烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問大家煲老火湯, 現在是否大多數都係用明火煲湯?
還是用高速煲 / 真空煲 / 智能煲?
因為我現在用高速煲, 但屋企人話唔係咁好飲, 好似無明火煲兩個幾鐘咁好, 所以想問吓大家意見, 謝謝!

珊瑚宮

老火湯最高境界,係佛山古老瓦煲.其次是高温瓦煲.第三是Le Cruset之類鑄鐵煲,第四是不銹鋼,第五是易潔煲等等,要煲足三小時或以上.真空煲高速煲電子瓦罉點叻都比唔上.

男爵府

高速煲

水晶宮

原帖由 marthana 於 10-2-21 22:34 發表
高速煲

me too!!! The taste is good and energy saved!

大宅

我用瓦煲,但煤氣費都幾金下!
再烦,也别忘微笑;再急,也要注意语气; ­
再苦,也别忘坚持;再累,也要爱自己。

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我用緊個兩個瓦煲都係黑色底面 , 話係耐熱煲 . 無咁易烈, 高身個煲 $168 用黎煲湯 , 矮身個煲 $90 用黎炆餸

比上不足 ,比下有餘           願我們身體健康 ,闔家平安

別墅

請問煲出來味道, 係唔係好夠味?

原帖由 TobiMom 於 10-2-22 15:21 發表
我用緊個兩個瓦煲都係黑色底面 , 話係耐熱煲 . 無咁易烈, 高身個煲 $168 用黎煲湯 , 矮身個煲 $90 用黎炆餸

珊瑚宮

用百零蚊買個瓦煲煲下就知.屋企人話好飲,俾多少少煤氣費都抵.

伯爵府

唔想用明火 (煤氣貴), 有咩好選擇而又能煲出好味湯水 ??

我用不銹鋼煲, 好似冇咩味

伯爵府

佛山古老瓦煲 => 可以邊度買同點開煲先唔容易烈.

原帖由 fitfish 於 10-2-21 21:51 發表
老火湯最高境界,係佛山古老瓦煲.其次是高温瓦煲.第三是Le Cruset之類鑄鐵煲,第四是不銹鋼,第五是易潔煲等等,要煲足三小時或以上.真空煲高速煲電子瓦罉點叻都比唔上. ...

珊瑚宮

我都周圍睇邊度有古老湯煲,長洲有(普通家庭size),如你初用,買高溫瓦煲喇!易控制.買正式台灣做,約$280-$400左右,大陸做百零元.D人話古老瓦煲甩底(如不識用),高温煲不會,開煲方法睇yahoo知識.

子爵府

好媽媽勳章

瓦煲
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

大宅

好媽媽勳章

係呀? 但點解我做高速煲去煲湯,我地成家覺得超好飲。

我又唔跟佢教點用個煲,初初每款自己實戰試咗一兩次,慢慢調教。後來掌握咗就ok啦!

原帖由 fitfish 於 10-2-21 21:51 發表
老火湯最高境界,係佛山古老瓦煲.其次是高温瓦煲.第三是Le Cruset之類鑄鐵煲,第四是不銹鋼,第五是易潔煲等等,要煲足三小時或以上.真空煲高速煲電子瓦罉點叻都比唔上. ...

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 ykjovita 於 10-2-22 16:41 發表
請問煲出來味道, 係唔係好夠味?

都ok 喎 , 我買個隻煲無鐵線框底架 , 個煲都好厚身 , 好實淨 , 好用過有鐵線框住個d 瓦煲, 日本x都有類似既煲 , 你可以去睇下

比上不足 ,比下有餘           願我們身體健康 ,闔家平安

伯爵府

其實我買瓦煲都撞過板架 ...
我最初係屋企附近街市既家品鋪買左個有鐵線框既瓦煲 ,當時鋪頭職員將個煲放入木桶試水 , 見無漏水 , 我買左返屋企 , 用水浸一晚 , 再將煲底面都塗滿生油 , 先用半煲水用慢火煲 , 水滾後 , 我聞到一陣臭壓味 , 係c尿個陣味 , 我係個煲邊一索, 真係作嘔 , 臭到暈, 我即係刻倒水 , 帶埋個煲落番去家品鋪 , 我話個煲好臭 , 佢二話不說 , 即刻退番錢比我

珊瑚宮

Tobimom: 你個尿壓瓦煲可能在大陸工場巳被人整古(有人疴過尿入去).有鐵線的是原始瓦煲(好蝦人用),日本城是高温煲(用得過).高温煲又以台灣做靚.

侯爵府

Le Cruset之類鑄鐵煲??? 可以用明火煲咁耐嗎? 我以為要入焗爐先有用tim.

複式洋房

用明火煲湯+瓦煲, 火喉足

複式洋房

原帖由 taiming 於 10-2-22 17:17 發表
唔想用明火 (煤氣貴), 有咩好選擇而又能煲出好味湯水 ??

我用不銹鋼煲, 好似冇咩味

用明火+瓦煲好味好多架! 又唔覺得貴! 煲湯最緊要係火喉同d湯料出味! 用不銹鋼煲, 緊係冇咩味啦! 重徙晒d湯料啦!

男爵府

回覆 3# chan328 的文章

我都係用LC煲湯, 湯味係濃D

首頁

尾頁

跳至