論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

原帖由 Undead 於 10-3-26 10:45 發表
點解唔請番本地傭工?

我其實已申請緊位 oversea 嘅嚟緊, 但未到....

唔請 local maid, 係發覺做得好嘅真係唔會流到出嚟, 做得唔好嘅我亦唔想再花錢花時間, 所以先請 oversea, 希望佢會純 d !

而本地鐘點長遠計, 比唔起 !

別墅

各位小心啦 ~
衰印 SRI PENI BIN ASIYAH 明天又放假啦 !

我摸唔清佢個底, 唔知佢依家有無新僱主, 如果你哋要請的姐姐係呢個名 >>> SRI PENI BIN ASIYAH, 就要小心啦 !!!

祝各位可以搵到一位合心意有責任感的好姐姐 !

別墅

唉 ~ 又比我發現佢 d 衰嘢啦 ~ ><
已經唔想留意佢, 佢都可以做得咁張揚 !
摷我手袋都比返少少手尾吖 ~
偷錢又偷得狼死, 想唔知都唔得啦, 大帝 !!

不過咁, 我暫時都做住 lu lu 先, 因為上次我話完佢佢就整損我個女, 又整咗 d 連佢自己都唔肯食嘅餸出嚟, 今次我忍..... 因為我仲要佢幫我接送小朋友....

忍 ! 忍 ! 忍 ! 忍 !

仲有...
原來呢個工人出咗街會大變身 !
咁凍天時, 佢都可以出動超短熱褲加白色吊帶背心.... 佢返到嚟都無冷病嗰度好嘢喎 ! 佩服 ! 佩服 !

不過咁, 我係 lu lu, 就繼續 lu lu 都尾, 即管玩得開心 d 啦 !

lu lu 上

別墅

up 吓先......
希望我新工人快 d 到啦 !

別墅

究竟我要做 lu lu 要做到幾時呀 ? ><
唔係用發莓奶樽開奶, 就唔幫小朋友抺乾淨 pat pat, 再唔係明知小朋友唔舒服, 都唔比藥佢食......etc ....... etc ....... 日日發現新嘢 !

終於...今日佢放假, 臨出門前都要衰多樣比我睇, 諗住等佢 last day 先同佢一舖清袋, 係都要當面比我揭發 !! 係偷都醒少少吖, 比個位我咋唔知先吖 !

我又要靠佢接送小朋友, 無辦法即刻 "叮" 佢出局, 因此亦唔敢兇佢, 因小朋友經常同佢單獨相處 ! 我可以點做呀 ???!!! ><

頭先臨出門前, 要佢寫返封信承認偷我嘢, 叫佢唔好再有下次, 希望咁大家會好落台.

不過仲有其他我未揭發佢, 我怕揭發得太多, 佢知我乜都知道晒 (其實可能仲有好多我未發現), 對我小朋友無好處.......

香港政府呀 !!!! 點解你唔保障我哋多少少呀 ? 我係土生土長香港人嚟架 ! 點解我生我住嘅地方, 一 d 都唔保障返我嘅 ????

就算你唔保障我哋, 都唔好保住班衰傭呀 ! 比返少少生存空間我哋好唔好 ???
我同老公都要搵食, 都仲要為香港付出, 但點解香港唔會體諒我哋, 保障我哋, 珍惜我哋 ????

香港政府 !!!!! 唔該修吓例啦 !!!!!!! Help !!!!! ><

複式洋房

嘩!! 我超AGREE!!

如果有遊行要求修例保障傭主, 我一定舉家支持參加!!

香港政府!! 聽唔聽倒呀!!!

原帖由 babykiss 於 10-4-4 13:36 發表
究竟我要做 lu lu 要做到幾時呀 ? ><
唔係用發莓奶樽開奶, 就唔幫小朋友抺乾淨 pat pat, 再唔係明知小朋友唔舒服, 都唔比藥佢食......etc ....... etc ....... 日日發現新嘢 !

終於...今日佢放假, 臨出門前都要衰多 ...

別墅

原帖由 newbornted 於 10-4-8 18:14 發表
嘩!! 我超AGREE!!

如果有遊行要求修例保障傭主, 我一定舉家支持參加!!

香港政府!! 聽唔聽倒呀!!!

