跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

點解冇咗我嘅??????我個b囡,3月19日預產期,威爾斯/仁安
原帖由 bbcat3 於 10-2-16 15:12 發表
2010 年3月預產的媽咪 (part 4)

Name 預產期 性別 醫院 1 tiggerkitty 27/2/2010 囝囝 仁安 2 rainypen 1/3/2010
荃灣港安/屯門 3 carrie08 2/3/2010 囝囝 東區尤德 ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

中銀都有BB戶口~~
原帖由 ANN222 於 10-2-17 16:43 發表

唔該晒咁多位~ 我 search 吓先~

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都係呀,瞓極都好似唔夠咁~~~
原帖由 happymama2009 於 10-2-17 19:02 發表
天寒地凍, 由朝到晚都好眼瞓... 你地覺唔覺?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

恭喜~~~~恭喜~~~~要休息多d呀,傷口雖然痛,但記得一定要落床行吓,郁吓gar~
原帖由 tiggerkitty 於 10-2-18 13:04 發表
hi 各位mama,

尋日生左啦,囝囝3.3kg 約7磅4安士
今日個傷口重好痛,真係唔想落床呀!叫哂救命呀!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

好耐冇見la~~~~
原帖由 raudi 於 10-2-18 16:20 發表
幾日冇上黎,
又轉左新版,
祝各位準媽咪新年快樂, 身體健康
最緊要母子母女平安
生產順利,一家三口平安回家!!!!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

me too~~
原帖由 chikkee 於 10-2-18 23:42 發表

我都有一個暖風機傍身, 有時無啦啦凍幾日都用得著, BB沖涼時,吹暖D衫仔先著都唔錯, 總之一定有用啦...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

會~我同你嘅感覺都一樣,特別係當我諗起我大仔嘅時候,我都會問唉......點解唔開刀呢,開刀嘅話到時咪唔會亂晒大籠LAW!!!!!!
原帖由 ivyh 於 10-2-19 13:48 發表
真係好緊張呀~
睇住開刀果D媽媽一個一個生咗或者嚟緊就生..
我呢D試順產果D望住一個個爬晒頭...
都會突然間諗一諗...係咪揀錯咗﹖
開刀可以咩都安排好晒...順產就只可以聽B由命...
我差不多到預產 ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我大仔都係試完順產先開刀,所以今胎我都想試順產,一來可以快d復完,(因為我大仔好痴我)二來其實都係因為大仔,因為我唔想住咁多日醫院,我會好掛住呀仔gar~~~hehehehe........其實講來講去都係因為個大仔law~~
原帖由 ivyh 於 10-2-19 22:39 發表

咁即係你大仔係開刀咖﹖
咁呢胎係咩原因令你想順產咖﹖
其實我揀順產係因為之前睇咗D文章話順產對媽媽同BB都好...不過生o既時候就風險大D..
二來我99同我媽媽都勁sell我順產...比佢地煩都煩到怕...
仲有最後一小點係因 ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

ivyh,
同埋我想講,大部分生第一胎又想順產嘅mami(如果去私家生),多數都唔成功gar,因為當你痛緊嘅時候,你會不惜付出任何代價令自己即刻唔洗痛,同埋d姑娘都會引誘你~~
所以0係私家想順產生bb除咗要忍到順產嘅陣痛,仲好需要有定力gar~~~

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

希望la~~~
原帖由 raudi 於 10-2-19 23:51 發表
你個大仔咁鬼得意..比我都勁掛住呀...
希望你今胎順順利利..可以快D返屋企啦..

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

係呀,我大仔0係仁安出世,而家第二個就仲諗緊,因為其實醫生一心都係想我開刀,所以我今次未必會番仁安生,你睇邊個醫生呀???
原帖由 ivyh 於 10-2-20 00:13 發表

原來係咁咖﹖不過試咗先唔得加個價錢好金喎...
即係你第一胎都係私家﹖係咪都係仁安呀﹖
我會喺仁安呀..
你宜家係咪都決定第二胎都係仁安呀﹖ ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唉~~~~香港唔同外國,香港生bb就算順產都好d醫生為咗方便自己做嘢,十個有9個都要剪會陰,外國邊會咁wor~~~
原帖由 raudi 於 10-2-20 00:22 發表
仲乜啲姑娘咁衰..引誘人架..
我覺得咁樣好冇醫德姐..
順產係天然..只要耐性一定可以自己生到..
除非真係二十個鐘..BB缺氧就話姐..
ivyh,你加油..一定要死忍啊...

