想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

手術六個月後, 開始計劃做人, 醫生叫不如直接做ivf...話我有宮外孕手術後, 輸卵管巳經唔work...好難懷孕...!!!

我好想試下自然...現在搞到1516....做定唔做...

洋房

醫生係唔係幫你CHECK清楚晒KA~
我同你一樣都有過宮外孕..
但醫生好鼓勵我自然生~

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都是12月做过手术
我当时问医生,我之后可以再自然吗,他说可以。。
除非你check过你另外一边输卵管塞,甘就只有ivf呢条路

~~~O猪 ma要生个健健康康既白白猪 :P~~~
~~go go go~~

別墅

我宮外孕手術後都還保留輸卵管....但醫生話多數這條唔work..所以叫我做ivf...!!加上佢話我下一次宮外孕機會很高.....今日成日心情超down!!

你地手術後有冇再照過輸卵管呀???

男爵府

好媽媽勳章

通常做過手術嗰邊function到的機會都好低...因為入面啲絨毛可能已經破壞左, 又或者條管已有損傷..

記住, "保留"左輸卵管唔代表佢無被整過or 無問題...

子爵府

好多医生稳阵都会同你甘讲,因为里面可能做手术时都会唔多唔少破坏里面输卵管的绒毛
但我觉得你可以去照u/s去monitor住蛋蛋系哪一边排出来,去排除再次宫外孕的机会

我自己未照过输卵管,但我听jm讲,如果你未试够一年而未bingo到,一般医生不会主动叫你照,我下个月会再看医生,到时候我会问这个问题
原帖由 夫人 於 10-2-9 23:03 發表
我宮外孕手術後都還保留輸卵管....但醫生話多數這條唔work..所以叫我做ivf...!!加上佢話我下一次宮外孕機會很高.....今日成日心情超down!!

你地手術後有冇再照過輸卵管呀??? ...

男爵府

好媽媽勳章

但係如果做過手術, 會叫你提早check 架~
我輸卵管做過手術, 嗰時e生就同我話計排卵期dodo 半年唔得就去照輸卵管... 計落, 下個月就要照啦...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 mwongl 於 10-2-9 23:13 發表
好多医生稳阵都会同你甘讲,因为里面可能做手术时都会唔多唔少破坏里面输卵管的绒毛
但我觉得你可以去照u/s去monitor住蛋蛋系哪一边排出来,去排除再次宫外孕的机会

我自己未照过输卵管,但我听jm讲,如果你未试够一年而未b ...

mwong
你問開醫生時可唔可以幫我問下
如果我7年內每次dodo時都係向外射,都中唔到獎,咁係唔係已經不育啦??
唔該你幫我問下可以嗎

男爵府

我有個friend 06年中宮外孕切了一邊輸卵管
情況好似幾worse
不過佢07年尾生了個仔
今日佢又入院生第二個了

我同佢差不多時間生第一個&計畫第二個
而我仍在努力中

我覺得如果神要畀你, 凡事都有可能

子爵府

你呢个问题唔驶问医生都可以答到你,7年dodo每次向外射,甘样梗系唔算不育喇

我同我c6拍拖左7年, 每次dodo会外射/带domdom, 都茅事。。
结了婚后开始第二次开工就bingo左, 不过系宫外孕
原帖由 寵壞了 於 10-2-10 12:07 發表

mwong
你問開醫生時可唔可以幫我問下
如果我7年內每次dodo時都係向外射,都中唔到獎,咁係唔係已經不育啦??
唔該你幫我問下可以嗎

洋房

回覆夫人:

不過我就照清楚係無事(只另一條輸卵管)係WORK 既..
但你仍然保留..風險又真係大左D WOR~
所以醫生建議你做IUI係好正常~

別墅

佢叫我直接做ivf..唔係iui...!!

其實照輸卵管會唔會傷?..(我之前照過一次)

民房

其實照輸卵管係點照? 係米放啲造影劑嗰種? 好似只係照到通唔通, 但睇唔到絨毛有無損?

其實你地有無試過食中藥? WORK唔WORK?

首頁

尾頁

跳至