親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

請問坐飛機去日本, 如果有得提早選位, 飛機咩位置比較好呢, 2大人, 1個4歲, 1個歲半係手抱無位, 機頭, 機中間 or 機尾? 我想選窗口位置,
~~ pet : chili ~~★2寶 blog★

男爵府

醒目開學勳章

你有三個機位, 理應坐靠窗的三個位便ok, 但每架飛機有唔同排位,有D3-4-3, D2-4-2, 你先問問航空公司, 如2-4-2你就要選中間位了, 另如你有個手抱BB,我覺得坐近機尾好D,如小朋友紐計,都有地方企吓, 如要水開奶,問空姐攞都方便D.....這是我個人經驗....

原帖由 容媽媽 於 10-2-10 19:57 發表
請問坐飛機去日本, 如果有得提早選位, 飛機咩位置比較好呢, 2大人, 1個4歲, 1個歲半係手抱無位, 機頭, 機中間 or 機尾? 我想選窗口位置,

男爵府

原帖由 容媽媽 於 10-2-10 19:57 發表

有小朋友最好坐bb籃位,前面會濶d,而且又唔會怕前面有人坐唔方便。

大宅

原帖由 oldbean 於 10-2-10 22:48 發表

有小朋友最好坐bb籃位,前面會濶d,而且又唔會怕前面有人坐唔方便。

AGREE!! 第一行有BB籃!!!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 oldbean 於 10-2-10 22:48 發表

有bb通常都係坐呢一行.

大宅

好媽媽勳章

多謝大家提議~ 我會問問航空公司, 睇吓佢有得提早安排~ tks

大宅

如果航班未滿坐可以請地勤空姐替你安排預留一個吉位在中間給1個歲半的小孩坐, 這樣會舒服好多, 一般未滿坐都可以替你安排. 但不是百分百.

我上次去日本乘國泰,來回地勤空姐都主動替我安排22個月囝囝有位坐, 服務一流, 貴些都值得選.

原帖由 容媽媽 於 10-2-11 13:00 發表
多謝大家提議~ 我會問問航空公司, 睇吓佢有得提早安排~ tks

大宅

好媽媽勳章

好多謝你嘅意見呀, 等我明天問一問, 因為國泰要48小時前才可以劃位, 我要明天才知架機full 唔full, 不過新年旺季都應該好full, 所以我想有得比我選都好彩啦, 有無多一個位就睇彩數啦, tks

原帖由 himmom 於 10-2-11 14:37 發表
如果航班未滿坐可以請地勤空姐替你安排預留一個吉位在中間給1個歲半的小孩坐, 這樣會舒服好多, 一般未滿坐都可以替你安排. 但不是百分百.

我上次去日本乘國泰,來回地勤空姐都主動替我安排22個月囝囝有位坐, 服務 ...

大宅

原帖由 容媽媽 於 10-2-11 15:57 發表
好多謝你嘅意見呀, 等我明天問一問, 因為國泰要48小時前才可以劃位, 我要明天才知架機full 唔full, 不過新年旺季都應該好full, 所以我想有得比我選都好彩啦, 有無多一個位就睇彩數啦, tks

...
48 HRS 前 ONLINE CHECK IN MARK唔到BB籃第一行位架!

伯爵府

BB籃只係比d体重輕過20kg 嘅BB 用架.

大宅

好媽媽勳章

已經問咗國泰, 新年期間係無得指定劃位, 都係要早3個鐘到機場等分配..... 我只係做咗預辨登機, 但都要照去排隊等派位... 無奈...mouth:

大宅

好媽媽勳章

佢個bb藍係比6個月以下嘅bb用, 但係唔係20kg就唔知,

原帖由 fattymama 於 10-2-13 11:59 發表
BB籃只係比d体重輕過20kg 嘅BB 用架.

首頁

尾頁

跳至