自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

我朝朝返工答mtr時都係排左1堆人,原來係樹輪攞頭條,有好多好后生架,米又係甘,又話個市好左我又唔覺law
原帖由 amythepooh 於 10-1-27 21:11 發表
日本東京上野公園,每逢周日都會出現一排石頭,綿延逾100公尺。是宗教儀式嗎?不是,而是因為經濟差,大批露宿者和失業人士用石頭排隊,輪候免費派發的味噌湯。

日本經濟沒起色,失業率超過5%,人浮於事者,沒有錢買食物,就要想想辦法 ...

民房

日本經濟衰退了十多年還是沒有起息...

禁止訪問

伯爵府

我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

侯爵府

畀面勳章

原帖由 amythepooh 於 10-1-27 21:11 發表
日本東京上野公園,每逢周日都會出現一排石頭,綿延逾100公尺。是宗教儀式嗎?不是,而是因為經濟差,大批露宿者和失業人士用石頭排隊,輪候免費派發的味噌湯。

日本經濟沒起色,失業率超過5%,人浮於事者,沒有錢買食物,就要想想辦法 ...

唉....都唔明佢d 紙水重咁貴...唉..咩政府

禁止訪問

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

大宅

去日本旅行都見過露宿者...但係佢地都盡量保持整齊乾淨,好少話一陣味或大包小包爛膠袋。同埋冇人行乞的。

比起香港...只有嘆氣再嘆氣。
laughin' to keep from cryin'

珍珠宮

原來日本都咁,好驚香港會更差!

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

原帖由 一家的太陽 於 10-1-28 09:24 AM 發表
其實香港都正係步日本後塵.
遲點香港既低下階層都會生活越來越艱難.
拿政府福利既人會越來越多.

總之兔死狐悲

(唔知下一個會唔會到香港)
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 sonic04 於 10-1-28 19:41 發表

總之兔死狐悲

(唔知下一個會唔會到香港)
已經係喇.

禁止訪問

男爵府

環保接龍勳章

原帖由 awah112 於 10-1-28 21:41 發表
終於派湯了,還有飯糰吃,記者問一名露宿者多久沒吃飯了,他說:「四天。」......

佢哋好慘, 政府好少援助俾佢哋, D高官曾經出口講攞援助的人可恥, 有些失業貧困的人因自尊唔敢攞援助, 而自殺或在家餓死的新聞屢有發生.

大宅

原帖由 zuzu888 於 10-1-28 11:02 發表
每個國家都有窮人

係呀 ~~全世界都係咁

禁止訪問

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實真係每個國家都有窮人,雖然而家我地屋企ge生活唔係好好,但係我已經覺得好幸福,起碼唔洗擔心冇地方住冇飯食先啊。
而家國家越黎越發逹,就越多人冇錢開飯,真係好悲哀,唔係唔想去做野,而家有氣有力都未必有人肯請
追追逐逐  分手再失戀   

只為尋你    伴我一生

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 jirehbeauty 於 10-2-1 01:36 發表

係呀 ~~全世界都係咁

冇錯 係全世界
我次我聽收音機
佢話 美國人 要打1XX封求職信
先有1次面試機會
澳洲同加大拿都係差唔多
外國有好多學生 會好積極咁
做免費工.....等顧主覺得佢地掂
先請佢地做長工

香港80後 你地都要加油呀

首頁

尾頁