烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

咩牌子高速煲 ??

原帖由 草莓妹 於 10-2-23 11:11 發表
係呀? 但點解我做高速煲去煲湯,我地成家覺得超好飲。

我又唔跟佢教點用個煲,初初每款自己實戰試咗一兩次,慢慢調教。後來掌握咗就ok啦!

子爵府

可吾可以用
煲下...浸下...焗下...煲下...
即斷斷續續咁煲呢?

原帖由 123BB 於 10-2-23 14:57 發表
我都係用LC煲湯, 湯味係濃D

珊瑚宮

123BB: 什麽是 L C 煲湯?
玩具萬歲!

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 fitfish 於 10-2-23 12:47 發表
Tobimom: 你個尿壓瓦煲可能在大陸工場巳被人整古(有人疴過尿入去).有鐵線的是原始瓦煲(好蝦人用),日本城是高温煲(用得過).高温煲又以台灣做靚.

我諗個煲係祖國既科學家制品卦 , 任何野包括屎尿 , 到佢地手 , 可以制成好多物品 , 聽得太多 , 都好怕..

比上不足 ,比下有餘           願我們身體健康 ,闔家平安

侯爵府

big enough to 煲湯嘅要幾$ ya?

原帖由 123BB 於 10-2-23 14:57 發表
我都係用LC煲湯, 湯味係濃D

男爵府

回覆 3# fitfish 的文章

oh , 唔記得左我換左用staub鑄鐵煲, 我個煲係24cm, 我一家3口,一人一碗半湯, 岩岩夠用, 我用logostina都有幾年, 比較下, staub煲出來既湯濃d, 都係唔會乾水既。

ps, LC即係LE Cruset

男爵府

回覆 5# yellowmama 的文章

鑄鐵煲點煲都得, 仲可以入焗爐。

珊瑚宮

美亞開倉有時會有鋳鐵煲賣(出口次貨)大中小都是$200,但要撞手神睇佢賣乜,我見到流口水,但忍住無買,因我家巳是厨具貨倉.

珊瑚宮

Le Cruset,香港一個煲隨時過$2000以上,因近幾年此牌子比人炒貴了許多.

男爵府

回覆 1# fitfish 的文章

你買staub啊, 都係法國大牌子, 優點比 L C多。不過, 用用下, 我都覺得鑄鐵煲重左少少, 如果唔係屋企冇地方擺, 我想買返台灣瓦煲啊

珊瑚宮

食物是求色香味.高速煲快是快.......但不香.有一次我去親戚家吃飯,佢甪大陸高溫瓦煲煲湯,一飲,嘩......同我的高速湯高幾皮.......答案係好好飲.以前有些老人家煲湯,除了原始瓦煲,仲要配合一個火水爐,貪佢夠哂文火.你地D 70後, 80後, 90後,唔識咁多架喇!

侯爵府

staub/ L C, or 台灣瓦煲, which one is better ?

原帖由 123BB 於 10-2-24 15:13 發表
你買staub啊, 都係法國大牌子, 優點比 L C多。不過, 用用下, 我都覺得鑄鐵煲重左少少, 如果唔係屋企冇地方擺, 我想買返台灣瓦煲啊

男爵府

回覆 1# chan328 的文章

以我用過LC, STAUB, 石灣瓦煲煲湯既經驗, 我會揀台灣出個隻咩養生瓦煲, LC、STAUB係鑄鐵, 比較重, 年紀大左驚唔夠力, 石灣瓦煲煲湯係好正,但係易爆, 台灣瓦煲有石灣瓦煲既優點又冇咁易爆, 所以我會揀佢。

別墅

請問台灣瓦煲係邊度有得賣呀?
謝謝!

原帖由 123BB 於 10-2-24 16:14 發表
以我用過LC, STAUB, 石灣瓦煲煲湯既經驗, 我會揀台灣出個隻咩養生瓦煲, LC、STAUB係鑄鐵, 比較重, 年紀大左驚唔夠力, 石灣瓦煲煲湯係好正,但係易爆, 台灣瓦煲有石灣瓦煲既優點又冇咁易爆, 所以我會揀佢。 ...

珊瑚宮

土瓜灣工聯會見過有,青衣長發村家品店又見過.你預$280-$400一個.如不識,行多幾間大型家品店比較下,千祈不要被人騙.

大宅

好媽媽勳章

咩牌子都無咩所謂,我唔想幫人賣廣告。
我都同意有d媽咪講,用瓦煲好,因為有某d湯水,係要用時間慢慢煲至好。但我無咁多時間睇火,又唔想煲落煲湯出街,又想飲湯,有時都要調節下。
可能我真係唔識啦,不過,我個飲咗99幾廿年老火湯o既老公都話我煲果d都好好飲,佢淨係話"正",而我就每次都將煲湯料(我至愛)當飯食晒,咁都無嘥。

原帖由 taiming 於 10-2-23 15:38 發表
咩牌子高速煲 ??

男爵府

回覆 1# 草莓妹 的文章

講得岩, 要睇返自己既需求, 冇時間又想飲湯只能揀高速煲, 我就早上起身煲湯(7點), 老公返工(10點)時幫手熄火,岩岩3個鐘。放工返來就有靚湯飲啦。

珊瑚宮

最緊要睇你有無心.lago我先煲30-45分,等排氣約20分,開蓋番煲30分,加埋都成2個鍾.加多一個鐘都可煲正常老火湯喇!
玩具萬歲!

大宅

我用寶康達, 唔係賣廣告, 真係好正 ...誠意推介

首頁

尾頁

跳至