美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

我未化過妝
想試下

好唔好去watson's 叫化妝小姐介紹和示範
還是去 d 專門店?
買齊第一次化妝用品最平要多少錢?

公爵府

好媽媽勳章

我果陣又係想試下化妝,一次過去d專門店(shu umxxxx)買齊d化妝品,大大話話要幾千蚊架($3000度),真係好肉赤,我唔prefer你呢d初學者去專門店買,因為例如某1隻牌子,佢唔會所有野都好用,所以要試,或者你試下上網search下邊d牌子好d!(其實我學過化妝的,跟Gary chung),如果你有興趣,我可以介紹下有咩化妝品好用(我唔係sell野架)
原帖由 olimo 於 10-1-29 00:39 發表
我未化過妝
想試下

好唔好去watson's 叫化妝小姐介紹和示範
還是去 d 專門店?
買齊第一次化妝用品最平要多少錢?

子爵府

我都有化淡妝, 以下係我用嘅化妝品.
- base
- 防曬 (肉色, 有小小遮暇作用)
- 碎粉
- 遮暇膏 (平時都好少用)
**以上4樣係laura merrica嘅christmas set $680, 個sale話係化淡妝就夠架喇, 有需要可再加粉底.
- 姻脂 (bourjois), around $120
- 眼影 (kate), around $100
- 睫毛液 (loreal) around 120

初初想試下嘅, 唔洗買到咁貴啦.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

你想學邊part就去專門店買果樣野,好多時d sales姐姐都會問『要唔要幫你試下』你可以從中偷師

但記住唔好比人氹幾氹就買好多野

侯爵府

我平時返工化妝好簡單咋...唔好去專門店買晒所有野,d sales會好開心ga...割到你荷包穿呀

我平時只搽胭脂、睫毛液、bb cream/濕粉、碎粉、遮瑕膏同唇膏

強力建議除左濕粉同碎粉係專門店買久外,其他都去買一些開架貨式,自已係咁試到啱為止又無人煩你,但係粉底因為你無揀的經驗,所以都係係專門店揀好d...

濕粉我去開clinique同埋anna sui買,d粉佢地配色配得好d...唔知點解去親mac同bobbi brown..都會配得深色左...

睫毛液我買kiss me, 胭脂買mj, 遮瑕膏同canmake, 唇膏就買lavshuca...

總之你去到萬0同屈記,你見到好多開架貨都好靚..佢地大多數係大牌子的副線...用得過ga...試下啦...千其唔好去專門店呀
8-)

別墅

其實無化開妝, 開頭可以用小小碎紛加lip gloss 已經ok 架喇~

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

上youtube睇吓片, 學到嘢架
我而家懶咗, 亦冇咩需要化得太勁
所以我多數會 :
防曬
bb cream
碎粉
唇膏

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 黑白豬 於 10-1-29 00:58 發表
我果陣又係想試下化妝,一次過去d專門店(shu umxxxx)買齊d化妝品,大大話話要幾千蚊架($3000度),真係好肉赤,我唔prefer你呢d初學者去專門店買,因為例如某1隻牌子,佢唔會所有野都好用,所以要試,或者你試下上網search下 ...

我有興趣,請介紹下有咩化妝品好用

伯爵府

好媽媽勳章

謝謝各位的意見
為免荷包出血,我明天先去專門點買碎紛和lip gloss
看看效果如何

不過我都3 X歲,乾性皮膚,怕不上粉
如果用濕粉會唔會好 D?
另外
請問用睫毛液之前是否需要用睫毛夾 ?

禁止訪問

大宅

原帖由 olimo 於 10-1-29 23:34 發表
謝謝各位的意見
為免荷包出血,我明天先去專門點買碎紛和lip gloss
看看效果如何

不過我都3 X歲,乾性皮膚,怕不上粉
如果用濕粉會唔會好 D?
另外
請問用睫毛液之前是否需要用睫毛夾 ? ...

如果乾性皮膚..不如用bb cream啦...
一支已經雜好多功能於一身..超方便又唔怕唔貼..
yes...搽睫毛液前要先夾...
如果你係新手,我介紹你用majolica majorca嘅睫毛液,
(屈x氏有開放式貨架...你可以慢慢試)
因為佢個刷頭係一排嘅刷形..又幼身,比較易控制,
而且出嚟效果都比較自然...可以一試ar~~~~

伯爵府

好媽媽勳章

太好了
我開始多d頭緒

不過你們說的 bb cream
(一支已經雜好多功能於一身..超方便又唔怕唔貼..)
是否化妝品?還是BB潤膚膏?

