跳至

首頁

尾頁

別墅

佢收左我個女讀n1班, 不過又唔洗interview, 淨係比張體格檢查表我叫醫生填完就ok, 好似好兒嬉咁, 連小朋友一眼都未見過.....不過我上網search, 果個升學專家趙榮德就話黃大仙區的話, 呢間係一間好學校, 但係好響邊我就唔知......學校叫我3月13日交1000元留位費....嘩, 個價錢拍得住九龍塘d名校呀.....我上bk睇過其他mama的comment又唔係十分好, 有無人可同我講下呢間學校好唔好o者?!

大宅

hello..我個囡囡2歲今年也會在這裡讀N班(幼兒班),因為哥哥也是在這裡讀的(已畢業)..可以分享少少哥哥之前讀的情況(他現在是2年班)。這間幼稚園最主要是方便雙職父母,由早上8點到晚上6點(星期一至五),另外有2小時可以延展,每小時$13,頭1小時(6:00-7:00)會包埋食飯,早上8點到1點(星期六),另外有延展到晚上8點的。因我每天都是7點接仔仔的,所以他每天在這裡吃了很多餐,早餐,午餐,下午茶,晚餐,都是嬸嬸每天新鮮煮的。每個月都會有生日會,當月生日的小朋友家長會買生日蛋糕早上送上去,下午開生日PARTY,下午茶就是生日蛋糕及果汁,放學時每個小朋友都有生日禮物(紅雞蛋,糖果,玩具或文具等)。每年聖誕節,中秋節,覆活節,萬聖節,新年都會有慶祝活動,小朋友都很開心。每年有親子旅行,參觀,陸運會及很多活動。老師對比小朋友約1:14左右..老師都很細心及關心小朋友,另外會有2位外籍老師,一位教英文,一位教普通話(但好像每年都換人)。至於學業方便..教的比外面的幼稚園較淺...有些父母覺得小朋友升上小學後追唔上學業..但我又唔覺得..HEHE..可能的仔仔選的小學也是比較淺,HAHA..對了..有些父母不喜歡這間的最大可能是因為它在黃大仙社區中心4樓及5樓(天台),因沒有LIFT,每天要行4層樓梯,夏天特別辛苦。如果搭MTR,是在黃大仙站D2出口,對面就是了。學費每年有少許調整,照我所知,今年好像是$2800,可以用學劵,希望幫到你..謝謝!

洋房

我個仔舊年都係讀此校,今年已升小學,我覺得此校很好的,不過吾會唔洗interview呀!你去登記時無帶亞B去咩, 如果吾覺得好都吾會去報名啦!此校在黃大仙區巳算名校呢!我見佢地收生好鬼爆呀,成日都話排隊嘅!但anyway我自己仔仔這幾年就有個開心和充實的幼稚園生活.我亦在校長老師到學到吾少教仔方法.

洋房

呀!突然又想起亞仔這幾年普通話老師都無換人吖都是顏老師呢!他常常回家都會跟我說顏老師教了他什麼歌呢! 同埋佢地N班學費約2200咋喎!!!!

別墅

我果日去報名都有帶BB去呀,但係淨係得收表果個唔知係咩人望過我個BB一眼咋,唔通咁就見 interview 左呀?!

你話“見佢地收生好鬼爆呀,成日都話排隊”, sorry, 我更加唔覺,我日日都行經呢間學校,冷冷清清咁,學校係就係大,我報名時想行入小小睇多兩眼,都好似想趕我走咁

我去報名都係因為趙榮德話佢地係好學校,口啤好,但老老實實,我響BK睇過D人的評價,真係差多過好,如果比我選慈雲山方譚遠良 OR 潔心會,我會選前者,起碼人地同保良局小學有聯系

你話
原帖由 urgent123 於 10-2-9 12:47 發表
我個仔舊年都係讀此校,今年已升小學,我覺得此校很好的,不過吾會唔洗interview呀!你去登記時無帶亞B去咩, 如果吾覺得好都吾會去報名啦!此校在黃大仙區巳算名校呢!我見佢地收生好鬼爆呀,成日都話排隊嘅!但anyw ...

別墅

無錯,佢地的延展時間真係好方便在職父母,但係我又見佢地貼了張紙在門口,話不代餵藥,有傷風咳鼻水都要留在家休息,我心唸,小朋友只要精精神神,無發燒的話,返學有咩所謂呀,小小野都話要留在家,好唔方便架,父母邊可以咁易同公司請假呀! 如果有人可以隨時湊BB唔洗返學的話,就唔洗送BB去返全日班啦

原帖由 大傻蛋 於 10-2-9 12:28 發表
hello..我個囡囡2歲今年也會在這裡讀N班(幼兒班),因為哥哥也是在這裡讀的(已畢業)..可以分享少少哥哥之前讀的情況(他現在是2年班)。這間幼稚園最主要是方便雙職父母,由早上8點到晚上6點(星期一至五),另外有2小時可以 ...

洋房

無錯,佢地都係因為去年年初流感高峰須要停課才開始不喂药,不過我又覺得對喎,如果自己仔女附近的同學仔要食住药返學,我真係吾鐘意呀!口啤評價好不好呢家嘢是見人見智,因為各人要求不同.但本身我地是在此校讀的,當然是滿意才會讀,如果吾係就轉鬼左校啦,不過我亞仔D同學就有响第二間黃大仙區嘅幼稚園轉過黎啦!

