自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

拜年的問題搞到好煩....
年初一我同我老公都唔會出街, 晌屋企同99食齋...
年初二, 我媽話我同老公要去佢度拜年先, 之後佢年初三先過黎我呢邊拜年....
但係咁wor, 年初二就得我同我老公去娘家, 99唔會去, 但年初三就我爸媽、大佬二佬(未結婚)一齊黎我度, 會唔會搞到我爸媽好似輩份比99細咁呀?

駛唔駛年初二都叫99一齊去我爸媽度拜年??

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我99都會去佢啲女婿父母家拜年喎, 我老公話女家係下門親家(唔記得係咪咁叫), 所以要去男家拜年, 唔知有冇講錯

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

親家兩免啦

上門下門....

男爵府

環保接龍勳章

如果唔係老人家介意既,就點樣先後都冇問題啦.我兩邊都唔介意既,總之就到時間就去啦,所以年初一係62去我媽度,年初二就掉轉.大家都冇所謂,大家開心!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

好彩我地兩家都無呢d野.

洋房

原帖由 RAA 於 10-2-11 15:35 發表
親家兩免啦

上門下門....

打麻雀咁.....

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 waihontin 於 10-2-11 15:53 發表

打麻雀咁.....

打麻雀嗰啲係上家下家呀

男爵府

咁即係我99 介意, 就唔駛佢年初二去我媽度啦?
我唔想99成日以為自己輩份好大, 以老賣老, 因為我心目中, 男女家既家長應該係一樣輩份lor!

侯爵府

好媽媽勳章

自從marry左, 一定係年30/初1都去99樹, 初2返阿ma到, 初3 去自己fd / 等人上我home
原帖由 ddaa 於 10-2-11 15:23 發表
年初二, 我媽話我同老公要去佢度拜年先, 之後佢年初三先過黎我呢邊拜年....
但係咁wor, 年初二就得我同我老公去娘家, 99唔會去, 但年初三就 ...

男爵府

原帖由 ShinTeresa 於 10-2-11 16:05 發表
自從marry左, 一定係年30/初1都去99樹, 初2返阿ma到, 初3 去自己fd / 等人上我home

但返阿媽度, 你99唔去一齊去嫁ma?
去99樹你爸媽又會否去呢?
宜家係我爸媽會黎男家, 99就唔去女家, 好似有d鄙視咁

禁止訪問

男爵府

係, 唔記得提, 我係同99住的.....

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

你媽同99係咪好介意呢d野架?
如都唔係,就無乜所謂啦!

我媽同99都唔會互相擺年,兩邊無聯絡架,都無所謂。

洋房

我最憎人講上門下門, 而家呢個社會男女平等, 所以我唔會要求我呀媽要先去隻99度, 我係嫁比佢個仔, 唔係嫁比佢個家族...

大宅

我不嬲都冇做喎,只係初二返媽媽度.....我亞媽年紀大,所以佢冇嚟我度拜年嘅,而且我同奶奶住,佢嚟同我拜年就好似同我奶奶拜年咁....咁我奶奶又真係後生好多,所以佢都唔覺得有乜問題....

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

傳統女家係下門親家,由女家先去男拜年,第日男家去返女家都拜年,叫做有來有往!

如果男女家都無所謂既,就緊係聚埋一齊啦! 熱鬧D麻!

男爵府

既然你媽都諗位去你到拜年,點解初二唔嚟得呢?
依家搞到好似難為咗你咁。

但係咁wor, 年初二就得我同我老公去娘家, 99唔會去, 但年初三就 ...

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

不如咁啦, 年初一下午回娘家, 初二娘家全部去你處飲茶開年,然後回你屋企游乾水. 唔需要煩。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我屋企年三十晚團年飯食2場, 初一奶奶屋企開年飯, 下午返亞媽度(因為其他亞哥/家姐都會返), 雖然奶奶第一年發皮4, BUT老爺話無問題, 所以, 年年都係初一上午奶奶/ 下午亞媽度.

初二就正常返亞媽度, 初三自由活動.

同埋2家無互相拜年的習慣, 亦都無人提出.
雖然3家都好近..

首頁

尾頁

跳至