跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

大仔而加15個幾月,又要照顧佢,又要好好安胎,真係都幾難! 不如大家分享下可以點樣好d?

以前大仔同我地瞓,為咗休息好d,已經俾佢同工人姐姐瞓,好唔捨得,but無計!
阿仔都好乖,呢兩日出門口返工,佢都主動走黎kiss kiss我,超冧,好慶幸生咗佢,幾辛苦都抵!
而加煩緊bb食野,因為唔係好識煮,bb都主要係食粥同通粉,前日煮咗大人飯,加豆腐+肉碎+雜菇,d飯太多水一舊舊佢唔鍾意,d內碎太大舊又唔鍾意,淨係勁鍾意飲雞湯. 請問你地煮d咩俾大b食,點煮? thanks!

別墅

畀面勳章

我大女2歲10個月,超級黐身成日要人抱,所以都好驚會整親細個嗰。
我個女15個月都淨係肯食米糊同奶,之後總於肯食粥,但無耐就出牙又食得好差,好在到咗兩歲唔知係咪個人又大咗,先開始肯食飯,返咗學就仲好d,因為學校食嘅野比較多種類,我諗小朋友食野真係急唔黎,唯有樣樣比佢試吓,投其所好!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

咁岩既..我大仔..依架都係15個月大..
你都仲好d有工人湊..我一個人湊..
咩都係自己做哂..
我大仔.多數食粥..間唔中食下牛奶燕麥,abc粉..

大宅

天兒: 我仲成日以為阿仔未開始食飯好遲. 我都知唔好心急,不過我家姐又話一直食粥仔,對d牙仔發育唔好! 我大仔好彩唔係太黐身,而加我都少抱佢,因為我流啡,更加唔敢抱.

may(14): 我大仔係0810bb, 你大仔係10月定11月?
一個人湊真係可以想像到好辛苦! 細b出世,你自己湊2個? 我有朋友suggest大仔2歲返全日,咁可以多d時間湊細b,不過我唔想2歲小朋友返全日囉. 原來大家都未食飯仔?

複式洋房

原帖由 cycream 於 2010-2-18 11:42 發表
大仔而加15個幾月,又要照顧佢,又要好好安胎,真係都幾難! 不如大家分享下可以點樣好d?

以前大仔同我地瞓,為咗休息好d,已經俾佢同工人姐姐瞓,好唔捨得,but無計!
阿仔都好乖,呢兩日出門口返工,佢都主動走黎kiss kiss我 ...

你可以試吓 lo d 湯比佢食飯...
我個仔2歲8個月,99住得近可以照顧吓.但係我覺得唔好比佢一時間轉變得太大,如果bb會唔happy,我都有抱吓佢..但唔耐1-2mins.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 cycream 於 10-2-18 12:33 發表
天兒: 我仲成日以為阿仔未開始食飯好遲. 我都知唔好心急,不過我家姐又話一直食粥仔,對d牙仔發育唔好! 我大仔好彩唔係太黐身,而加我都少抱佢,因為我流啡,更加唔敢抱.

may(14): 我大仔係0810bb, 你大仔係10月定11月? ...

我大仔都係0810..仲未食飯仔..唔急既慢慢來,依架煲d似潮州粥俾佢食..無咁爛..下..食粥仔對牙仔唔好呀..我未聽過..之前心急俾少少爛飯阿仔食..即嘔..
我打算緊俾佢返全日n1..如果唔返..我湊唔店..依架諗緊大肚仲要湊住大仔..頭都痕埋..

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

仲有野想問下大家..

係政府..唔會照oscar.咁係咪都唔會同我抽血架??

我上一胎由有佐到生都係搵私定睇....未去過政府健康院.咩都唔知..

大宅

我亞女都系15個月大。粥仔&飯仔都食,她一歲前已經鐘意食白飯,食野都OK,唔會亂吞,習慣系口度‘妹下妹下’,好可愛。不過有時扭計就食得好少。呢排新年姐姐放假,我地又帶她去婆婆&親戚度拜年,都無煲粥仔,同我地大人一樣食飯,不過D送就唔比太濃味,或者用熱水過一過先比她食,飯+送都有大半碗(大人碗)。

大宅

我亞女都準備年尾讀PN啦,系返全日,我都好唔捨得,不過系屋企隔離,好近,同埋聽講都系返去玩,D小朋友都好開心。。。不過亞女好0爹,到時返學實喊餐死,我好驚自己忍唔住同她癡纏呀。。。

別墅

我亞囡都係0810 b喎!你哋細b咁快有學校收?我哋都仲未搵到學校!

