跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇媽咪可以分享吓經驗呢?我想在這新年假開始...

大宅

我呢幾日都剛開始,但仔仔吾肯坐potty!!要佢坐,佢就成日"典"要起身,試過要佢坐厠板,佢又吾肯,兜佢去厠所,佢好多時又係扭,好煩!!!!!!點攪???

同埋,其實係咪一開始訓練戒片,就吾好再用尿片?就咁穿底褲?因為近新年比較吾得閒,吾想咁煩住,所以仲同佢著住尿片,叫佢要尿尿就拍拍patpat話我地知,但佢都吾識講,我地已定時要佢坐potty,但好多時佢都痾左落片片啦!!係咪著住片片就戒吾到??如果係,咁我索性過埋年先攪啦!!

Phoebelum,
你bb係仔定係女??吾知女仔會吾會易戒d??

大宅

點解呢度好似少左好多人reply??? anyone can advice pls??

大宅

畀面勳章

天氣無咁凍就可以開始train, 我個baby-sitter 都有間唔間無同佢包片,就咁著褲仔, 有時我個囝會指住toilet, 有時就定時同佢去廁所大/小便,我個囝識聽到"shu..."聲就會小便, 健康院姑娘都話等天氣暖d就可以開始train

子爵府

畀面勳章

我比較好彩, 我仔仔主動要求介片. 佢想去toilet, 就會講"ng ng". 有時更會拉我隻手叫我同佢去toilet.

但係最麻煩係佢唔鐘意著片片, 著住會喊....

洋房

我都想請教各位媽咪有咩方法令BB戒片, 我個囡囡一坐potty, 佢就伸隻手落個potty度, 呢個九月佢要開始返學, 唔知點算好?

複式洋房

我個囡早排新年都可以去potty到vv,不過現在又反常...有d抗拒坐.....點算?
可能戒片需要較長時間,恆久訓練....大家加油吧!!

大宅

幾時幫個小朋友戒尿片

女仔會易戒d,我個囡2嵗左右时,用咗5日到就戒咗,加油!

大宅

畀面勳章

最近大家的小朋友戒片戒成點呀 ???
我個囝依家除左睡覺或坐交通工具會幫佢包片外, 係屋企或落街就無包啦... 佢每次識叫"shushu"時, 俾個尿壺佢企來痾

大宅

你地就好啦咁快可以戒到...我個囡仲未得啊每次都痾左落戒片褲到.... 教佢每次想去vv既時候拍pat pat都唔成功..好失敗啊...... 而家唯有定時定候同去廁所不過佢都唔係好鍾意除左去大大之外.....

大宅

畀面勳章

你試下只幫佢著褲仔, 唔好包片片呀, 小朋友大多覺得痾濕左條褲的感覺唔舒服後, 幾次後就會開始有意識了, 我個囝勁唔鍾意"濕濕"的感覺, 一有濕有嘈要除左佢, 而且依家天氣都熱, 唔包片小朋友都無咁熱...., 我都要成日問我個囝有無shushu的, 佢會答我無, 一係就會自己主動嗌shushu

原帖由 jophy 於 10-5-27 17:12 發表
你地就好啦咁快可以戒到...我個囡仲未得啊每次都痾左落戒片褲到.... 教佢每次想去vv既時候拍pat pat都唔成功..好失敗啊...... 而家唯有定時定候同去廁所不過佢都唔係好鍾意除左去大大之外.....:ig ...

男爵府

我個女呢個月開始慢慢學,通常每次起身捉佢去toliet坐一陣就ok,之後就要睇鐘,個半至2個鐘一次,食左奶就密d,如果捉唔到屙左落褲仔度就同佢講,下次要叫vivi,呢招幾有用,今日已經識得叫我地帶佢去vivi啦...

複式洋房

Hello
你點樣戒呀.
我囡宜家2歲, 已經開始9日啦. 大部份時間都會講你知 we we. 但係大大呢就唔講. 訓覺和出街時才呵屎屎. 即係話佢會忍屎唔呵. 真係好煩呀.

原帖由 cococheng88 於 10-4-23 13:49 發表
女仔會易戒d,我個囡2嵗左右时,用咗5日到就戒咗,加油!

大宅

畀面勳章

我個囝如果要大便就會嗌"賴屎",或者指住心口話"痛痛" (好似大人咁下腹谷住要去大便的肚痛), 初初以為佢食得太飽或者食錯野肚仔唔舒服, 後來有次佢又嗌痛痛, 就問佢係咪要痾臭臭, 佢話"係", 咁就同佢痾, 點知真係有得痾, 之後我就明白我個囝呢個去大便的指示了), 亦發現佢好多時之前都會放幾個boo boo

男爵府

持之以恆..阿女呢個星期介左啦,只係訓覺同埋坐車外出先著片,其他時間都唔可以唔著..

加油!

洋房

我無日幫仔仔介片幾個鐘咋(6-9p.m)!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至