跳至

首頁

尾頁

大宅

幾多餐奶?如果轉左做4餐,咁一日食既野會吾會俾食5餐時少左?

大宅

畀面勳章

huh ??? 我個囝1歲時健康院姑娘都已經建議4 meals per day, 個時已幫我個囝cut 了11點左右餐奶了, 依家除非佢dinner 食得少(半碗飯)才10 點幾補3-4安奶俾佢咋, weedend/sunday 有時仲食3meals per day, 因為佢晏起身,又成日訓覺,歲半時返健康院,姑娘都話1-2餐奶係可以的

大宅

原帖由 lusea_88 於 10-2-2 12:00 發表
huh ??? 我個囝1歲時健康院姑娘都已經建議4 meals per day, 個時已幫我個囝cut 了11點左右餐奶了, 依家除非佢dinner 食得少(半碗飯)才10 點幾補3-4安奶俾佢咋, weedend/sunday 有時仲食3meals per day, 因為佢晏起身 ...

之前健康院係話要轉,但因為我個b吾係大隻,所以成日想佢食多d,吾想cut住,但上次番去,姑娘話食5餐吾健康喎(其實點解吾健康??),我地先開始轉食4餐!不過,有時始終覺得咁樣的話,一日食既野好似少左,所以想問下大家!

你個仔訓到咁多,咁係咪幾大隻?有幾多磅?我阿媽成日話我個仔好"野性",所以大得慢,佢呢幾個月好似只係重得1磅左右!

大宅

畀面勳章

上個月返健康院磅大約24.5lbs(我都唔太記得了), 高大約83cm, 由出世到依家都keep 住個standard growth in 75%, 我諗係因為佢"吸收同訓得呱", 加上又好鍾意同好肯食固體食品, lunch & dinner 都食1個大人碗飯+半碗至1碗湯, 生果/面包都鍾意食, 奶就反而越大就越麻麻地, 朝早訓醒同下午開支7安奶俾佢飲,一時時肯飲哂, 有時飲剩一半, 一係飲剩1-2安, 咁的情況我就1) 早少少俾佢食lunch/dinner, 2) 個半鐘左右後俾佢食個面包仔/茶點, 零食方面我絕少俾佢, 供你參考一下
原帖由 pino 於 10-2-4 22:22 發表

之前健康院係話要轉,但因為我個b吾係大隻,所以成日想佢食多d,吾想cut住,但上次番去,姑娘話食5餐吾健康喎(其實點解吾健康??),我地先開始轉食4餐!不過,有時始終覺得咁樣的話,一日食既野好似少左,所以想問下大家!

你 ...

大宅

畀面勳章

健康院姑娘認為唔健康,我諗係因為要tune 返同我們大人的飲食schedule,假如小朋友返N班, 我諗學校一定唔會有咁多餐俾小朋友食, 所以要佢地早些開始adapt..
原帖由 pino 於 10-2-4 22:22 發表

你 ...

別墅

Is this ok?

7am - milk
9am-10am - a few biscuits or one slice of bread
12pm - lunch
1pm - fruit
5pm-6pm - dinner
8.30pm - milke before zzz.

別墅

我個女而家25磅, 一日食6-7餐

6:00am食八安奶
10:00am食一碗(大人碗)糙米粥
2:00pm 食一碗三交魚菜心粥
6:00pm食八安奶
10:00pm食一碗雞旦粥
2:00am喊醒肚餓要起身食八安奶

日日如是, 又唔見佢特別大隻

大宅

畀面勳章

bb77 & karaqueenie :
你們阿b 咁早起身ga, 6-7am 就起身呀, 我阿b 平日我要返工時都要我叫醒佢才肯醒(around 7:30am), weekend/sunday 成9am 才醒....

別墅

Yes ar. She used to wake up at 5am when she had two naps in a day. She cut down to one afternoon nap now (nap for 3 hours after lunch) and wake up at 7am.

大宅

畀面勳章

咁你阿b 夜晚係咪好早上床睡呀 ??? 我個囝一日都會 nap 1-2 次, 攪惦自己梳洗後,最早都要成10點幾才氹佢上床睡
原帖由 bb77 於 10-2-9 12:58 發表
Yes ar. She used to wake up at 5am when she had two naps in a day. She cut down to one afternoon nap now (nap for 3 hours after lunch) and wake up at 7am.

別墅

Yes ar. She sleeps between 8.30-9.00pm.
Better for us if she sleeps early. We can watch TV (without her watching) or do our own things.

原帖由 lusea_88 於 10-2-9 13:19 發表
咁你阿b 夜晚係咪好早上床睡呀 ??? 我個囝一日都會 nap 1-2 次, 攪惦自己梳洗後,最早都要成10點幾才氹佢上床睡

大宅

畀面勳章

oh... 怪不得會咁早醒了... 8:30-9pm 我才啱啱接返屋企咋...
原帖由 bb77 於 10-2-9 15:07 發表
Yes ar. She sleeps between 8.30-9.00pm.
Better for us if she sleeps early. We can watch TV (without her watching) or do our own things.

大宅

原帖由 lusea_88 於 10-2-5 11:32 發表
上個月返健康院磅大約24.5lbs(我都唔太記得了), 高大約83cm, 由出世到依家都keep 住個standard growth in 75%, 我諗係因為佢"吸收同訓得呱", 加上又好鍾意同好肯食固體食品, lunch & dinner 都食1個大人碗飯+半碗至1 ...

tks lusea_88!!!

karaqueenie,

同吾到你囡囡戒夜奶咩??咁你好辛苦呀!不過,佢真係食好多野!! 但佢未食飯??我個仔仲未食到成餐飯呀!佢仲係好易嘔,食吾夠半餐,就好似啃吾落咁,又想嘔!!

複式洋房

我個仔每日食:-

1. 6:00am, milk 7oz, he will go back to sleep after finished.

2. Wake up at 8:30am and have breakfast at 9:00am,usually bread, cake, pandcake, oatmeal

3. Lunch 2:00pm, have congee/rice/noodles. (a full adult bowl)

4. Tea time at 4:00pm, have bread, fruit, juice, but not much.

5. Dinner at 6:00pm, same as lunch.

6. milk before sleep 7oz.

不過佢食少左野, 佢喉嚨好似發炎. 明天要同去睇醫生.會唔會太多? 但佢又食到. 我地食野, 佢又要食少少. 好為食.

別墅

我個仔現在六七點訓住食支奶,然後會訓到八九點左右,
十一點多些午飯一大碗,
三四點食tea,乜都得.
七點一大碗飯加餸
九十點食宵夜奶

別墅

姑娘都見意我每日俾5餐個女食3餐固體2餐奶, 但我個女每日6餐每隔3小時就要食,
6:30AM 6安奶
9:30AM一大碗粥
12:30PM一大碗粥
3:30PM一大碗粉或麵
6:30PM一大碗粥
9:30PM6安奶
其他什糧生果都唔肯食, 佢都係瘦瘦的20個月都係只有22磅.

大宅

畀面勳章

無飯/湯 ???

原帖由 yeelamma 於 10-3-29 23:42 發表
姑娘都見意我每日俾5餐個女食3餐固體2餐奶, 但我個女每日6餐每隔3小時就要食,
6:30AM 6安奶
9:30AM一大碗粥
12:30PM一大碗粥
3:30PM一大碗粉或麵
6:30PM一大碗粥
9:30PM6安奶
其他什糧生果都唔肯食, 佢都係瘦瘦的20 ...

首頁

尾頁

跳至