...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我睇霍詠儀,佢都係放緊假,我第一胎痛咗6個幾鐘之後開刀,仲要係d姑娘同我老公講bb心跳得唔係幾好,氹我老公,我老公又唔知乜頭乜路,個老婆又痛緊,咁最後咪開刀law,(但呢個開刀嘅真相我都係最近至知,因為威爾斯要求私家比一份開刀報告佢哋,點知份報告一d都冇講bb心跳唔好要緊急開刀,仲話係我自己痛咗6個幾鐘之後要求開刀)我同意0係仁安生bb真係d服務好好,環境都好正,但有某d姑娘就。。。。。。因為除咗我生bb呢次之外,之前我大仔成日唔舒服入院,個兒科醫生都冇話我個仔嘅情況要吊鹽水,但有個姑娘不停同我哋講吊咗鹽水會補充得好d等等........當然第一次我哋又係比佢哋說服到la,但見到呀仔仲衰過未吊之前......唉真係算吧la~~仲要比我知道個姑娘同醫生講係我哋要求同bb吊鹽水law~(醫生話我知),真係吹脹氣!!!!之後0個幾次入院,我就學精咗la,我咩都同佢哋講,等醫生到先決定law......
原帖由 ivyh 於 10-2-20 09:57 發表

我睇開Connie Yuen袁藹珊,你呢﹖
佢宜家都仲放緊新年假...星期日晚先返香港...
如果我一路未生得o既話就25號再返去產檢囉..
咁你諗住幾時決定返仁安定威記呀﹖
仲有我想問下你果時試順產試咗幾耐先決定開刀咖﹖
係宮頸開 ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

如果我決定係開刀就會番仁安law,因為可以自己決定邊個醫生,同舒服d ma~~,但如果我同老公傾過都係決定試順產就番威爾斯law~而家等下星期番去檢查完先再決定law~~~
原帖由 ivyh 於 10-2-20 09:57 發表
咁你諗住幾時決定返仁安定威記呀﹖
仲有我想問下你果時試順產試咗幾耐先決定開刀咖﹖
係宮頸開 ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

其實d醫生冇問題,只係有某d姑娘會同你將件事講到好嚴重,而我哋呢d普通人又點識咁多嘢呢,最後咪信佢講嘅嘢law,但點知倒頭來d姑娘會同醫生講小朋友個家長要求點點點..........我覺得有d比人擺上枱,而又令自己個仔受苦
原帖由 chikkee 於 10-2-20 16:46 發表

有無搞錯呀?!其實BB咁細個,個人乾, 少wee wee,最多都係叫補奶,黃就照燈,做咩要吊鹽水呀?見到BB打針真係好心痛呀.. 你今次仲係唔係睇呢個霍醫生呀?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我可以咁遲決定係因為我哋識人,so.........可以咁law~~~
原帖由 carmen_sach 於 10-2-20 19:46 發表

而家仁安仲有位?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都試過咁,但我個醫生話你計吓bb0係10個鐘內郁到10次就ok gar la,(大小郁動都計在內gar wor)同埋佢話有時bb轉咗唔同位置有時都會令佢郁少d,所以唔洗太擔心~
原帖由 carmen_sach 於 10-2-20 19:59 發表
今日中午感覺bb無乜郁,飲佐凍飲都係禁...跟住 我係禁拍個肚..好似叫醒佢禁, 佢先郁...俾比嚇親...
我而家33w,佢呢幾日好似郁少佐...係咪到佐後期會郁少d? ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

霍詠儀好似冇0係翹康gar wor~~~
原帖由 solar123 於 10-2-20 23:19 發表
係唔係翹康"霍詠儀"女醫生? 我未搵Dr. Mo 前睇過佢兩次, $400 / 次好平又有照聲波照, 個醫生只可以講, 佢好後生, mask下既佢幾靚女, but 我搵過佢d comments..

p.s. 姓霍既婦產科最出名係--霍麗玲. :il ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

hehehehe..............咁啱嘅~~我老公都係姓陳gar!!!
原帖由 kayeeee2009 於 10-2-22 23:04 發表

我都係wo....因為我覺得混血b好令!!
果時我仲想自己老公個姓要好特別~少有d既~~
點知最後嫁左個姓陳既

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

早咗咁多都有5磅8,都好好gar la~~~最緊要bb健康ma,比心機慢慢"曹"肥佢law~~hehehehe.......加油呀!!
原帖由 譚師奶 於 10-2-23 00:23 發表
我21/2 4:56am係法國開刀生咗喇,早咗差唔多一個月
亞囝得5磅8安士
我3:15am穿咗水加上亞囝未掉頭要開刀

首頁

尾頁

跳至