懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

一心想到仁安醫院余啟文開刀生BB,因上一胎都開刀,HK$10,000 deposit都交了! 怎料早2日好像作早產,余醫生放假未返,於是去廣华check, 廣华仲幫我book 埋開刀日子。私家醫院已交deposit, 政府醫院又慳好多,但不知手勢如何,不知怎選擇? pls comment!

別墅

咁廣華係咩醫生同你做開刀?會唔會係實習醫生?如果係產科醫生,咁廣華又真係慳好多,

原帖由 yingval 於 10-2-21 00:58 發表
一心想到仁安醫院余啟文開刀生BB,因上一胎都開刀,HK$10,000 deposit都交了! 怎料早2日好像作早產,余醫生放假未返,於是去廣华check, 廣华仲幫我book 埋開刀日子。私家醫院已交deposit, 政府醫院又慳好多,但不知手勢如何,不知 ...

複式洋房

因為無得揀醫生,所以不知是否產科醫生?

原帖由 lamjoanne 於 10-2-21 01:19 發表
咁廣華係咩醫生同你做開刀?會唔會係實習醫生?如果係產科醫生,咁廣華又真係慳好多,

複式洋房

上一胎book咗仁安,但因早產在瑪麗開刀,幫我開嘅係高級醫生,但條巴真係好難睇,重成15CM長,所以今次我揾私家開,順便攪返靚。希望唔好早產啦!因私家醫院係無能力照顧到早產B架(除左飬和)。但政府真係平好多,我只係用咗$400咋,而BB住咗17日都係唔使$1000。如果私家要二十幾萬啦!

ps 上一胎個私家醫生幫我寫咗封信話BB唔適合响仁安生,所以可以refund deposit

民房

政府醫院都可以選擇開刀咩??

複式洋房

回覆 1# ivy18 的文章

由於上一胎開刀,故可選擇開刀囉!

民房

去仁安

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

我第一胎係威院開刀生(38週),
d醫生仔畀左條7寸疤我,
仲好難睇,又痛左好耐,
第二胎係法國開刀生(早產,35週),
醫生幫我整返靚佢,
仲只係痛左好少時間,
bb要聞氣,吊鹽水,照燈,
出院都係8千有找,
妳可參考下,
希望幫到妳.

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

仁安開刀

我上一胎都是在仁安醫院余啟文開刀生BB,傷口四吋多, 復原快!

我姐姐在威院開刀生, 疤痕5吋但亦埋得好靚, 而家事隔3年, 她的疤痕比我更淡 (只一條淡粉紅色線), 但我想醫生手勢兩個都好, 而皮肉就是個人問題, 我姐姐的皮膚一向都很白滑.

所以你的確難取捨, 如果在政府醫院遇上好醫生真是平/靚/正, 而余啟文就令人安心 ~ 唔...如果我是你, 可以等就等佢番黎, 等唔切就去政府.

複式洋房

回覆 1# anixon 的文章

謝謝您的意見,我唸住去仁安了,因為上一胎條疤又粗又凸,希望余醫生幫我整靚番! 係呢,各位知唔知開刀後有咩要戒,因為今次唔想又粗又凸呵!

大宅

仁安醫院生BB要$??開刀同唔開刀$?還有什麼$要用,因為我想儲臍帶血, 所以在私家生, 邊間生較經済

子爵府

我想問下即係私家開刀冇政府開刀咁痛呀?? thanks.

原帖由 LilianLegend 於 10-2-23 07:19 發表
我第一胎係威院開刀生(38週),
d醫生仔畀左條7寸疤我,
仲好難睇,又痛左好耐,
第二胎係法國開刀生(早產,35週),
醫生幫我整返靚佢,
仲只係痛左好少時間,
bb要聞氣,吊鹽水,照燈,
出院都係8千有找,
妳可參考下,
希望幫到 ...

大宅

比我會去廣華生囉~~而家廣華做到好似私家咁架喇...d服務仲好過私家醫院呀~~
同埋私家醫生同政府醫生都係讀埋同一樣野o者,未必私家一定好既...因為政府醫生成日都會有好多緊急開刀,所以應變能力會高D...又可以慳返d$$比阿b..
p.s 我有個朋友上年係法國開刀生...個傷口爆開左...之後都係去返政府醫院搞掂咋~~

複式洋房

回覆 3# joansyfong 的文章

姑娘話余醫生收HK$18,000,加埋開刀package 要4萬多!

珍珠宮

原帖由 yingval 於 10-2-28 01:42 發表
姑娘話余醫生收HK$18,000,加埋開刀package 要4萬多!

yingval,

我都諗過同你同一樣既問題, 上一胎找陳帆法國生, 條疤5吋到. 今次東區話可以開刀. 但我知道時巳畀了仁安一万元訂金.

但后尾老公/99都覺得既然畀左成万蚊, 不如舒舒服服生,
(私家生可先休息多几天)條疤有保證靚, 如果政府遇着新手, 同你加長條疤咪一世后悔?

大宅

我上一個都係余醫生開刀,
可以講係從未痛過,
呢胎都係搵佢

原帖由 yingval 於 10-2-28 01:42 發表

複式洋房

有無jm知道係廣華開刀條疤係打直定打橫開??

上次去聽講座時, 姑娘話廣華多是打直開的(但當時無為意)...因之前無唸要開刀生, 因bb一直也是細b, 但現在是大b了, 有無人知道??? 好驚呀.....

大宅

原帖由 夏日麼麼茶 於 10-3-1 19:00 發表
有無jm知道係廣華開刀條疤係打直定打橫開??

上次去聽講座時, 姑娘話廣華多是打直開的(但當時無為意)...因之前無唸要開刀生, 因bb一直也是細b, 但現在是大b了, 有無人知道??? 好驚呀..... ...

好驚喎, 打直開, 咁條疤咪好肉酸??
有無人係廣華開過刀知道呢

大宅

yes! 上次聽廣華講座時,佢話會打直開,如上一胎係打橫,咁先跟打橫

係政府開得刀都urgent先會開,所以打直開

好彩book左余醫生開刀,心情都無咁緊張

子爵府

下.....我廣華開刀係打橫開架喎....不過真係好鬼痛...

原帖由 bulo 於 10-3-1 22:08 發表
yes! 上次聽廣華講座時,佢話會打直開,如上一胎係打橫,咁先跟打橫

係政府開得刀都urgent先會開,所以打直開

好彩book左余醫生開刀,心情都無咁緊張 ...

首頁

尾頁

跳至