論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

印尼姐姐....... 佢話可以叫佢 "eni / Pen / Pen Pen"

優點 :
識英文, 因喺新加波做過, 仲識少少普通話, 廣東話都 ok.
煮嘢食好叻又幾好味, 仲識包雲吞.
懂得做表面工夫, all say 'yes' !
針子手工唔錯.

缺點 :
打小朋友 (3歲).
超大話......自己講仲唔夠, 仲要教小朋友講埋.
買餸打斧頭食水好深, 成倍價錢 !
唔話得, 一話親就會黑面 & 話 : 得啦, 得啦, 你唔使講, 我明 ka la. (所以更加唔鬧得 !)
亂講嘢嚇我小朋友 (話見到對面座樓有人死.. 咁都睇到 ??? 千里眼 ????)
煮嘢好 dirty, 試完味的筷子及用具唔洗直接繼續煮食.... (即係個個都要食佢口水尾.)
超懶...... 我個女十一點幾先起床, 佢仲瞓得晏過我個女.
晚上不和我們一起食飯, 但於深夜在床上偷食嘢.
發現有 "符" (但被我沒收了)
用電話上網玩 facebook. (所以要鎖住電腦唔可以比佢開到.)
送小朋友返學放學過馬路無拖實,上落樓梯亦沒有扶 or 拖, 由小朋友自己行, 仲要催小朋友行快 d, 小朋友幾乎碌落樓梯.
小朋友撞傷, 仲要由我放工回家才發現, 佢乜都話唔知. (小朋友話係自己撞傷, 唔關姐姐事, 但佢都無可能乜都唔知 ! 因當時只得佢同小朋友兩人在家, 個傷口又唔係細, 咁都唔知 ?????)
只有佢先永遠係啱嘅, 就算現場捉佢錯處, 都只因先生及太太有幻覺 or 幻聽 ! 她, 永遠是對的 !!

......etc .............. 其實仲有好多, 不過好濕星, 如果呢個工人有人睇住佢其實應該 ok, 不過真係要廿四小時睇實嗰隻 !

雖然我已迫佢寫了 resign letter, 但我依家仲用緊佢, 但, 因為我新工人未到..... 不過我亦知佢依家已經搵緊工, 佢仲 book 咗好多間 agent...

各位如請佢時請三思, 因為佢真係一句都唔話得 ! 但又唔知自己有錯, 所以佢亦唔會改 !

別墅

up ~

複式洋房

好似我之前那位 我忍左年幾(頭幾個月係ok)
真係好辛苦 家裡亂到不敢請朋友來 煮飯時 房污穢到不堪入目 我們回到家扮哂嘢同仔玩到好開心咁 實在從cam看到永遠自己講電話我兒自己玩 好好戲 人前人後個個都讚她
很好 仲有好多~~就因兩兒在她手上又沒人可幫忙
又不敢強硬話佢 好慘

別墅

你都有幾個月表現 ok, 但係我呢件, 第一個月已唔掂, 諗住慢慢教啦, 點知佢仲出手打我 d 小朋友 !
但無奈我又無人幫到手, 喺新工人未到前, 我就只可以繼續.... 忍 !
其實呢幾日佢都有好多嘢我想呻架, 但仲未得閒呻..... 開工緊要 ! :cry:

洋房

Do U have her photo, can I have a look?

別墅

原帖由 mini_c9 於 10-3-2 10:00 發表
Do U have her photo, can I have a look?

唔好意思, 我無佢相....
但我可以形容吓佢個樣比你聽.
佢面圓圓, 略肥, 啡皮膚, 雙眼皮, 額頭正中偏左少少 (好似係左....) 有個月亮形凹的疤痕, 好似包公咁.

別墅

各位小心啦 ~
我呢位公主聽佢講今個星期日去 interview, 但佢唔肯講去邊 interview, 各位保重啦 !

前日仲發現佢有舖偷嘢癮, 佢明明未結緍又無小朋友, 但竟然偷我小朋友 d 衫, 裙, 褲同埋褸 !
都唔知佢偷嚟做乜 ?

別墅

我位公主好巴閉....
因成日比我發現佢講大話, 我都無氣鬧佢, 早幾日又係講緊大話 (其實佢基本日日都有大話咁濟).
我同佢好聲好氣講 : 姐姐, 其實你可唔可以唔好講大話呢 ? 你講大話講到我都好厭煩.
姐姐 : 唉 ~ 我都知, 但我都唔知點解我係咁, 我仲知我好懶添 .....
我 : 你知就好嘞 ~ 你知唔啱, 改咗佢咪得囉 ~
姐姐 : 但我都就嚟唔做咯, 我又唔想改 !
我 : 但係你仲係逗緊我人工架喎, 我出足人工比你, 你係咪都應該要做返 d 嘢比我睇呢 ?
姐姐 : ............ (無出聲)
我 : 好 ! 我問你嘞, 我可唔可以因為你懶唔出足人工比你吖 ?
姐姐 : 唔可以.
我 : 咁咪係囉, 你都唔想拎咗 $100 出嚟買衫, 但係仲要幫件衫執手尾, 又要改又要補架, 係咪 ?
姐姐 : 係 !
我 : 咁你就改啦 ~
姐姐 : 但係我又唔打算改喎 !
我 (開始發惡) : 我理得你改唔改吖, 總之我話你聽, 小朋友嘅嘢你要同我跟足, 煮食物要衞生係一定架嘞 ! 其他嘢, 我話知你吖 !
姐姐 : 太太, 我知你依家鬧緊我 !
我 (仲係惡緊) : 唔通你咁我都唔鬧得呀 ?!
姐姐 : ............... (微笑當中)
我返入房, 費事理佢 !

