跳至

首頁
45678...11

尾頁

大宅

原帖由 may(14) 於 10-2-23 18:32 發表

我都一樣..未必湊得店2個..
特別係就生時,個肚又大,又要湊住大仔..成日無時停.

一個都好吃力...
衝衝撞撞..學緊行ar~

大宅

原帖由 may(14) 於 10-2-23 12:32 發表

thanks!!!..上次令我有陰影..
今次book佐張智...照之前同醫生傾傾呢個問題..同埋我既焦慮..會唔會好d呢..

我都嘗試打張智道問過, 嘩! 真係好爆喎, 姑娘話最快都要12/3, 但我等唔到咁來呀, 好想見下bb :)

大宅

原帖由 cycream 於 10-2-23 12:41 發表

我上胎都已係高齡but都係自己俾錢!

係呀, 明白了. 我尋日問左威記 oscar, 唔理你係咪高齡亦或低齡都要收$1,300. 除非你靜係做果個純抽血的檢驗35歲以上就免費, 但 得7成準.

大宅

原帖由 淋魚魚 於 10-2-23 23:11 發表

一個都好吃力...

聽你講得多, 我都開始擔心點湊, 我要返工, 由姐姐湊, 我前天已講給姐姐知道我有左, 佢都好鄧我開心, 佢應承會繼續幫我湊, 但我都要安排好至得架, 我依家唸緊比我囡囡入N class 半日, 等印印唔駛咁辛苦, 同埋請個鐘點幫忙平時打掃, 印印總之就主力, 睇住兩條化骨龍. 暫時好初步係咁唸住先, 會再從詳計議的.
你們又有其他的方法嗎?

子爵府

thank you thank you, 真係好希望佢足月呀!!~

原帖由 cycream 於 10-2-23 18:16 發表

足月b都難湊,早產b真係要更小心. 祝你今胎bb足月先出世啦!

大宅

想問大家你個肚有冇開始脹起, 我依家平時著開d褲已經好緊好唔舒服, 之前要落皮帶至著得的褲, 就而家啱啱好, 我記得上胎去到兩個半, 三個月都未要著大肚褲, 嘩照依家咁睇我好快就要著大肚褲了, 仲想呃到3 , 4個月至宣佈添, 我唸我會好快見肚. 可能生個一胎, 個肚皮真係會鬆d的, 尤其我呢d唔keep 嘅就更為明顯, haha....
請問你地係唔係又係咁呀?

大宅

原帖由 binbin仔 於 10-2-24 09:36 發表
thank you thank you, 真係好希望佢足月呀!!~

會架, 一定會足月架, 總之盡量休息多d, 依家我都跟埋我個囡一樣每晚10:30便已入睡, 因為真係好攰啊, 另每天也喝一包鮮奶, 間唔中食下蛋咁囉, 得閒煲下湯水, 食多d蔬菜水果, 少食煎炸食物, 小b就會覺得好滿足, 好開心, 可能到時叫佢都唔想出黎住呀, haha...

子爵府

佢早o左1wk 唔叫早產呀, 係 before 36wk 至叫早產
o家~ 係o米早好多呀? 而家1歲o拉喎, 都重要用針筒飲奶??? 如果係佢就真係好辛苦o拉..慘慘

原帖由 淋魚魚 於 10-2-23 21:50 發表

你真係好叻..
早產b真係難湊好多..
我見有個朋友ge baby早產左1week..
到而家1歲都要用針筒飲奶....
未食過半固體食物..

子爵府

我個囡都係得果14個月, 成日要我抱又勁痴我, 我返到屋企都要湊佢ka, 都驚對我小b 唔好呀...

你個囡幾大呀?

原帖由 belda 於 10-2-24 09:40 發表

會架, 一定會足月架, 總之盡量休息多d, 依家我都跟埋我個囡一樣每晚10:30便已入睡, 因為真係好攰啊, 另每天也喝一包鮮奶, 間唔中食下蛋咁囉, 得閒煲下湯水, 食多d蔬菜水果, 少食煎炸食物, 小b就會覺得好滿足, 好開 ...

子爵府

我o尼o家得果4w4, 未開始脹起, 不過個肚重係好谷住o甘好唔c服呀...

原帖由 belda 於 10-2-24 09:36 發表
想問大家你個肚有冇開始脹起, 我依家平時著開d褲已經好緊好唔舒服, 之前要落皮帶至著得的褲, 就而家啱啱好, 我記得上胎去到兩個半, 三個月都未要著大肚褲, 嘩照依家咁睇我好快就要著大肚褲了, 仲想呃到3 , 4個月至宣 ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 belda 於 10-2-24 09:03 發表

我都嘗試打張智道問過, 嘩! 真係好爆喎, 姑娘話最快都要12/3, 但我等唔到咁來呀, 好想見下bb :)

係呀..超full..我好早book..都要8/3..我反而唔想太早..7w以上就穩陣d..見到心跳..

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 淋魚魚 於 10-2-23 23:11 發表

一個都好吃力...

依架都咁辛苦..好難想像大個肚時,7,8個月時都唔知點搞..
你有無人幫手?
我得自己..咩都係自己..好驚..

