自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

幸福摩天輪——爭產案之謎

小甜甜遺產爭奪案是千古奇案,一審完結了,尚有許多不解謎團。譬如說,陳振聰被法官直斥不可信,預謀爭產,手持遺囑是假的,但他何以奪得亞洲女首富芳心?就憑風水、按摩和獻身?

陳振聰親口向我一位好友道出一段傳說,或許可知一二。話說內地一名領導人的女婿登門拜訪問小甜甜,說領導人想借五千萬。借不借呢?頭痛。陳振聰教她如此回話:「五千萬話大不大,說小不小。但我不方便貿然借給你。不如你請領導人向XX副總理通傳一聲,由XX副總理吩咐下來,我自當辦妥。」小甜甜照說如儀,對方知難而退,可見陳振聰聰明伶俐。

另一謎團是,當小甜甜和家翁爭產敗訴,被控以涉偽造遺囑,陳振聰突疏遠了。小甜甜應恨之入骨,但奇在○五至○六年間她上訴成功,反而給回巢的陳振聰二十億餽贈!看來像是獎金。

小甜甜與家翁爭產案的轉捩點,乃突然出示「一生一愛」遺囑,究竟陳振聰有沒有出謀獻策?若有,陳會否視那千億遺產,是他和小甜甜「打天下」的共同財產?這次爭產,陳出示一張小甜甜○六年遺囑,也因被法官斥為偽造而敗訴,情節和小甜甜家翁爭產案如出一轍。兩案之間是否有關連?

甜甜死後,陳曾請教立法會議員兼好友S君,問他應否和慈善基金爭產。S君勸他:「你把遺囑鑲起,當作留念算了!打官司是噩夢的開始。」S君知道,社會豈會容忍千億遺產判給風水佬?陳振聰聰明一世,敗在錯誤判斷形勢。

潘麗瓊

@@@@

希望遺囑真的不是真的就好了....

公爵府

陳振聰聰明一世,敗在錯誤判斷形勢, 像鬼’奄’眼甘, 如果佢唔攪甘多野, 都可以拿住20-30億過世

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 eeaa 於 10-2-5 09:13 發表
陳振聰聰明一世,敗在錯誤判斷形勢, 像鬼’奄’眼甘, 如果佢唔攪甘多野, 都可以拿住20-30億過世

咁佢唔係太目中冇人又點會攪到今時今日呀,個天好公平架,佢靠呃神弄鬼來搵食,當然利用神鬼係大罪來架,咁神同鬼都會報服架嗎.

小甜甜做人時就檬者,死左做鬼仲唔清醒...係時候今晚又來搵佢談心啦...呵呵呵
<br><br>

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

其實我成日都覺得張遺囑d簽名係真既,不過,係佢用唔知咩手法tum得掂d人簽名落去,可能當時張紙係白紙,叫人簽名作法?又或者唔知用咩方法。

希望佢唔好好似小甜甜翻版,去到終審就勝訴! 成日覺得d終審判決,零捨與別不同咁!

侯爵府

好媽媽勳章

佢係衰在輸左好多kill u later 先鬼暗眼 用張紙去作一不, 以為自己win 梗
原帖由 foggyao 於 10-2-5 10:32 發表
其實我成日都覺得張遺囑d簽名係真既,不過,係佢用唔知咩手法tum得掂d人簽名落去,可能當時張紙係白紙,叫人簽名作法?又或者唔知用咩方法。

希望佢唔好好似小甜甜翻版,去到終審就勝訴! 成日覺得d終審判決,零捨與別不同咁! ...

大宅

呢 d 咪叫人心不足蛇吞象 Low

男爵府

天地有正氣!

首頁

尾頁

跳至