另外
我去化妝品專門點買粉的話
可以叫 售貨員幫我試搽上塊面看看效果嗎

大宅

好媽媽勳章

其實bb cream即係blemish balm, 集齊遮暇同埋防曬功能, 好多人用bb cream代替粉底, 但我覺得始終係兩樣唔同既野, 由其係你既皮膚比較乾, 我建議你用有滋潤成份既濕粉底再加碎粉會好啲. 韓日牌子好似IPSA, KOSE或者LANEIGE既粉底都幾好, IPSA夠薄同自然啲, KOSE夠遮暇, LANEIGE就夠潤, 睇下你想要邊類喇. 如果你去IPSA買粉底, 化妝姐姐可以幫你做皮膚分析然後幫你揀最岩你膚色既粉底, 試粉底可以試少少响頸側位, 但我覺得試上手其實都OK既. 至於另外兩隻牌子就只會試上手, 但你放心, 呢幾隻牌子既粉底顏色都適合東方人, 唔會"查"到好白或者好黃既.

我覺得如果你只想化淡妝, 其實畫靚條眉, 畫番條眼線, "查"少少MASCARA, 加少少胭脂同埋LIP GLOSS已經好靚GA LA! 如果你本身眉形唔靚, 可以去BOBBI BROWN或者MAC修眉順便買眉筆, 化妝姐姐會教你點畫GA! 至於眼線筆, 我覺得用LIQUID既會靚啲貼啲, 筆頭要SOFT同埋尖先至畫得靚, 有次我買錯支好似MARKER咁既EYELINER, 完全唔掂. MASCARA就要睇番你本身眼睫毛多定少, 長定短, 你去屈人寺或者萬0, 有好多牌子試GA!

伯爵府

好媽媽勳章

好詳細呀
我完全明白了

那麼
化妝後,要注意d乜
有乜野唔可以做,以免整花個面
了鼻 ?包雲吞 ? r  痕 

公爵府

好媽媽勳章

你如果有興趣既,你pm我丫!我可以詳細少少答你,放心,我係C9一名,唔係sell野,wakaka^^
原帖由 sandy1425 於 10-1-29 13:34 發表

我有興趣,請介紹下有咩化妝品好用

公爵府

好媽媽勳章

其實,如果你只係想化少少妝(當然係因為唔識fully make up),我建議你唔好用BB cream(報紙都已經講過BB cream會令皮膚變差的),好似Flo0602 話齋,真係去化妝專櫃買foundation果d比較好!講返正題,如果你想化少少妝既,我教你,你可以搽防曬(就算唔化妝都一定要搽架!)之後就搽1種叫礦物既碎粉,好幾個牌子都有出,我記得M.A.C.就有出,礦物碎粉既好處係對皮膚好,唔會塞毛孔,唔駛搽粉底都可以直接搽上面,之後再加上少少化妝,例如畫眉、胭脂、lipgloss
原帖由 olimo 於 10-1-31 00:15 發表
好詳細呀
我完全明白了

那麼
化妝後,要注意d乜
有乜野唔可以做,以免整花個面
了鼻 ?包雲吞 ? r  痕 

大宅

樓主不如上youtube睇下袁x明和queenie chan既片先啦,用"erica yuen", "beautyqq"來search,就得,唔一定要買佢地介紹既野,但應該可以學到好多基本野.

伯爵府

好媽媽勳章

化了妝如何 '包雲吞 '
打喊露 流眼水 ,d 眼睫毛液會化,變花面貓 ?!
r 痕的話,d粉會 甩 嗎?

sorry
d 問題好幼稚

侯爵府

包雲吞、捽面、r痕係絕對會令個妝甩的

打喊露流眼水就未必令到mascara甩,但係你要抺眼水時唔好用紙巾起勢咁捽,印一印好啦,平時都唔好捽眼,同埋要睇下你自己本身係咪油眼,要用隻好d的mascara...咁就一天都不會化

我以前都有用bb cream,但係因為bb cream無色揀,濕粉個d就有,所以而家都係用返濕粉碎粉,因為last得耐d,補妝又方便d

而你本身係乾性皮膚,如果只有碎粉,只會乾上加乾,令到面尤其眼位易起乾紋

另外,你無化開妝唔洗講落妝的野都無啦,化妝最緊要落妝,記得買返d適合你自己的落妝產品呀!
8-)

伯爵府

好媽媽勳章

€我今日下班 去laneige買濕粉碎粉, 御妝用品

其實御 妝用品沒太多人討論
我仲以為用 johnson baby oil就 ok tim

首頁

尾頁

跳至