其實我都好想去遊行抗議.
但請得外傭照顧小孩的多是兩公婆要返工, 到星期日又輪到工人放假, 我哋邊有咁多時間同佢哋玩遊行 ? 我哋平常日子唔使 OT 已偷笑, 我哋連病緊發緊燒都仲要開工, 你話點同外傭玩 ??

香港政府就只會怕成日得閒出嚟遊行嗰 d, 我哋呢 d 佢哋只會當我哋亂吠, 吠過就算 ! ><

早幾日, 我奶奶同我講, 問我做乜只比三條菜比小朋友做餸 ? (個衰印話係我叫)
我真係晴天霹靂 ! 我日日都安排兩至三餸做 lunch, 四餸一湯做晚餐 (不過有時可能無湯).
嗰日我奶奶佢突然上嚟, 碰啱小朋友食飯時間, 佢話只見我兩個小朋友每人個碗只得三條菜葉...... 咁我其他餸去咗邊 ???
我問個衰印, 佢話小朋友食晒餸先食飯, 但我問小朋友今日食乜餸, 佢哋都只係講得出食咗菜 ! 之後個衰印話 : 你哋唔記得咩 ? 仲有肉肉嘛 !
我嗰兩個小朋友只你眼望我眼, 無出聲....
之後我再靜靜雞問小朋友, 佢哋有無食肉肉, 佢哋兩個都話姐姐講大話 !!
不過依家我學精咗, 喺佢哋食飯時間, 我會打電話返去, 開電話 hand fee 問佢哋 lunch 食咗乜嘢餸. 雖然可能份量我無法知道, 但起碼都叫做有 d 肉食吓.

香港政府點會體諒到我哋呢班為口奔馳, 無何奈何的小市民苦況吖 ?
莫講話幫我哋, 我依家只係要求唔好偏幫外傭都難過登天 !

**依家我每日對小朋友必問的問題係 : 今日姐姐有無打你 ? 有無蝦你 ? 今日食乜嘢餸 ? .... 如果要返學仲要加多句 : 今日姐姐有無拖住你過馬路 ? (答案多數無) 咁你有無拖住姐姐 ? 姐姐有無唔比你拖 ?

我已經變了 "問題家長"

禁止訪問

別墅

樓主你都幾得意, 咁多衰野, 就算無所份工自己湊住先都唔好繼續用啦,
我都想自己湊, 好老實講, 我好 enjoy 同小朋友一起的時間, 但為生計, 我唔可以無咗份工, 有份工做我已好滿足, 唔敢輕言放棄, 我哋屋企收入唔多, 小朋友都無乜參加額外的課外活動, 但要養兩個小朋友都好吃力.

你日日上來鬧殃府都無用, 遠水點救近火?
我都無日日上來鬧政府, 講真早前咁多外傭虐待少主, 政府都視若無睹, 又點會為我呢 d 冰山一角改例, 我只係呻吓啫 ~ 等政府救 ? 可能係幾廿年後.... 政府先比到反應我.
我只係得閒就 up 返個 post 上嚟, 比要搵工人的 bk 媽咪睇, 等佢哋唔好請錯人啫 ~ (講真, 我講個衰印都講到厭, 跟本唔想見 or 提佢 !)

偷錢都算嘞, 而係個pk咁對你對仔女佢地真係好可憐, 我真係好睇唔過眼呀 !
我都好心痛, 亦唔想對仔女日日都聽慣人講大話, 其實我都曾有想過搵現成完約的頂住先, 不過我唔敢搏, 講真.... 邊有咁多剛好完約的來同你做 part time 吖, 咪又係斷約工人多, 我依家呢件起碼我知佢係個乜嘢人, 而且我已表明, 如小朋友再有任何被打投訴, 我一定會報警. 加上我每日都例必問小朋友姐姐有無打/蝦佢哋, 所以暫時都 ok, 我只要捉緊 d 煮食/食入口嘅嘢, 得閒又氹吓佢, 又捉吓佢, 佢都仲會 "鏡" 吓我, 依家佢最多咪偷嘢, 起碼我知佢係個乜嘢人先吖. 如果請著個斷約嘅返嚟做 part time 仲衰, 都唔知佢係乜人, 分分鐘係虐待狂我都唔知, 仲要比機會佢留港玩前僱主咪仲衰 !

