少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

同15個月的囝囝去開放日,企係一塊遊戲板前玩, 有另一個B女走過來玩, 我個B起先係摸下人手腎, 點知個B女同佢掂埋同一舊木仔, 我個囝就開始推人,其實個B女高大過佢, 我不知幾唔好意思,因為我個囝鈍鈍地,佢好少同人爭, 通常都係比人推開的, 之後自己就走去第二度玩, 我真係估唔到佢會咁, 係咪BB開始大,佢的佔有欲會大D, 大家點睇呀?我應該點教佢有禮讓的態度?

伯爵府

我估係嫁. 以前bb一歲至一歲半到, 比人搶左野, 佢自己會呆一呆,然後去攞第二件野玩, 而家就會同人死過, 仲去爭野玩

要教下佢點樣分享, 請下其他小朋友, 大人食野先得...

禁止訪問

伯爵府

any activities can be suggested for 社交的training?

禁止訪問

伯爵府

o甘返下學都可以wor

複式洋房

咁請問點教佢唔好搶人野呢?

原帖由 維他老師 於 10-2-8 22:39 發表
bb開始有自我意識, 但係未識點去同人溝通, 其實呢個時候開始要做社交的training (去到interview n班或k班, 其中一個好重要的指標係社交, interview setting會係free play, 睇下小朋友點同人溝通, 想玩人地玩具時會點 ...

大宅

我都想知,BB而家未識講o野.
原帖由 pansylau 於 10-2-10 13:26 發表
咁請問點教佢唔好搶人野呢?

禁止訪問

複式洋房

thank you , i will try

原帖由 維他老師 於 10-2-11 09:11 發表

平時當佢想要一件玩具既時候, 要佢開口, 即使唔識講野, 都應該會發bb音, 例如我的小朋友, 10個月, 仲係依依牙牙, 我比餅佢之前, 會放係佢面前, 我係咁講餅餅, 佢伸手拎, 我拎開d, 直至佢開口 "skdhfioqwehv", 跟 ...

大宅

原帖由 維他老師 於 10-2-11 09:11 發表

平時當佢想要一件玩具既時候, 要佢開口, 即使唔識講野, 都應該會發bb音, 例如我的小朋友, 10個月, 仲係依依牙牙, 我比餅佢之前, 會放係佢面前, 我係咁講餅餅, 佢伸手拎, 我拎開d, 直至佢開口 "skdhfioqwehv", 跟 ...

多謝你的資料..
我呢幾日有同個囝試, 但佢唔係成日開金口,又唔肯手指指,最後佢會係唔理我玩第二樣算,唔會喊或扭計,我唔知咁樣做會唔會使佢覺得"呢個媽咪...原來所有野到佢手就係唔會比我,問佢都side氣"

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至