跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問有無小朋友讀呢間小學?? 對該校有何評價呢??

知道該校係以英普小班教學, 請問難唔難入呢, 聽聞一年比一年難入, 因為學校水平年年都提高......

水晶宮

咁即係以廣東話為主吧?
你囝讀得開心嗎?你覺得呢個學校如何?

原帖由 honBB 於 10-3-4 12:11 發表
當然唔係啦!我囝今年小一,這間和普通學校沒有分別,只上課加入英文和普通話教學,老師上課亦有講廣東話。同學之間一定用廣東話溝通,這校唔係圓玄小學咁!! ...

大宅

唔知放學後有無功課輔導班的?

水晶宮

喔..明白晒,唔該你呀~
咁其實同其他學校差唔多吧?(教學方法)圓玄小學在校內唔可以廣東話溝通嗎?
有無人可以話我知...其他小學上課係米廣東話授課既呢?還是好似呢間咁,用英文和普通話教學?

原帖由 honBB 於 10-3-4 12:11 發表
當然唔係啦!我囝今年小一,這間和普通學校沒有分別,只上課加入英文和普通話教學,老師上課亦有講廣東話。同學之間一定用廣東話溝通,這校唔係圓玄小學咁!! ...

大宅

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 emilylam 於 10-3-3 22:36 發表
學生係米係校內唔可以講廣東話架?以英文和普通話溝通嗎?同學之間可以用廣東話,同老師/校長用英普溝通?讀左呢間d小朋友d英文係咪真係進步左?有無媽咪告知?ths!

...
當然唔係啦!我囝今年小一,這間和普通學校沒有分別,只上課加入英文和普通話教學,老師上課亦有講廣東話。同學之間一定用廣東話溝通,這校唔係圓玄小學咁!!

水晶宮

學生係米係校內唔可以講廣東話架?以英文和普通話溝通嗎?同學之間可以用廣東話,同老師/校長用英普溝通?讀左呢間d小朋友d英文係咪真係進步左?有無媽咪告知?ths!

原帖由 rl2999 於 10-2-24 22:28 發表

我一路mon住學校個網頁差不多兩年(只睇一年級),我見功課唔算太多,我可以接受。
默書我唔知,因為孖妹今年9月先讀呢到。至於考試好似下年開始改為一年兩次囉。
我只知數學習有全本英文ga。
平時學校對話係英文或普通話,校 ...

男爵府

好媽媽勳章

請問數學, 常識, 音樂, 體育, 視覺藝術, 資訊科技科目以什麼語言上課?

別墅

http://edu.uncledos.com/modules/article/view.article.php/27

10/11年度
自行分配學位學額50個, 收了52人

在臮多屯門小學裡, 第一輪(自行分配學位)已收足的多是熱門小學如保記、何上、胡上、官小、道小、鄭小、蒙恩等, 呢間新校(Siu Lun)轉了英普愛心路線, 果然剎出條血路!

原帖由 BearBear_ma 於 10-2-6 12:12 發表
以下有個非官方統計, 可以參考一下:

http://blog.uncledos.com/p1-nt.html

08/09年度 :
自行分配學位學額60個, 收了21人

09/10年度 :
自行分配學位學額50個, 收了34人

...

男爵府

原帖由 emilylam 於 10-2-24 00:21 發表
健朗媽咪:
我以為會無咁多功課做tim,請問一日有幾份功課做呢?
另外想問多唔多默書考試呢?
d課程係咪都幾深架?多課外活動嗎?
我知佢係英普教學,平時學生同老師的對答係咪都係用英文對話架?

...

我一路mon住學校個網頁差不多兩年(只睇一年級),我見功課唔算太多,我可以接受。
默書我唔知,因為孖妹今年9月先讀呢到。至於考試好似下年開始改為一年兩次囉。
我只知數學習有全本英文ga。
平時學校對話係英文或普通話,校內不可以講廣東話,咁先係浸沉,但一年級生初入去應該頭一兩個月會講廣東話,怕佢地未適應嘛。

****以上資料全部係觀課同參觀時所知。****

男爵府

原帖由 Sueita 於 10-2-23 09:36 發表
5月會有英普班, 可以在那兒報名?

你可以留意佢地學校網頁或稍後時間致電學校查詢。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jj做功課要看佢當時既狀態,好既一陣攪掂,有時都要做成2個鐘
一年級功課量我又覺得ok喎

原帖由 健朗媽咪 於 10-2-23 20:24 發表

功課就.....睇個人啦......
我個仔快手快腳, 放學返嚟都已經做到8899
好多時都做晒先返嚟
但係亞仔有D同學可以做到夜一夜
老師話學校功課都算多喎 ...

水晶宮

健朗媽咪:
我以為會無咁多功課做tim,請問一日有幾份功課做呢?
另外想問多唔多默書考試呢?
d課程係咪都幾深架?多課外活動嗎?
我知佢係英普教學,平時學生同老師的對答係咪都係用英文對話架?

原帖由 健朗媽咪 於 10-2-23 20:24 發表

好多時都做晒先返嚟
老師話學校功課都算多喎 ...

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 emilylam 於 10-2-23 20:09 發表
想問下各位媽咪,呢間小學的功課多唔多架?

好多時都做晒先返嚟
老師話學校功課都算多喎

水晶宮

想問下各位媽咪,呢間小學的功課多唔多架?

原帖由 rl2999 於 10-2-19 17:45 發表
我對孖囡都無20分一樣入到,你小朋友若今年k2,5月會有英普班,你俾佢試吓上呀,小朋友感覺最真,佢鐘意咪得囉,其實最緊要愉快學習啫,只要上過英普班校長話會優先考慮架。
我唔介意佢校舍舊唔舊,係band幾小學,只要令到小朋友有興趣 ...

大宅

好媽媽勳章

5月會有英普班, 可以在那兒報名?

原帖由 rl2999 於 10-2-19 17:45 發表
我對孖囡都無20分一樣入到,你小朋友若今年k2,5月會有英普班,你俾佢試吓上呀,小朋友感覺最真,佢鐘意咪得囉,其實最緊要愉快學習啫,只要上過英普班校長話會優先考慮架。
我唔介意佢校舍舊唔舊,係band幾小學,只要令到小朋友有興趣 ...

男爵府

我唔介意佢校舍舊唔舊,係band幾小學,只要令到小朋友有興趣學習先係最緊要。

以上純粹個人意見!!!

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 BearBear_ma 於 10-2-6 12:12 發表

http://blog.uncledos.com/p1-nt.html

08/09年度 :

09/10年度 :

...

今年收表超額, 平均1.2X人爭一個位, 都唔算超得好多, 但係出年可能又多過呢個人數報名

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

呢間學生99%都係自選架,同埋而家大陸既小朋友梗有係身邊,無何避免架啦,校舍係舊,但已經番新過,但若果學校好,會在孚校舍新舊嗎,

原帖由 emilylam 於 10-2-7 23:40 發表
請問呢間小學多唔多大陸人讀?
校舍設備是否很舊?

珍珠宮

09/10唔岩喎,我地今年有4x個小一呀

08/09年度 :

09/10年度 :

...

大宅

畀面勳章

我都無20分, (無兄姐, 無宗教). 第一輪已收錄.

原帖由 gigayan 於 10-2-5 11:59 發表

哦.... 唔該晒大家~~

首頁

尾頁

跳至