少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

佢坐o係high chair時(食粥時),d書睇完,玩具玩完,或者係果d野佢吾想要,就會掟哂落地,俾字卡佢,佢又會貪得意逐張飛哂落地!!我已經同佢講過無數次要點做,好聲好氣又試過,鬧又鬧過,打手仔又打過,當睇吾到又試過,但佢都仲係咁,仲要你望住佢時,佢好得戚slow motion掟落地,仲要掟多幾次,攪到我真係超忟!!!!!!!!人都癲!!!!

any mom can tell me what to do pls?

侯爵府

呢個係佢地學習O既一個過程, 一方面你要接受, 佢地一定會咁行過, 另一方面, 我會同隻B講: 係呀, 你掉野, 唔單止有聲, D野跌左落地仲會無左, 你就無得玩O架喇....然後唔幫佢執, 佢又攞唔到....

我隻B由7個月大開始喜歡掉野, 仲要係刻意O既, 每次, 我/我老公/奶奶, 都會好心平氣和咁同佢講同一番話, 有一樣行動(唔執返俾佢), 而家佢一歲, 近日, 我地一咁講, 佢就會唸下, 然後收手, 唔掉LU; 有時又會只係放O係床邊HIGH CHAIR枱上面

每次佢唔掉, 我地就會做晒動作讚佢叻, 佢放野O係HIGH CHAIR, 我地又會讚佢, 同佢講:係喇, 咁咪可以攞返再玩~

大宅

agree.

佢唔係挑戰你,而係一個學習的過程.對佢來講,係一個好有趣的現象,所以佢會笑lor.
我bb都係咁,如果是無傷大雅的(例如我bb佢紗巾都可以丟一餐),見住佢自己丟自己執再自己丟,無影響我,最多洗多條紗巾啫,咁我會倍佢笑. 如果在high chair,佢掉左d野係自己執唔到的,咁我咪唔幫佢執,同佢講話唔見咗,或執唔到lor.
原帖由 pyjess 於 10-2-5 23:59 發表
呢個係佢地學習O既一個過程, 一方面你要接受, 佢地一定會咁行過, 另一方面, 我會同隻B講: 係呀, 你掉野, 唔單止有聲, D野跌左落地仲會無左, 你就無得玩O架喇....然後唔幫佢執, 佢又攞唔到....

我隻B由7個月大開始喜 ...

複式洋房

我一定要BB自己執返,丟咩都好,唔會幫佢執!!!要佢自己處理返!!!
佢肯執,就讚佢!!!
唔肯執,就KEEP住叫佢執!!

民房

我亞仔都係咁..可以教我點處理嗎?佢成日丟野,唔鐘意就訓地.我已經唔理佢啦.自己已經盡量唔發忟..但唔點點好..

複式洋房

我個囝而家十六個月大,又係好鐘意丟野,總之佢隻手拎住佢唔鐘意玩既野就即刻丟,又試過丟自己既玩具出窗台;叫佢拎水杯飲水,又係即刻丟;用過好多方法去教佢:讚(岩岩讚完唔夠一秒,即刻丟),鬧,打手,唔理佢,罰企....幾個方法都無用,我都好頭痛...
我之前用過有個topic講關於''讚''既方法,都係唔得!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個仔就黎19個月大啦~佢都係咁~
件野佢鐘意又好,唔鐘意都好,玩玩又無啦啦掉左佢落地下~之後就會望下人,笑下,又講下野咁,我覺得佢想比人注意佢多d~係成日都要注意佢果隻~
佢掉完我都係會同佢講"你掉左啦~冇架喇~mami拾唔到"佢就會比個冇既手勢我,再講"冇??"哈哈~之後佢係都要就抱佢落地自己拾返啦~如是者都好多次喇~
佢仲係咁掉架~不過我唔會發火~只會話下佢咁囉~有時打下佢手仔咁~
我都覺得係一個學習的過程黎~
大大下應該會好~
小朋友都係要慢慢教~
http://www.uwants.com/attachments/day_071009/20071009_ac433c37df94829a0fffH86bsiiFClBw.gif

禁止訪問

伯爵府

咁,大約幾大佢先唔丟野呢?
想比佢學揸住個杯飲水,佢又丟,咁,教唔教佢好呢?

禁止訪問

大宅

好多謝大家意見!其實大家既做法我都做過哂,但.......e.g.佢掉既野好多時係佢吾再特別想玩既野,所以我同佢講話掉左就無架啦,佢都吾care!我都係要佢落地後執番起哂d野架!不過咁做,似乎對佢掉野既行為無改善!

究竟會吾會去到某個階段就自然stop,吾掉架啦?

mosski,
你點樣控制吾發火呢?我由朝到晚對住佢,真係覺得好辛苦,雖然明知佢仲好細,而男仔suppose又特別百厭(佢其實可能已經乖過好多男仔),但當佢真係無時停,又行到好快好似飄到就黎跌咁,攪到我神經好緊張(佢16個月先識自己行,有時行得太快都仲吾係好穩咁),跟住d玩具/書拎到出黎又吾要........我就真係忍吾住發忟,吾好聲氣+面口對住佢........雖然知道咁好吾啱,但.......... 好難頂......係咪仲有所謂Trouble Two呢樣野??到時點算好?

