樓市動向

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

都幾急(今年10月前) 要搵地方住 ...

最多俾到10萬首期(咁梗係愈少愈好啦, 8萬樓上已有risk), 收入穩定但不高, 月供最盡可去到4500.
唔要求大地方, 因只得我同個仔2人住. 係咪只有居屋同村屋先有可能??

複式洋房

我現在住天水圍, 個仔讀緊呢區幼稚園

原帖由 WinChi 於 10-1-31 15:11 發表

你不如去tuen mun or yuen long 單棟樓睇下,或租住先  

複式洋房

元朗有嗎? 係咪d 爛 ' 幼幼'的舊樓? 咩係HKMC? 我唔識呀, 我以前租住西環舊樓都4400, 首期付得到我不如買

原帖由 維港 於 10-1-31 15:44 發表

元朗, 屯門, 大埔, 粉嶺的公屋&居屋樓價平D, 100萬樓下有盤, 你可以上網搵下, 市區有黃大仙下村, 東頭村, 沙田翠華花園, 都有100萬樓下的盤, 你可向HKMC借, 借90萬 2.1厘息 分25年還, 每月供3858.7, 你10月先要搬, ...

複式洋房

多謝回覆.
揀區的話梗係想港島, 學校又多又好, 而且我在灣仔返工, 弊在我買唔起. 以前租西環D UP DUP樓都4400, 現在有個仔都想咩都乾淨企理D.

好似唔係層層樓都可以俾你供30年... 我都唔知點囉... 話就話咁多個月, 但係... 總之講起就頭痕..

原帖由 Gogojuly 於 10-1-31 16:41 發表

係咪一定要買樓先?租樓得唔得呢?
你個仔幾大?要返學嗎?若係小朋友,校網同治安是不否首要考慮?
諗清楚區分後,先決定買定租.再睇下樓齡.屋苑要比單楝樓優勝.再問吓銀行最長可供幾年樓.如$100萬樓,3厘息計,供30年,每 ...

複式洋房

我不是公屋住戶
30歲咁又點計可以供幾耐呢?
HKMC網O係邊啊?
10萬個THX

原帖由 維港 於 10-1-31 22:32 發表

上HKMC網睇下~ 佢可以借到20%~
至於俾唔俾供30年, 要睇下樓齡同你的年齡~

複式洋房

多謝回覆, 我唔知我申唔申請到公屋?
因為我一直在做pt, 人工先得9千,
如果真係要去到要自立門戶呢個地步, 咁我會做返全職,

10萬係我一半的積蓄, 仲有10萬我無諗住要郁...
4500月供係以9k 人工來衡量的, 我每月都仲有少少息收 (股債匯都有).
但如非真的供不起, 我不想做full time, 我想睇住個仔大.

複式洋房

原來係有人check我底細, 我只不過來問下買唔買樓好啫.. 使唔使咁...

我講到我自己點呢? 30歲, 都唔算老者, 但後生就唔可以窮咩? 你係邊到見過我個樣呢? 係咪30歲就唔可以帶住個仔去生活呢????

原帖由 qisan 於 10-2-3 16:37 發表
呢個post主係唔係玩人架, 我見佢個blog主好後生
唔似佢所講個…….

複式洋房

多謝你地咁熱心, 我每week2日半工就9k, 但全職的話唔計commission底薪係19k(返6日), 所以入息唔得.

我只會動用10萬積蓄, 其他o個d唔會郁. 以備不時之需. 除了20萬係cash, 我仲供緊基金, 鎖實晒的資產都計的話, 我仲有15萬. 合共35萬, 不過都只能看不能用.

所以其實可動用的$$, 現時來講, 真係得好少.

返全職應該cheapcheap地都供到, 但我是不想返全職, 想知就這樣parttime下去, 有無可能供到樓先??

原帖由 ROYYY 於 10-2-4 22:56 發表

你個case, 我建議住公屋

家庭人口每月最高入息限額 (2)總資產淨值限額1人 7,400元 (7,789元)182,000元(1)2人11,600元 (12,211元)246,000元(1)
你合資格wo, 想快要搵社工幫手, 加上你唔介住新界西北, 會快D, ...

首頁

尾頁

跳至