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 belda 於 10-2-24 09:36 發表
想問大家你個肚有冇開始脹起, 我依家平時著開d褲已經好緊好唔舒服, 之前要落皮帶至著得的褲, 就而家啱啱好, 我記得上胎去到兩個半, 三個月都未要著大肚褲, 嘩照依家咁睇我好快就要著大肚褲了, 仲想呃到3 , 4個月至宣 ...

我仲未有明確既肥佐..之前d褲都ok..仲岩著.
聽聞 .第2胎真係會快d見肚架..
呢胎..頭3個月..我要keep住唔好咁快肥..
3個月後先食多少少野..
上一胎,我肥佐成40磅...個個月去見醫生都叫我唔好食太多..

大宅

原帖由 binbin仔 於 10-2-24 09:44 發表
我個囡都係得果14個月, 成日要我抱又勁痴我, 我返到屋企都要湊佢ka, 都驚對我小b 唔好呀...

你個囡幾大呀?

我個女到今個月尾就17個月大, 我返到去都會同佢玩, 抱抱佢, (盡量啦, 不過都係最多1,2分鐘就會放低佢), 我會同佢睇下書, 玩下 blocks 同 puzzle, 聽下音樂, 睇下碟, 咁就兩個半小時架喇, 咁就又過了一晚, 跟本好少時間陪佢, 我其實好想自己湊的, 但經濟上唔容許, 唉....
我已經開始同囡囡講你就黎會多個細佬或細妹, 我有個公仔, 都會叫佢 hug hug 佢, 叫佢不如幫下手餵奶, 抱抱佢咁囉. 有時會同佢同姐姐落去 supermarket, 商場行半個幾鐘, 咁又一晚架喇, 如果你唔想抱佢太多, 可以佢stand 係地地時, 你走過去 hug hug佢, 佢都會ok嘅, 我返到去, 個囡都會要我抱抱, 我通常抱一抱, 讚下佢乖乖, 然後就放低佢, 揾下有冇野可以同佢玩玩, 如果佢再'摟' 抱, 我就會同佢講'媽媽好攰' 可唔可以用 'hug hug' 代替, 佢通常都ok, 冇再 '摟' 抱, 你都試下我個方法, 睇下有冇用.

大宅

原帖由 may(14) 於 10-2-24 10:41 發表

係呀..超full..我好早book..都要8/3..我反而唔想太早..7w以上就穩陣d..見到心跳..

咁都係嘅, 太早見醫生就 side 錢, 我都覺得比較穏陣係7w至8w見就差不多. 照計我呢個星期係第6個week.

大宅

原帖由 may(14) 於 10-2-24 10:45 發表

依架都咁辛苦..好難想像大個肚時,7,8個月時都唔知點搞..
你有無人幫手?
我得自己..咩都係自己..好驚..

我都係得姐姐一個人幫我手, 我同老公雙方家長都太大年紀, 我地又唔住得近, 所以我同老公都首先唔會預佢地會幫忙先, 唉..仲有大半年時間唸, 唔好慌住先啦, 船到橋頭自然直, 我唸..大把人一個湊兩個啦, 我地再問問身邊朋友, 或參考下人地資料, 然後先揾一個最適合自己的方法, 我覺得這不會是件難事, 但一定要做好心情的準備和事前準備,我會放鬆心情先, 先弄好肚裏的那個穏定了, 才算. 你都放鬆呀, 我地慢慢再討論啦.
好彩, 今日老細出去開會, 才有這麼多時間傾計, hehe...

大宅

原帖由 may(14) 於 10-2-24 10:49 發表

我仲未有明確既肥佐..之前d褲都ok..仲岩著.
聽聞 .第2胎真係會快d見肚架..
呢胎..頭3個月..我要keep住唔好咁快肥..
3個月後先食多少少野..
上一胎,我肥佐成40磅...個個月去見醫生都叫我唔好食太多.. ...

我唸我都要唔好食咁多至得, 如果唔係實肥死!!!!!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 belda 於 10-2-24 11:05 發表

我都係得姐姐一個人幫我手, 我同老公雙方家長都太大年紀, 我地又唔住得近, 所以我同老公都首先唔會預佢地會幫忙先, 唉..仲有大半年時間唸, 唔好慌住先啦, 船到橋頭自然直, 我唸..大把人一個湊兩個啦, 我地再問問 ...

我依架..都係慢慢諗下要點湊.
反而..我c6仲好似未接受到有第2個..
日日係度發脾氣..
有時,頂佢唔順..我會鬧返佢..仲要話連oscar都唔好照..慳得就慳..真係想一腳飛佢出門口..

大宅

原帖由 belda 於 10-2-24 11:05 發表

我都係得姐姐一個人幫我手, 我同老公雙方家長都太大年紀, 我地又唔住得近, 所以我同老公都首先唔會預佢地會幫忙先, 唉..仲有大半年時間唸, 唔好慌住先啦, 船到橋頭自然直, 我唸..大把人一個湊兩個啦, 我地再問問 ...

我都係用船到橋頭自然直安慰自己,因為而加煩都無用. 我係工人姐姐+我媽咪湊, but我阿媽成70幾歲都唔可能幫得幾耐,間屋又細,多個b其實係唔夠住,but都唔諗住,見步行步. 而加最緊要係安咗胎,等個胎定d先慢慢諗!

大宅

原帖由 belda 於 10-2-24 09:03 發表

早過8week 照係照唔到架..
我打左去問...

首頁
45678...11

尾頁

跳至