論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我第一次請工人, 係請之前同佢講咗我哋要佢洗車, 佢當時話冇問題, 點知我都未教佢點洗車, 衹係同c6講你部車都要洗囉, 佢立即話佢個visa唔可以去basement洗車, 嘜visa唔係唔可以開車連去basement都唔得咩??但我又見其他工人每日都會落basement洗車, 我姊姊係咪大我呢?
想請教各位有經驗媽咪, 我應該點做

伯爵府

你地同工人簽果份employment contract有無寫你地有車?

如果無, 你想安全D就補番資料俾immi.

洗車都係工作一部份, 我唔信家家戶戶都可以將部車放入屋企囉! (架車都係你地家嘛.)

男爵府

係一式四份合約裡有寫明要洗車架.

佢宜家唔係話唔同我洗車, 不過佢話佢個visa唔可以去basement洗車,我宜家都唔知係咪真

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 ww08423 於 10-2-1 10:19 發表
係一式四份合約裡有寫明要洗車架.

佢宜家唔係話唔同我洗車, 不過佢話佢個visa唔可以去basement洗車,我宜家都唔知係咪真

打去入境處問囉...
我又唔信個個家庭間屋都有個花園可以泊架車入屋企範圍喎

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

没有就加番吧!不過你工人都几扭擰。洗車咁小事都guiguigutgut.你要小心。

男爵府

我打咗電話去immi, 佢地話visa冇話唔可以落basement洗車, 咁宜家問題係我要點同佢講而又唔影响大家關係, 佢剛剛才到如果宜家關係就唔好, 遲D BB出世點放心呀

男爵府

佢啱啱到都咁樣
你唔好就佢呀
第日調轉頭佢head 住你呀
同佢講, 呢d係佢工作之一
唔做即係無理曠工, 叫佢諗清楚~~

男爵府

工人明知車係你自家用,但check住份contract同你計呢樣計個樣, 心態已經好有問題.我以前有個工人都係咁同我講contract無寫或係咁寫.但我要佢做嘅都係一般家務,工人咁講即刻要所有嘢(包括工作細節)都要寫係contract到.我地香港人返工都唔可能咁.為保持關係, 我都好聲好氣同佢講, 但日子耐左, 問題就開始出現.最終都係不歡而散.勸你留意吓工人各方面表現/心態,如有唔妥,即搵人代替,免得俾佢撬起.  

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 ww08423 於 10-2-1 11:18 發表
我打咗電話去immi, 佢地話visa冇話唔可以落basement洗車, 咁宜家問題係我要點同佢講而又唔影响大家關係, 佢剛剛才到如果宜家關係就唔好, 遲D BB出世點放心呀 ...

咁巴閉,揾visa來撻你,人都未來HK坐定,就揾野來捉字蚤.即攞返agency三口六面對清楚,想唔想做呢份工,預備定士椒炒,容乜易Baby出世又話唔包括餵夜奶,半夜三更baby喊佢仲屈你話無比適當時間佢去休息,去勞工處告你?
掟返佢返印尼捉字蚤啦. 仲要開佢個名,passport No., birth date. 加入衰工人行列.

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 lily-of-valley 於 10-2-1 12:15 發表

咁巴閉,揾visa來撻你,人都未來HK坐定,就揾野來捉字蚤.即攞返agency三口六面對清楚,想唔想做呢份工,預備定士椒炒,容乜易Baby出世又話唔包括餵夜奶,半夜三更baby喊佢仲屈你話無比適當時間佢去休息,去勞工處告你?
掟 ...
可唔可以喺相簿加相落個人簽名度?

男爵府

我地個屋苑d馬好鐘意洗車,因為佢地洗車可以傾計,同帶住個handfree煲老火粥呀 !
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

痴線, 我部車都係喺basement car park, 個個工人都係落去basement洗車, 擺明佢就玩嘢, 我從來冇聽過有人會用唔去得basement嚟做借口唔洗車. 如果佢話contract冇mention要洗車而唔肯去, 就無可厚非, 只有怪自己唔小心冇加到落contract, 但contract明明要佢洗車, 佢嘈乜嘢? 個個住house呀? 叫佢喺門口洗好唔好? 我覺得佢似玩嘢多囉!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 babycoming 於 10-2-1 14:35 發表
我地個屋苑d馬好鐘意洗車,因為佢地洗車可以傾計,同帶住個handfree煲老火粥呀 !

Agree, 仲要好bitchy, 所以我調咗我新馬o既洗車時間, 唔想佢碰到嗰班8婆.

男爵府

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-2-1 14:45 發表

Agree, 仲要好bitchy, 所以我調咗我新馬o既洗車時間, 唔想佢碰到嗰班8婆.

有時好矛盾,想d馬做得開開心心,隻眼開隻眼閉啦,由得佢地傾下開心下,2年先返屋企一次,唉算啦,自己返工都會有呻下,但d衰馬又過份,成班一齊就自己係邊個都唔記得架喇 !對佢地好d又得吋進尺 !!!!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

象牙宮

原帖由 babycoming 於 10-2-1 14:56 發表

有時好矛盾,想d馬做得開開心心,隻眼開隻眼閉啦,由得佢地傾下開心下,2年先返屋企一次,唉算啦,自己返工都會有呻下,但d衰馬又過份,成班一齊就自己係邊個都唔記得架喇 !對佢地好d又得吋進尺 !!!! ...

我屋苑啲馬好Q串, 仲要好囂張, 一啲都唔似嚟打工, 似嚟做老細多!

珍珠宮

好簡單之嘛~ 我會當佢比人呃左, 衣家我教返佢~

比我我會笑住問佢: [邊個同你講架~ 你比人呃左啦~ 我問過HK 入境處, 可以架~~ 你朋友差D害死你呀, 咁樣抗工比人炒左& black list真係唔抵呀~]

比佢知, 你都識法例, 同埋暗示你唔怕佢, 你會炒佢&black list 佢~~

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 Siuchoi 於 10-2-1 17:49 發表

比我我會笑住問佢: [邊個同你講架~ 你比人呃左啦~ 我問過HK 入境處, 可以架~~ 你朋友差D害死你呀, 咁樣抗工比人炒左& black list真係唔抵呀~]

比佢知, 你都識法例 ...

very good !

子爵府

唔係你屋苑, 我屋苑, 我阿媽屋苑, 我阿妹屋苑, 我19區朋友屋苑d 馬都係黎做老細, 我地出去打工返黎養呢班不知所謂既老細

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-2-1 15:33 發表

我屋苑啲馬好Q串, 仲要好囂張, 一啲都唔似嚟打工, 似嚟做老細多!

男爵府

May I ask how often should I ask the maid to clean the car?
Do you also give her the key to clean inside?

what time is the best to ask her to clean car please?

sorry for so many question!

公爵府

2024勳章

贊成呀, 咪等佢以為自己啱晒, 樓主, 你咪趁而家睇清楚佢, 如果佢咁計較, 好難做得長家喎, 況且如果唔對路, 趁bb未出世快d換個

原帖由 Siuchoi 於 10-2-1 17:49 發表
比佢知, 你都識法例 ...

首頁

尾頁

跳至