別墅

我就係聽過有人讀讀下都話走, 所以我先驚, 仲有, 講真果句, 我個bb而家日日都返育嬰院, 睇醫生食藥係幾咁閒o者, bb傷風咳, 下下都要一個星期先好番啦, 大人要下下請一個星期大假陪佢, 如果公司下下都可以唔見你一個星期, 你呢個人都真係可有可無, 學校唔理解大人的苦況, 但係點解第二d學校就理解呢? 呢d咪就係佢同第二d學校的分別lor

其實, 我而家都偏向唔去讀的多, 因為bk的好評真係太少了, 雖然我而家bb果間育嬰院都唔係名校, 但起碼人情味會比其他學校的多

原帖由 urgent123 於 10-2-10 09:54 發表
無錯,佢地都係因為去年年初流感高峰須要停課才開始不喂药,不過我又覺得對喎,如果自己仔女附近的同學仔要食住药返學,我真係吾鐘意呀!口啤評價好不好呢家嘢是見人見智,因為各人要求不同.但本身我地是在此校讀的,當然是 ...

洋房

所以物就係話口啤評價好不好呢家嘢是見人見智囉,揀學校就真係睇下自己的要求,人情味呢家嘢,在學校來講,可以話叫做間學校有冇系統同立塲,一間有系统的教育機構,你就可能覺得佢無人情味呀啦!但此校亦不可叫做無人情味喎,因為在其他細節上他們的校長和老師嬸嬸都好細心同有人情味呀,但既然係咁吾鍾意此校,你就吾駛想咁多啦,不要再煩呢,揀第二間把啦,因為其實第一下印象都好重要呀,有時巳先入為主就好難番轉頭呀啦,放開D把啦,香港人!

別墅

urgent123, 其實你講o既所有野, 都真係幾 "官方", 我唔係好明點解一間"如果真係好o既學校", 需要用到呢d咁o既手段去幫間學校去散播"好消息" / "宣傳" , anyway, 我會再好好考慮

洋房

其實我吾係官方,因為我個女嘅中學,現在亞仔嘅小學,既然我入了此學校,我就一定一心一意幫此校,我會全部信任此校,因為這些學校是我細心地花了很多心機替他們選擇的,所以我亦要給我的仔女知,父母一定是為他們好,在能力上可以的,一定給他們好的選擇.

子爵府

唉, 我個囡喺呢間讀左4.5年之後, 上左區內某好好口碑嘅小學後, D成績追唔上. 佢嘅學習態度出左好大問題 , 因為佢以前好少功課的, 我同C6現在都好勞心, 現在還未"收科". 可能係因為第一個小朋友, 我同C6當初都唔識教/催谷. 好後悔.
其他嘢我已經講得太多, 唔想講了!
小朋友放暑假比平日更忙!

大宅

你意思即係呢間學校的程度淺? 去左一間好學校之後又追唔到人地的進度? 我本人最concern係小一派位, 我最想佢入保良局錦泰小學, 唔知多唔多k3生派入去呢間小學呢? 而你個小朋友又入左邊間呢? 或者你可以pm我呀, 真係急死人啦

民房

原帖由 9284 於 10-2-23 17:07 發表
你意思即係呢間學校的程度淺? 去左一間好學校之後又追唔到人地的進度? 我本人最concern係小一派位, 我最想佢入保良局錦泰小學, 唔知多唔多k3生派入去呢間小學呢? 而你個小朋友又入左邊間呢? 或者你可以pm我呀, 真係 ...

保良局錦泰小學應該係幾出名架, 但有什麼優勝的地方?

子爵府

我個囡唔係入錦泰, 但亦係本區3大熱門小學(錦泰, 嘉諾撒, 真鐸). 聽講錦泰係傳統勁多功課嗰種學校, D學生會好辛苦.
其實小一派位好睇你嗰間幼稚園去羅派位申請表嘅時間, 早D, 個random number就細D, 咁你電腦派位時就排得前D囉. 好似係咁啦, 我就聽過有D家長話佢小朋友間幼稚園(唔知邊間, 只係接放學時聽到人地講) 電腦派位就一個都入唔到心儀嘅小學. 入到嘅都係有關係嘅, 第一輪自行派位已經收左嗰D. 呢D嘢睇幼稚園嘅派位結果係睇唔到, 真係要問當事人.

我當時用校友身份, 小朋友第一輪就入左. 不過錦泰好似比較新, 冇校友, 競爭會小D, 如果小朋友係長子/女, 第一輪入到嘅機會大好多.

原帖由 9284 於 10-2-23 17:07 發表
你意思即係呢間學校的程度淺? 去左一間好學校之後又追唔到人地的進度? 我本人最concern係小一派位, 我最想佢入保良局錦泰小學, 唔知多唔多k3生派入去呢間小學呢? 而你個小朋友又入左邊間呢? 或者你可以pm我呀, 真係 ...

子爵府

好激氣, 好唔開心

呢位阿"妹", 實在太過份!
http://forum.baby-kingdom.com/thread-2930072-1-1.html
:;pppp: :;pppp: :;pppp: :;pppp: :;pppp:

洋房

收線啦!

洋房

有時間就幫個女溫書啦,又話成績吾好!

子爵府

我係妳就唔好回應, 等個post"沈". 口臭!

洋房

車!我問心無愧,驚咩呀!

首頁

尾頁

跳至