地既話, 聽下佢地講乜, 有時聽得明, 會幾開心架 (有d人從唔識到學識左, ...

公爵府

原帖由 AK47AK47 於 10-1-27 17:55 發表
alik, Dr. House 做乜 cum 住個口呀????

佢得罪人多, 稱呼人少嘛

公爵府

原帖由 wy_yen 於 10-1-27 00:20 發表

同埋,你O地唔明GA喇....佢O地成日O係屋企講O野都好鬼嘈....好似鬧人咁GA.....所以先唔想阿仔第時變到佢O地咁.....
<--你認為我地唔明, 咁你又問我地會點做? 咁得意既你?

樓主, 你唔鍾意佢地, 咁佢地做乜你都唔會順眼啦

別墅

好媽媽勳章

你老公又不是在這種環境下長大, 他豈不是有著一定的才華能討得美人歸.

湊仔的野, 唔好話老人家老土, 其實都係一D傳統智慧, 喜歡的可以參考一下, 唔喜歡的, 聽了就算, 何苦放在心呢.

今日你點對人, 他日人點對你. 試想下如果將來你個仔了娶一個台灣妹, 你見到自己個孫, 就算你識國語, 你點都會同佢講廣東話拉. 呢D係中國人一種情感的表達, 係家教的一種, 將心比己, 多點站在老人家的角度想一下拉.....

首頁

尾頁

跳至