跳至

首頁
23456...11

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章

係呢,大家打算會去看私家醫生嗎 ?
你們會在那裡做唐氐 ??

大宅

琴日我都有同我個朋友講呢個問題,我大囡係讀私校,佢小學同中學都應該會讀私校,咁我同朋友講,我想生3個,之後兩個細o既讀返津校,跟住佢就話我大細超,第日細果兩個大o左會知道我厚此薄彼,但我同佢講津校都有好學校o架ma,唔係睇間學校係私校唔私校,同樣係好o既學校就ok....不過細o既應該唔會好似大果個學咁多o野,因為有家姐阿哥,通常細果個都會醒d...不過開支要收緊d又真係真o既....:tongue:

原帖由 淋魚魚 於 10-2-21 01:38 發表

你個心情我好明..
因為我都係呢排先知自己有左..
我個囡而家都係得12個月大..
有d 措手不及....唔開心左幾日...
加埋而家d 經濟又唔允許我生多個..

不過唸唸下注定ge...行步見步..最多以 ...

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 mandy108 於 10-2-20 21:48 發表
我未去驗,不過9成係有左,計反日子預產期應該係10月
阿b先得8個月,我好擔心兩個會湊唔掂呀

很多時侯都不是自已可以控制.既然上天安排應該開心面對、接受.
有些人想要BB,但時間唔岩、大家唔配合,想要都未必有.
我現在私情況也很擔心,因為只我先生工作,但張等經濟好、收入好再生,到時可能已太遲,所以我對自已說,將來一定很艱困.為了老公、寶貝.....我相信帶給我的快樂一定不會少.想到這裡.窮又不是太可怕 ^^:lol

大宅

我諗真係o岩o岩生完兩年內好易有bb,所以見你o地好多人都好快有bb,我身邊d朋友隔o左幾年都好難先有bb呢!

相比你o地,我真係老餅了,我個囡差唔多5歲, 有冇人個大仔/大女都好似我個囡咁大個o架??

原帖由 binbin仔 於 10-2-21 23:34 發表
我今胎都係有d意外o家, 雖然我地都打算今年會要, 不過冇諗過1次唔用就即有, 真係未有心理準備, 總係有d 唔知點o甘呀!

我個b女o尼o家14個月, 雖然我要返工, 不過佢都鬼o甘痴我, 一見我返屋企就唔放過我o家o拉, 又 ...

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 天雪 於 10-2-22 00:14 發表
琴日我都有同我個朋友講呢個問題,我大囡係讀私校,佢小學同中學都應該會讀私校,咁我同朋友講,我想生3個,之後兩個細o既讀返津校,跟住佢就話我大細超,第日細果兩個大o左會知道我厚此薄彼,但我同佢講津校都有好學校o架ma ...

最重要是小朋友開心,不要將自已未能做到的事情交托孩子,因為他們有思想.做父母可以為他引路 ^^

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 天雪 於 10-2-22 00:17 發表
我諗真係o岩o岩生完兩年內好易有bb,所以見你o地好多人都好快有bb,我身邊d朋友隔o左幾年都好難先有bb呢!

相比你o地,我真係老餅了,我個囡差唔多5歲, 有冇人個大仔/大女都好似我個囡咁大個o架??

...

你不太計較你囡囡5歲的問題,你囡囡知道後有什麼反應 ?

大宅

sweet@family:

睇到你左邊的標題係<平凡是福>,呢句話都時常係我心中提醒我,其實你講得o岩,我相信我o地提供到基本所需比小朋友之外,仲有最重要係父母比子女o既愛,父母的身教,父母的教養等等就已經好足夠....

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 天雪 於 10-2-22 00:24 發表
sweet@family:

睇到你左邊的標題係,呢句話都時常係我心中提醒我,其實你講得o岩,我相信我o地提供到基本所需比小朋友之外,仲有最重要係父母比子女o既愛,父母的身教,父母的教養等等就已經好足夠.... ...

我都是想分享,我都唔係好叻,^^

大宅

我個囡其實都好開心,因為佢一直想做大家姐,佢仲幫細佬妹改好名,因為之前同佢講話等佢7歲先生弟弟妹妹比佢,所以佢之前成日提我到佢7歲生日時記住去醫院生細佬妹比佢!:loveliness:

其實我都係計劃等阿囡大d,幾歲先生第二個,上年打算開工生大仔大女,試o左半年唔成功,於是停工,之後本來想遲d先再試,但想起"唔係話我想有就有"呢個問題,所以就隨遇而安開住工先,點知咁快就有o左,雖然生年尾唔係我本來o既計劃(我個囡讀o左幼稚園就會發現生細b真係好唔著數,讀書考學校等都多好多問題),但真係都係果句,有時真係天意,唔係話想幾時有就幾時有,而家有o左bb,我都一樣會thanks god, 一樣開心!所以希望大家都係咁諗,做個開開心心的大肚婆!!