新工人幾時到 ? ...
唉 ~ 仲等緊呀 ~ visa 仲未出....... (已入咗三封加快信同一個 e-mail 啦) ><

別墅

我真係好希望新工人係好, 同埋希望佢早 d 到....
有日我早放工, 靜靜睇工人同小朋友放學情形, 睇吓我警告完佢後, 仲有無唔拖小朋友過馬路....
我發覺... 我個小朋友, 真係比佢攪到好似乞兒咁.... 又污穢, 哭又唔理, 又衣衫不整.....
全程無理過我小朋友, 只顧自己行, 小朋友就死跟... 過馬路小朋友拖住佢, 佢仲要 fing 開小朋友跑 ! 我真係 到佢見到我時佢仲藉口多多
新姐姐..... 你幾時到呀 ??? 希望你係有愛心, 有責任感嘅好姐姐啦......
如果我有幸請到個好姐姐, 我一定會上嚟同大家報喜 ! 希望好快可以啦.... :cry:

複式洋房

我真係好同情、同明白妳呀!!! 比我都超嬲啦! 比錢請個工人番嚟, 仲要“克薄" 自己嘅小朋友, 真係咩世界!!

我全力支持妳, 妳啱! 我都非常覺得HK政府冇保護我哋!!
唔呻吓好易爆煲架!! 呻吓啦! 呻吓啦!呻吓啦!
唉, 有邊個唔想唔洗番工响屋企倍住小朋友一齊成長?? 但係好明白香港生活真係好唔容易囉...加油呀!!

現階段可唔可以叫嫲嫲或婆婆幫吓手睇實個工人先?? 最少保障小朋友安全先啦!! 等個賤印冇機會"蝦"小朋友囉!! 如果唔得我建議妳揾家務通幫手, 佢哋可以介紹保姆, 我試過請$30一個鐘, 每日6個鐘都係$180蚊, 可以要求接送番學, 起碼有多個人响度, 個賤印都咁大膽啦!! 頂住先囉。 (之前我炒咗個印印, 都有請過鐘點同保姆, 都OK喎。) 如果超頂唔順, 即炒呢個賤印啦!!! 妳嗰區有冇托兒所?? 一頭半個月, 比住佢哋去托兒所先啦, 好過日日努氣個工人吖嘛...!! (記得同Agent傾! 睇吓可唔可以唔補1個月, 個印印咁PK, 比多一毛都唔值!!!)

我個新姐姐都係啱啱嚟咗6日, 睇佢都幾乖、幾聽話... 唉~不過都唔可以咁快下判斷, 大家明啦... !!

祝妳好運!! 祝妳個新姐姐又乖又勤力又有愛心!!
加油呀!! 加油呀!! 加油呀!!

原帖由 babykiss 於 10-4-15 18:48 發表
我真係好希望新工人係好, 同埋希望佢早 d 到....
有日我早放工, 靜靜睇工人同小朋友放學情形, 睇吓我警告完佢後, 仲有無唔拖小朋友過馬路....
我發覺... 我個小朋友, 真係比佢攪到好似乞兒咁.... 又污穢, 哭又唔 ...

複式洋房

仲有呀! 記得裝CAM呀!!
乖嘅工人係唔會抗拒CAM架!!

別墅

[quote]原帖由 newbornted 於 10-4-16 11:37 發表
我真係好同情、同明白妳呀!!! 比我都超嬲啦! 比錢請個工人番嚟, 仲要“克薄" 自己嘅小朋友, 真係咩世界!!

我全力支持妳, 妳啱! 我都非常覺得HK政府冇保護我哋!!
唔呻吓好易爆煲架!! 呻吓啦! 呻吓啦!呻吓啦!
唉, 有邊個唔想唔洗番工响屋企倍住小朋友一齊成長?? 但係好明白香港生活真係好唔容易囉...加油呀!!
多謝你呀 ! 多謝你明白我, 了解我 ! 呢 d 感受我諗未經歷過嘅人, 真係唔會明 !!

現階段可唔可以叫嫲嫲或婆婆幫吓手睇實個工人先?? 最少保障小朋友安全先啦!! 等個賤印冇機會"蝦"小朋友囉!!就係無老人家幫到手, 個衰印先咁放肆 !

