美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 二小姐 於 10-2-1 14:46 發表
而你本身係乾性皮膚,如果只有碎粉,只會乾上加乾,令到面尤其眼位易起乾紋

你是說我一定要先用 濕粉, 然後用碎粉 ?

侯爵府

原帖由 olimo 於 10-2-1 15:11 發表

你是說我一定要先用 濕粉, 然後用碎粉 ?

因為你本身係乾性皮膚,碎粉其實係幫你塊面乾爽d,有定妝控油的功效,如果係皮膚上只上碎粉,一來粉易甩,因為無濕粉痴住佢,二來好易扯乾面的水份。

我自己本身補妝好懶,其實正常係印左面油之後噴少少補濕再上返碎粉的,但係我次次都只係印油補粉,攪到越來越乾...我本身係混合皮膚係咁上碎粉都乾到爆,何況你原先係乾性皮膚呢?

落妝產品不建議你去埋專門店買,去屈記萬0買平好多...bioderma落妝水或者者ponds, neutrogena的落妝油都幾多人讚,可以一試
8-)

侯爵府

上粉用的粉卜都唔洗買好貴,唔好比d ba氹到買貴粉卜,佢見你唔識就乜都叫你買啦

上濕粉可以用手指上,不過我自己就覺得用粉卜上貼d,我而家自己都係用卓記三角型個隻,16元有30粒,用一兩次就掉,方便衞生!
8-)

伯爵府

好媽媽勳章

二小姐
謝謝你,我識多左好多野

不過可惜我今天去到 laneige
sales%話我要先補濕
所以sell 精華素 和 cream
結果我甚麼都沒有買

侯爵府

你自己本身沒有合用的護膚品嗎?點解買粉變左買護膚品?你自己本身忍唔忍到手買野?定係佢叫多你幾叫就會買?下次叫人陪你去,唔好比人氹到啦

8-)

首頁

尾頁

跳至