大宅

嘩咁啱既? 咁多0810大b呀! 我地細b10月出世後,11月大b就返學,月都未坐完就又要同大b返n1,到時都有排忙!

may(14), 我都唔知政府會唔會做oscar,我上胎已然係高齡,佢地都無安排做,抽血就有,所以可以唔駛係c+抽.

ombaby,我都有lo湯俾阿仔食,不過佢好似唔咬,一入口就吞! 不過佢都超級鍾意飲湯.

pig1031 你個囡好靚女呀! 女仔真係0爹d!

goldloveus,有d學校已經interview 位都full咗,不過有d要1歲半先接受報名. 如果唔係要求高,唔計較錢,點都有n1收.

別墅

畀面勳章

原帖由 may(14) 於 10-2-18 12:57 發表
仲有野想問下大家..

係政府..唔會照oscar.咁係咪都唔會同我抽血架??

我上一胎由有佐到生都係搵私定睇....未去過政府健康院.咩都唔知..

我上次係聯合照要比$500,但係d醫生好冷淡,唔會同你講咁多野,你問佢先答你1-2句,所以今次我book咗威院照,聽d媽咪評價都唔錯,但就貴d成$1300。

別墅

畀面勳章

原帖由 PIG1031 於 10-2-18 13:08 發表
我亞女都準備年尾讀PN啦,系返全日,我都好唔捨得,不過系屋企隔離,好近,同埋聽講都系返去玩,D小朋友都好開心。。。不過亞女好0爹,到時返學實喊餐死,我好驚自己忍唔住同她癡纏呀。。。 ...

我個女都係返全日,n班大部份時間都係學自理常規、大肌肉活動,初初真係會喊得好利害架,我個女喊咗成個月,返到屋企又黐身又成日發脾氣,但當佢適應咗之後,就發現佢係學校真係好開心,又學到好多野。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

天兒..cycream..
thanks!!!...我打算book張智..1200包哂..好似幾好..暫時知最平係佢.

其實..我仲未報n1架..有d唔太出名既..我去問過,佢地話..等大b18個月就可以報名..好大機會都會收!..

你地有第一胎有無請陪月?我無..呢胎..好大可能要請..大約要幾錢架?

大宅

我上胎同今胎都係book威院,上次都幾好,個醫生仲主動問我知唔知係仔女.

may(14), 我上胎有請陪月,當時朝10下午3點,一個月9千. but係朋友價! 而加未問幾錢, 我想等過咗3個月個胎stable先算! 不過我一定要請,自己湊唔掂2個, 連工人姐姐以後可唔可以一湊二都要諗諗!

大宅

天兒,好多媽咪都係話bb最初唔習慣都係咁喊,之後ok又鍾意返學.
我係聯合產檢but我唔知有oscar做,我下星期一第一次去聯合做產檢.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 cycream 於 10-2-18 17:10 發表
我上胎同今胎都係book威院,上次都幾好,個醫生仲主動問我知唔知係仔女.

may(14), 我上胎有請陪月,當時朝10下午3點,一個月9千. but係朋友價! 而加未問幾錢, 我想等過咗3個月個胎stable先算! 不過我一定要請,自己湊唔 ...

請陪月好貴呀..逼不得已我諗我都係要請..可唔可以請半個月架?

我反而諗坐月..到時,大仔仲未返學..好難搞..
或者考慮下俾大仔返全日囉..11月返佐學..你個工人都係湊1個..應該ok既..

大宅

原帖由 cycream 於 10-2-18 17:15 發表
天兒,好多媽咪都係話bb最初唔習慣都係咁喊,之後ok又鍾意返學.
我係聯合產檢but我唔知有oscar做,我下星期一第一次去聯合做產檢.

cycream, 我都係聯合產檢(我第一胎都係聯合生), 我私家婦產醫生寫左封referral比聯合的某個醫生, 到時可以安排我係聯合做oscar. 我今日去聯合登記左, 第一次產檢係3月12日, 唔知到時醫生會唔會同我book埋做oscar呢.

大宅

原帖由 cycream 於 10-2-18 17:10 發表

may(14), 我上胎有請陪月,當時朝10下午3點,一個月9千. but係朋友價! 而加未問幾錢, 我想等過咗3個月個胎stable先算! 不過我一定要請,自己湊唔 ...

我第一胎有請陪月, 非常好彩, 個陪月好好, 所以今胎都打算請返同一個陪月.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

del

.

首頁
12345...11

尾頁

跳至