原帖由 Sweet@family 於 10-2-22 00:20 發表

你不太計較你囡囡5歲的問題,你囡囡知道後有什麼反應 ?

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 天雪 於 10-2-22 00:35 發表
我個囡其實都好開心,因為佢一直想做大家姐,佢仲幫細佬妹改好名,因為之前同佢講話等佢7歲先生弟弟妹妹比佢,所以佢之前成日提我到佢7歲生日時記住去醫院生細佬妹比佢!:loveliness:

其實我都係計劃等阿囡大d,幾歲先生 ...

SUPER AGREE~

別墅

畀面勳章

原帖由 淋魚魚 於 10-2-21 22:36 發表
SORRY, 應該係到時差唔多2歲至岩..
而家大B都係同我地一齊訓..
BB 床收埋左..
但係到時我個肚越來越大..怕會好迫..
同埋而家個囡好中意坐係我肚度挫..佢覺得好好玩..
未知之前都會同佢玩..
而家唔敢..試過幾次 ...

我諗囡囡2歲都唔會俾佢訓上格床住...
感覺都係唔係咁好...

bb床我係冇收埋...
但係個囡成日都要人umm住訓..
我都擔心個肚越黎越大個陣會點..
我老公話到時佢訓梳化wor
我個囡都好鐘意坐係肚上面un下un下咁玩...
而家佢一想坐上黎我就抱開佢..
抱多幾次..佢自自然會走去搵老豆玩

大宅

...

其實我覺得相隔3~5年係最好架wo~
當大b讀完幼稚園到細b..
而且大b又可以幫手照顧下細b..幾好ar

大宅

原帖由 Sweet@family 於 10-2-22 00:09 發表
係呢,大家打算會去看私家醫生嗎 ?
你們會在那裡做唐氐 ??

我上一胎冇做...
今胎都應該唔會做

大宅

原帖由 月瞳 於 10-2-22 02:56 發表

我諗囡囡2歲都唔會俾佢訓上格床住...
感覺都係唔係咁好...

bb床我係冇收埋...
但係個囡成日都要人umm住訓..
我都擔心個肚越黎越大個陣會點..
我老公話到時佢訓梳化wor
我個囡都好鐘意坐係肚上面un下un下 ...

屋k太細la~
真係唔知俾咩地方大b 訓...

訓sofe都會跌落地下wo~

大宅

原帖由 Sweet@family 於 10-2-22 00:19 發表

最重要是小朋友開心,不要將自已未能做到的事情交托孩子,因為他們有思想.做父母可以為他引路 ^^

好同意ar~~
so我唔會將個女同人做比較..
希望佢自己發揮做長la~

大宅

天雪

我個仔而家6歲, BB出世之後佢岩岩7歲啦~ 我個咪仲大過你~ 所以唔洗擔心咁多~

...

大宅

係呀,如果大b年紀相距大d,就有呢個好處,

如果年紀相差少,又可以兩個一齊返同一間幼稚園,有個照應,接送放學唔駛分兩個地方,都幾好呢!

其實如果你買子母床可以ma?

原帖由 淋魚魚 於 10-2-22 13:42 發表

其實我覺得相隔3~5年係最好架wo~
當大b讀完幼稚園到細b..
而且大b又可以幫手照顧下細b..幾好ar

大宅

estherangel,

hihi!終於遇到個媽咪o既大仔/大女同我個囡差唔多大了!nice to meet you!^^
你仔仔今年k3,應該考o左學校,真係時間o岩o岩好!

原帖由 estherangel 於 10-2-22 16:47 發表
天雪

我個仔而家6歲, BB出世之後佢岩岩7歲啦~ 我個咪仲大過你~ 所以唔洗擔心咁多~

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 淋魚魚 於 10-2-22 13:43 發表

我上一胎冇做...
今胎都應該唔會做

明白,可唔可以講為什麼不會做 ?
我還15/16

別墅

我book咗威爾斯做oscar,上胎o係東區做,人哋話威爾斯好,咪做下囉!

首頁
23456...11

尾頁

跳至