** 原來我位公主已搵到新僱主, 真係唔明, 真係未完約嘅啲人都夠膽請嘅 ?

昨日因我臨時有事, 同佢講叫佢調假, 佢話佢要去攪 passport d 嘢, 我問攪乜, 原來我呢位公主已搵到新僱主, 地點係元朗.

昨日我已氹佢留足成日, 希望佢新僱主睇到呢個 topic 啦, 我盡咗人事啦 ~

我估新任顧主一係就廿四小時有人跟, 一係就交晒屋企比工人就完全唔理, 如果唔係就要預定筆錢都得嘞 ~
祝新僱主好運啦 !

別墅

up ~

別墅

up 吓先 ~

別墅

姐姐今個星期日會放假啦 ~

別墅

工人姐姐元朗份工無咗, 要重新搵過個新顧主.
嚟緊呢個星期日, 佢又放假啦, 請大家小心啦 !

別墅

之前因工人姐姐同我的經典對話 (明知自己有錯都唔會改), 就此事我曾叫工人姐姐返 agent 度, 張這番說話同 agent 講多次. (我亦已向 agent 備案).
但工人話佢唔會再返舊 agent 度, 因新 agent 己幫佢於元朗搵到新僱主.

到 21/3 工人放完假返嚟, 又突然話我知佢唔揀新顧主啦, 因為諗諗吓嫌辛苦, 所以返咗去舊 agent 度, 叫舊 agent 幫佢搵工. (我覺得佢最主要係想話比我知佢無咗新顧主啫, 原因點解唔知....)

昨日我打電話去 agent 度査詢新工人幾時到, 便發現原來個大話印跟本無返舊 agent 度, 即係連有無返舊 agent 度都講大話 !

各位小心, 我依家摸唔清個工人究竟有無新顧主, 亦唔知佢元朗份工係咪真係無咗, 總之如你哋想請的新工人個名同佢一樣嘅, 就請留意佢的特徵, 小心請錯 "大話+符咒印" !

特徵如下 :
1. 面圓圓
2. 略肥
3. 啡皮膚
4. 雙眼皮
5. 黑長頭髮 (平時會紮起好似長形的髻咁)
6. 於額頭正中偏左少少 (confirmed ) 有個月亮形凹的疤痕, 好似包公咁.

祝各位好運 !

子爵府

好媽媽勳章

幫手up
可唔可以喺相簿加相落個人簽名度?

子爵府

好媽媽勳章

幫手upupupupup

別墅

唔該晒 ! 我都 up 吓先 ~

別墅

各位小心啦 ~
今個星期個 "黑心+大話+符咒印" 又放假啦 !

我依家摸唔清佢個底, 唔知佢搵到新僱主未, 總之你哋如請咗新姐姐, 記得睇清楚呀, 不論乜嘢原因, 總之未完約就最好唔好請最穩陣 !

點解依家加多咗 "黑心" 稱號 ? 原因又發現新嘢.... 佢除咗唔顧小朋友安全 (過馬路同上落樓梯唔拖小朋友外), 我個女話個衰印特登用指甲刮損佢.

當時我在自己房, 聽到個女話痛, 埋去睇時已經損咗, 問佢佢話唔知, 連小朋友叫痛都聽唔到 ! (但當時佢同小朋友同房, 我於隔離房都聽到, 佢聽唔到 ???)

伯爵府

原帖由 babykiss 於 10-3-26 10:22 發表
各位小心啦 ~
今個星期個 "黑心+大話+符咒印" 又放假啦 !

我依家摸唔清佢個底, 唔知佢搵到新僱主未, 總之你哋如請咗新姐姐, 記得睇清楚呀, 不論乜嘢原因, 總之未完約就最好唔好請最穩陣 !

點解依家加多咗 "黑心" ...

有無帶小朋友驗傷?

呢個工人,點都唔可以再留呀,有無親人可以睇住先呀,3歲小朋友都會定D啦, 要人睇都唔係好難。

俾錢俾個女佢出氣,仲要句句頂到衡知錯唔改,我就無咁能耐喇。

佢個大名加左入好公主名單未呀?

男爵府

真的假不了,假的真不了!

點解唔請番本地傭工?

別墅

原帖由 mylulu007 於 10-3-26 10:42 發表

有無帶小朋友驗傷?

呢個工人,點都唔可以再留呀,有無親人可以睇住先呀,3歲小朋友都會定D啦, 要人睇都唔係好難。

俾錢俾個女佢出氣,仲要句句頂到衡知錯唔改,我就無咁能耐喇。

佢個大名加左入好公主名單未呀? ...

小朋友只係比個衰印的指甲刮損, 所以無帶小朋友驗傷, 因就算驗咗都無用, 佢可以話係不小心 ! 只係同小朋友搽咗 d 消毒藥膏.

我有兩個小朋友, 一個七歲, 一個三歲, 就係因為無親友幫手睇, 仲要旨意佢接送細嗰個返學放學, 所以先要揸頸就命 !

佢個大名已加咗入好公主名單了 !

首頁

尾頁

跳至