大宅

原來我既耐性吾係我想像中咁好.........

複式洋房

原帖由 維他老師 於 10-2-8 22:42 發表
佢唔識掟野, 你要帶佢睇醫生添!! 呢個係一個好重要的指標, 小朋友要識 "放手". 再者, 原來放手令到d野跌落地係會有聲個喎... 咁得意, 咪reinforce左囉!! 最慘係有人執比我, 我咪繼續掟囉!!

其他媽咪的方法係岩的, ...

如果叫佢執,佢唔去執,我應該點做?

男爵府

我個仔e+20個月大,都係由幾個月大就開始掟野,最初會閙又試過打手仔都冇用,之後同pg嘅導師傾開,佢話佢係度explore緊e個世界,叫我米阻止呀,佢到e+都係咁掟野,不過就越來越少,所以我覺得唔洗咁緊張,大d佢地就自然會停.

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 pino 於 10-2-11 14:40 發表
mosski,
你點樣控制吾發火呢?我由朝到晚對住佢,真係覺得好辛苦,雖然明知佢仲好細,而男仔suppose又特別百厭(佢其實可能已經乖過好多男仔),但當佢真係無時停,又行到好快好似飄到就黎跌咁,攪到我神經好緊張(佢16個月先識自己行,有時行得太快都仲吾係好穩咁),跟住d玩具/書拎到出黎又吾要........我就真係忍吾住發忟,吾好聲氣+面口對住佢........雖然知道咁好吾啱,但.......... 好難頂......係咪仲有所謂Trouble Two呢樣野??到時點算好?

如果佢激你既時候,比大家有時間同空間去冷靜下,咁樣可能你會冇咁易忟,因為當佢發脾4時,我會自己都冷靜下~唔理佢,唔睬佢~因為佢唔知咁樣會令你好忟架~你原諒佢既無知~佢可能真係想你留意佢~你諗好既一面啦,你會開心好多~男仔真係百厭好多,但如果比你揀~你想你個仔活潑好動定粒聲唔出先~

我都唔知我個仔幾大先唔會再掉野架~有時仲掉倒人添~但有時要佢慢慢學會,迫唔到,咁既然你要做helper幫佢既~就要先平衡到自己心理~你成日發脾4都會影響到個仔既行為架~有時我個仔做衰野我都係得啖笑囉~一定會話佢,話返比佢知咩係岩同唔岩~但新一代小朋友用既方法唔迫得啊~佢衰時你諗樣佢既好啦~你自己會笑返~你要日日麻醉自己~哈哈~好快做到~
做人咁忟咁辛苦做咩~開開心心過啦~
我個仔都15個月先識行架~一識仲跑添~ 所以成日趺親~我地又要扶實佢~佢又要唔比喎~咁到佢趺到時我會話佢"係啦,係啦,叫左你唔好跑架啦,行都未行得好就跑,好啦,趺親啦,下次唔好行咁快同跑啦,mami錫返囉~"如是者好多次,到現在19個月,佢行得快or做衰野會整到自己我都會話定比佢知後果~有時佢真係諗諗下唔做架~ 多d同佢傾下計啦~你會有成績架~加油~
http://www.uwants.com/attachments/day_071009/20071009_ac433c37df94829a0fffH86bsiiFClBw.gif

伯爵府

原帖由 monster_siubee 於 10-2-6 23:00 發表
我一定要BB自己執返,丟咩都好,唔會幫佢執!!!要佢自己處理返!!!
佢肯執,就讚佢!!!
唔肯執,就KEEP住叫佢執!!

我都係咁做.

如果佢有意整爛d玩具, 我仲會收起一段時間唔俾佢玩tim.

複式洋房

原帖由 維他老師 於 10-2-12 09:39 發表

睇下你想嚴定輕鬆, 嚴的可以停止遊戲冇得玩, 直至執返起先繼續. 輕鬆可以同小朋友鬥快執, 初初你實贏的, 因為佢唔同你鬥, 但係你執左, 唔比佢, 你自己玩得好高興咁, 慢慢佢就習慣掟完就執!! ...

我試過幾次叫佢自己執番,佢唔彩我走左去搵其它野玩架!
如果我同佢鬥快執仲幣,佢會以為我同佢玩,見到我執會好開心,更加會丟多幾次....

大宅

原帖由 mosski 於 10-2-12 14:43 發表

如果佢激你既時候,比大家有時間同空間去冷靜下,咁樣可能你會冇咁易忟,因為當佢發脾4時,我會自己都冷靜下~唔理佢,唔睬佢~因為佢唔知咁樣會令你好忟架~你原諒佢既無知~佢可能真係想你留意佢~你諗好既一面啦,你會開 ...

mosski,好多謝你既鼓勵,我會盡量忍住,吾發佢脾氣!!佢其實係一個好可愛既小朋友黎既,下次佢百厭時,或者等我focus對眼o係佢塊面仔度,咁可能會好d!!

做人媽媽,真係好多野要學....... : ))

首頁

尾頁

跳至