跳至

首頁
12345...38

尾頁

子爵府

我有個同事, 一年前說我做NUSKIN, 我舊年狀態好差, 同佢講過咗舊年先諗, 其實我個心就一啲都唔想去試, 因為入場費差不多成萬, 同埋佢地啲貨偏高, 我冇哩類中產朋友, 根本唔啱feel。而且我唔係好buy佢地嘅方法, 一味叫朋友入會, 咁就可以令到大家有好嘅新活。我覺得佢地而家搵到只係假象, 長遠我唔睇好, 加上我懶, 一放工就想番屋企, 自己本身工作已經好忙, 真係唔想花時間喺啲我唔覺得唔會有結果嘅事上。所以佢早幾日真係再搵我傾番哩個topic, 我斬釘截鐵同佢講就算得去聽多幾多個nuskin講座, 我都係唔會動心。

ecosway啲貨大眾化, 普羅大眾都花費得起, 而佢嘅賣嘅用品類別每個家庭都會需要。入場費相對低, 買咗嘅嘢好多時自己都用得番。最重要係佢有shop。hk而家開咗差不多80間, target最多開200間。而家開始打埋海外, 澳洲syndey已有, 大陸今年內將會有,其他海外地方都會陸續有ecosway 嘅shop,所以潛力好大。有shop, 賣嘅嘢又平靚正, 唔駛我地去sell都有人識, 好做好多。

擒日先知ecosway啲傳銷係食無限代, 唔同amway或其仔食兩代only。詳細係點計我都未去理解, 又係一個字 : "懶"!
我係一個都幾八卦嘅人, believe in 因果, 風水命理。有果必有因 。

侯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章

我都係一個字>懶, 年代唔同嘛, 我真係唔想再咁辛苦去揾人, 有時約朋友, 心情唔好可以放吓人飛機, 做番呢D 工就點得啫....

子爵府

買咗個琴新屎坑, 人都忙咗。

而家每日都彈大半個鍾頭琴先上床, 係我彈呀, 唔係淘淘。淘淘彈十零分鍾就入房, 跟住我自己喺樹彈。遲早比人投訴我製造噪音。

發覺早買琴都係好事, 淘淘之前彈電子琴都知佢手勢唔正確but冇執佢, 而家彈鋼琴真係好明顯睇得出好唔alright, 要用力執住佢隻手同佢扶番正啲手勢, 而家都有排執。
我係一個都幾八卦嘅人, believe in 因果, 風水命理。有果必有因 。

侯爵府

係呀, 手勢好緊要咖, 不過呢樣野係一直練落去, 八級果時就SUPPOSE 手勢係要啱晒嘞...

侯爵府

近呢幾個禮拜我變咗大細眼, 頭先去睇醫生, 個醫生問我睇野有有兩個影呀, 有有頭痛呀, .....C 啦, 我成日睇野都唔清楚, 又成日都頭痛, 好驚喎.....

早幾日去睇中醫都有同佢講我大細眼, 佢就話我眼瞼有問題多D, 因為我眼珠郁動好正常, 好彩佢咁講咋, 唔係今晚實唔洗瞓....

子爵府

咁e生有冇藥比你食, 有冇話點解眼瞼會有問題?

侯爵府

冇藥食呀, 中西醫都冇, 今日卒之唔夠時間去約期, 不過, 諗咗一晚, 我又冇咁担心嘞, 因為, 如果我血壓高, 就應該去內科約期, 如果我鼻咽有事, 就應該去耳鼻喉約期啦, 呢兩單大野都冇我份就唔洗咁緊張嘞......

子爵府

點解會聯想到同鼻咽有關係?

今日同朋友講起, 佢之前頭痛同頸梗痛去睇e生成兩個月都唔好, e生叫佢去照吓個頭, 發覺個腦有瘤。好在發覺得早, 可以用微創切除, 駛咗廿萬。

之前有個女同事三十多歲中風, 半邊面歪咗。
咁啱佢地兩個睇同一個腦科e生。

朋友話如果一隻眼塔, 唔知會唔會係腦神經同血管方面出問題。腦科e生話其實可能有好多人同佢一樣有腦部有血瘤, 好似佢咁個瘤分分鍾跟咗佢十年, 唔爆就唔會知, 一爆就可大可少。佢算好彩, 未爆又發覺得早。

如果你對眼嘅情況持續, 最好搵多個有經驗嘅e生睇睇。

侯爵府

琴晚去合唱團, 同咗醫生講, 佢望咗我好耐, 話可能眼裏面有條交感神經被壓住, 叫我去照胸腔....

今朝起身, 好明顯大眼好乾淨, 細眼好多眼膠...

一陣出去辦妥呢D 眼事....

子爵府

交感神經被壓住,又會同胸腔有關?

Anyway, 早啲去處理, 早啲康復有番對銷魂眼, take care!

侯爵府

拖到而家先出去...

果條神經係由個心出發....

子爵府

你點呀, 對眼好啲未?
照胸腔幾時知結果?

侯爵府

我卜咗3月8號睇眼科, 我都算好好彩, 因為啱啱有人打電話去cancel appointment, 如果正常我係要卜到10月先有得睇....

星期一睇完眼先去照肺....

唔記得答你....鼻咽岩的末期係睇野有兩個影咖.....當然仲有其他症狀....

子爵府

咁即係要做嘅檢查下個星期會做晒?

你有冇買insurance? 靠政府e真係, 唉, 要自求多福, but買insurance又買得幾多, 唔駛食飯咩。而家我公司都有coverage, 第日比人抄咗就食自己, 即係要靠政府, 正正苦。

侯爵府

買保險冇用咖, 吓吓都要醫生寫信, 仲要一步一步咁跟住做, 有义用咩....

我今日去睇咗 眼科喇, 佢話我唔係眼有事, 三個月後覆診...

聽日或者後日會去照X光, 係吓條神經線係咪CHI 埋咗...

子爵府

真係要快啲搵到病源, 盡快去處理。

侯爵府

琴晚另一個醫生FD話我係 神經炎, 食藥會好番, 唔洗再担心...

侯爵府

好耐冇去掃貨, 呢幾日襯搬屋後又換季, 都買咗好多, 但係買得好抵, 因為我限住自己一個budget, 提住自己唔好衝動, 真係好成功, 真係要讚吓自己.....叻叻叻叻叻

侯爵府

揀冰雞留意:

雞冠要直, 不要歪(病雞)
雞冠要矮(嫩), 高(老)
雞胸不可有積血
雞皮要有光澤
雞尾不要太多紋(老)

以上資料出於阿諺媽媽的陪月課程, 覺得真係好有用, 忍唔住要同大家分享...

侯爵府

仲有仲有, 呢d 都係好料...

原來煲紅棗水飲係唔可以補血的, 佢只含鈣不含鐵.

如果食通菜當晚有抽筋, 即表示你鈣質不夠.

煲根莖類的老火湯, 一定要有2-3小時

西洋菜不可煲過45分鐘

雪蛤膏含刺激素勁高, 容易引起子宮頸及乳癌

不吃深綠色的蔬菜, 有免唇BB 機會率較高, 因為少了葉酸.

首頁
12345...38

尾頁

跳至