懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

而家先得果9w幾, 上個星期第一次做產檢而家成72kg...唔知係咪岩岩知道有bb既時候成日都好zzz咁, 攪到食完又z, 有時肚餓都唔知食咩, 好似飲杯水都肥咁. although老公叫我放開d, 最緊要健康 (我就係怕再係咁肥...會有問題ja) :;pppp:

大宅

你本身係幾kg呀? 我家陣15w, 暫時都未重過仍然65kg

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

試吓少食多餐
個人無咁餓就自己食少d
而且你本身都咁重, 小心後期糖尿呀!

我重得唔多, 條腰都痛喇..

珍珠宮

上一胎去醫院聽產前講座, 營養師話頭三個月唔駛增加卡路里, 三個月之後每日加300卡路里就夠, 300卡路里大約係一小包梳打餅同一杯奶咁多.
記得小食多餐, 唔駛一次食太多

大宅

我又係肥得好快呀, 我本身105lbs左右, 而家7週幾已經重左成10lbs......因為我好易肚餓, 又好難飽咁, 食少D都反胃反得好緊要......唉! 希望D害喜反應過左會好D啦.

At birth 3.5kg (7.7 lbs)
38w2d 3203g (7.04lbs)
37w2d 2982g 36w2d 28

男爵府

我頭3個月都冇咩點重
但係第4個月開始好快重, 宜家比起有左之前, 重左18磅, 我7個月ja.....如果每星期重1磅, 我仲有11磅要重, 咁咪成個孕期重左30磅!?!?
同埋之後未必1 week重1磅呢, 人地話後期bb大得好快........

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

最好戒哂甜野, 唔好飲甜野, 小心妊娠糖尿呀.

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原帖由 ddaa 於 10-2-22 16:30 發表
我頭3個月都冇咩點重
但係第4個月開始好快重, 宜家比起有左之前, 重左18磅, 我7個月ja.....如果每星期重1磅, 我仲有11磅要重, 咁咪成個孕期重左30磅!?!?
同埋之後未必1 week重1磅呢, 人地話後期bb大得好快........ ...

如果媽媽中碼, target係重around 25磅, 所以你如果重2x磅都ok
(我上胎就重咗23磅)
但係如果媽媽超重嘅.. 好似我本身160cm有125lb, target就要重少d, 我自己set咗20lb, 不過so far e+31wk重得14磅, 所以應該無乜問題!

大宅

我本身都肥肥既啦...未知有之前已經有成65kg....唔該晒各位意見, 我會忍忍口同少食多餐既啦~祝大家都陀得開開心心~

男爵府

好媽媽勳章

我上胎重左45kg, 今胎到而家5個月重左10lb,而家112lb, 第2胎肥得好快~

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

增磅

我第一胎重左30lbs, BB出世7lbs ; 一年後回復正常體重

第二胎重左23lbs, BB出世6.5lbs, 3個月就回復正常體重

我反而覺得第2胎唔肥喎, 因為屋企已經有一件大的要照顧, 無咁多休息唉世界時間.

複式洋房

小食多餐唔係辦法, 我懷孕至坐月都戒甜, 戒零食, 戒生冷野, 戒甜係even湯都唔落龍眼紅棗, 從來唔飲可樂0檬茶等等, 朱古力芝士蛋糕等至愛全部byebye, 食好多蕃茄蔬菜, 生果時都只係重左廿幾磅, 生完BB4個月時巳經收番身, 係個肚腩收得好慢...... 因為懶做運動, : P 控制自已嘅diet, 對bb 及收身都有好處, 忍!

別墅

回覆 1# bigmo 的文章

不過我6年前生咗第一胎後都肥咗好多,到依家有咗第二胎後(29週)反而冇乜點肥,好彩每次做產檢量血壓和蛋白尿都冇事,仲有我都有做飲糖水驗檢,最後結果冇事.健康院姑娘都有同我講,你本身都肥,不過好彩你每樣嘢都冇事.

別墅

same as u
我頭3,4個月因為害喜一肚空就想嘔,狂食野,第一期肥左十幾磅,果d真係肥o係自己度,我而家29week重左22磅,仲有11 week,一定爆煲,但都無計啦﹗希望keep倒within 30 lbs就好勒﹗add oil~~~~~

原帖由 BCoLick 於 10-2-22 16:24 發表
我又係肥得好快呀, 我本身105lbs左右, 而家7週幾已經重左成10lbs......因為我好易肚餓, 又好難飽咁, 食少D都反胃反得好緊要......唉! 希望D害喜反應過左會好D啦. ...

別墅

...我上胎無都唔係食好多o野,同未有bb時差唔多g麻,全程竟然重o左60lbs, 生完後仍然有20lbs搣唔甩

大宅

你就好啦, 已經過左害喜階段, 我覺得而家食乜, 幾時食, 食幾多都唔到自己控制....有D無奈, 不過最緊要BB健康就得la.

大家都加油啦. :>

原帖由 KoeyMM 於 10-2-23 12:56 發表
same as u
我頭3,4個月因為害喜一肚空就想嘔,狂食野,第一期肥左十幾磅,果d真係肥o係自己度,我而家29week重左22磅,仲有11 week,一定爆煲,但都無計啦﹗希望keep倒within 30 lbs就好勒﹗add oil~~~~~

...

At birth 3.5kg (7.7 lbs)
38w2d 3203g (7.04lbs)
37w2d 2982g 36w2d 28

男爵府

我都係, 生第一個重左60LBS, 都有比醫生話我, 但SO FAR沒有問題, 但生完自己重左38LBS, 到而家都未減番, 唉~

原帖由 g心批 於 10-2-23 13:25 發表
...我上胎無都唔係食好多o野,同未有bb時差唔多g麻,全程竟然重o左60lbs, 生完後仍然有20lbs搣唔甩

首頁

尾頁

跳至