如果唔得我建議妳揾家務通幫手, 佢哋可以介紹保姆, 我試過請$30一個鐘, 每日6個鐘都係$180蚊, 可以要求接送番學, 起碼有多個人响度, 個賤印都咁大膽啦!! 頂住先囉。
如果齌請保母, 小朋友又要重新適應, 分分鐘仲未適應完新工人又到, 又要重新再適應, 可能小朋友更加無安全感... 而且保母一日要 $180- 如果我個新姐姐要三個星期後先到, 我點負擔到 ? (之前我炒咗個印印, 都有請過鐘點同保姆, 都OK喎。) 如果超頂唔順, 即炒呢個賤印啦!!! 妳嗰區有冇托兒所?? 一頭半個月, 比住佢哋去托兒所先啦, 好過日日努氣個工人吖嘛...!!
我細的小朋友其實都返緊幼稚園下午班, 要靠個衰印接送返放學, 所以都未必會再去托兒... (記得同Agent傾! 睇吓可唔可以唔補1個月, 個印印咁PK, 比多一毛都唔值!!!)
其實二月份佢打我小朋友時, 我已要佢寫咗封 resign letter 比我, 但因我要申請新工人, 咪留住佢等工人到囉, 點知原來佢唔止咁少嘢 ~ 不過我諗就算我一早發現佢咁多衰嘢, 我諗我都會繼續行返同一條路, 因為真係唔敢亂咁搏, 同埋亦無咁多資金同資源行第二條路....

我個新姐姐都係啱啱嚟咗6日, 睇佢都幾乖、幾聽話... 唉~不過都唔可以咁快下判斷, 大家明啦... !!
希望你個姐姐 keep 住繼續好落去啦, 願主祝福你 !

祝妳好運!! 祝妳個新姐姐又乖又勤力又有愛心!!
加油呀!! 加油呀!! 加油呀!!
大家咁話 !! 承你貴言 !!!:loveliness: [/quote]

別墅

原帖由 newbornted 於 10-4-16 11:42 發表
仲有呀! 記得裝CAM呀!!
乖嘅工人係唔會抗拒CAM架!!

yes ! 已買咗個鏡頭, 不過未裝上去, 約咗朋友, 等佢幫手.
thx !

複式洋房

我當然了解啦~ 我亦都係冇老人家、親戚幫手... 真係好慘架

如果妳新姐姐仲有3個星期到, 咁唯有咬緊牙關頂埋佢!!!
加油!! 加油!! 加油!!

原帖由 babykiss 於 10-4-16 14:12 發表
[quote]原帖由 newbornted 於 10-4-16 11:37 發表
...

別墅

原帖由 newbornted 於 10-4-16 22:44 發表
我當然了解啦~ 我亦都係冇老人家、親戚幫手... 真係好慘架

如果妳新姐姐仲有3個星期到, 咁唯有咬緊牙關頂埋佢!!!
加油!! 加油!! 加油!!

...

無錯 ! 我哋大家要互相加油 !!
三個星期係我最壞的打算, 希望可以快 d 啦 !

別墅

sorry ~

各位, 因為最近比較忙, 所以忘了通知各位工人姐姐昨天放了假, 昨日見佢著得正正常常咁, 唔知佢有無搵新僱主....

如各位昨日曾 interview 一位著紅色哈哈笑臉連帽的長袖衫加三個骨黑褲的工人, 請小心啦 ~

複式洋房

撐住呀!! 加油!!

原帖由 babykiss 於 10-4-19 13:23 發表

無錯 ! 我哋大家要互相加油 !!
三個星期係我最壞的打算, 希望可以快 d 啦 !

別墅

我仲等緊新姐姐到 !
其實我有好多嘢好想呻, 但係又唔知從何說起, 因為日日都梗有 d 問題, 真係呻都呻到我厭 !

各位,
我呢位公主, 今個星期日又放假啦, 各位小心啦.

唉 ~

別墅

我做咗 d 對唔住我老公嘅事.....

事源 : 我老公的剃鬚刀係放於洗手間的, 有次我沖涼時發現他的剃鬚刀的刀片位纏住咗一條黑色幼幼的長毛髮, 我諗住沖完涼就話比我老公聽, 所以無整走條毛做證物.

點知... 佢老婆我大頭蝦, 無記性, 忘了告訴我老公.

兩日後, 我見我老公剃咗鬚, 就記得問吓佢發唔發現到剃鬚刀有條毛 ?
點知佢話未瞓醒, 無留意, 仲問我點解唔幫佢整返乾淨佢, 佢只係求其沖吓就用, 嚇到佢即刻入返廁所洗面 !:lol

首頁

尾頁

跳至