跳至

首頁

尾頁

別墅

我見公x式有專為3歲小朋友既課程(英文 / 數學), 唔知有無家長試過...有咩意見呢?

伯爵府

我女女現在3 歲, 讀公文英, 可以說他們提供教材和目標, 規定你每星期能認讀一些生字, 還要寫字母, 每星期返去測試是否照進度完成, 但父母在家要跟, 我忘於工作, 學校教的又淺, 還未學寫字, 現在不用傷腦筋找教材, 每晚跟她聽cd, 讀幾分鐘就ok, 三個星期由7a升6a, 老師給她獎勵, 她好開心, 現在每晚自動叫我陪她讀生字, 寫kumon的功課, 好似好自律好好學咁, 都幾好, 不過學費幾貴, 500元一個月, 另每級cd要60元.

別墅

多謝分享, 見你女女都好有興趣學, 而且又有方向一步一步學習, 升左一級有滿足感. 我都想個女學英文...不過真係無方向去邊學好, 有d就話找外籍老師學, 一d就話找英文拼音學, 都唔知點好????

原帖由 abinayams 於 10-2-9 19:37 發表
我女女現在3 歲, 讀公文英, 可以說他們提供教材和目標, 規定你每星期能認讀一些生字, 還要寫字母, 每星期返去測試是否照進度完成, 但父母在家要跟, 我忘於工作, 學校教的又淺, 還未學寫字, 現在不用傷腦筋找教材, 每 ...

男爵府

原帖由 Gloriac1215 於 10-2-10 12:30 發表
多謝分享, 見你女女都好有興趣學, 而且又有方向一步一步學習, 升左一級有滿足感. 我都想個女學英文...不過真係無方向去邊學好, 有d就話找外籍老師學, 一d就話找英文拼音學, 都唔知點好????

...

剛3歲會否太早,??, 怕她學習有壓力反而影響了之後學習興趣~

伯爵府

別人說讀不成書的孩子是沒有書緣, 我覺得是看父母有否自小為他安排與書的緣份, 如學習成為習慣, 她便不會覺得學習是苦事, 已成為生活一部分, 相反她基礎打得好, 在學校的課程應付自如, 得到滿足感, 她會自發地愛上學習呢! 我的女兒有時也說想玩玩具, 我用餅乾哄她, 每天完成進度便可吃一塊, 不過小孩子的專注力有限, 真的不可勉強, 我每天跟她讀幾分鐘, 見她精神不集中或頻打呵欠, 我就會停止

伯爵府

To Gloriac

我覺得要看你想孩子學英文的目的是什麼, 想英文會話好就找西人學, 想使孩子可自己拼讀文章, 或容易掌握串字, 使默書輕鬆點就學phonics, 想豐富詞彙, 掌握筆試技巧及控制時間就可考慮kumon

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 abinayams 於 10-2-10 19:56 發表
To Gloriac

我覺得要看你想孩子學英文的目的是什麼, 想英文會話好就找西人學, 想使孩子可自己拼讀文章, 或容易掌握串字, 使默書輕鬆點就學phonics, 想豐富詞彙, 掌握筆試技巧及控制時間就可考慮kumon ...

公文係由字母同PHONICS開始

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 abinayams 於 10-2-9 19:37 發表
我女女現在3 歲, 讀公文英, 可以說他們提供教材和目標, 規定你每星期能認讀一些生字, 還要寫字母, 每星期返去測試是否照進度完成, 但父母在家要跟, 我忘於工作, 學校教的又淺, 還未學寫字, 現在不用傷腦筋找教材, 每 ...

可否分享吓初入學係咩嘢班, 如果小朋友認得大細草, 但會用咩嘢方法令佢會記埋串字? Phonics的話係用公文出版的書還是那一本書.

我正想安排阿囡學Phonics, 但正苦惱用什麼書, 在那一間學校 (e.g. Hooked on Phonics / Letterland / Jolly Phonics, etc.)

你每天或每週要花多少時間陪讀?

謝謝!

男爵府

請問有小朋友讀過kumon的數學嗎?? 柏麗呢間既導師ok嗎?? 之前我有留意kwik & kumon好似有一個係有free trial, 唔知道kumon宜家有無free trial class?? thank you咁多位~~

首頁

尾頁

跳至