跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

請問學劍橋英文好定公文英好呢?
屯門邊到學好?
有無人上開覺得好呀?
請分享下分別係學咩的?
謝謝!

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

大宅

好媽媽勳章

UP

大宅

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

Hello!你打算俾細囡學?
其實我覺得看你目的, 劍橋英文適合打算報考YLE/KET的學生, 公文英則是較長期的訓練, 我大女同仔仔都讀緊公文英~

原帖由 mcdullyiu 於 10-2-23 11:30 發表
屯門邊到學好?
有無人上開覺得好呀?
請分享下分別係學咩的?
謝謝!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

原帖由 3BBs 於 10-2-24 11:46 發表
Hello!你打算俾細囡學?
其實我覺得看你目的, 劍橋英文適合打算報考YLE/KET的學生, 公文英則是較長期的訓練, 我大女同仔仔都讀緊公文英~

係呀, 比細女學, 我無咩目的, 考唔考試都得, 只係想她接觸多d英文, 學識併音和識多d詞彙咁!

咁係咪公文英好d呢?

你係咪在三聖到讀呀?

大宅

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

咁我又無試過劍橋班, 唔知好唔好, 不過YLE/KET考試都幾全面, 有vocab, listening, speaking, 如果劍橋班都係圍繞呢幾方面都應該OK掛~
公文英我囝囡都係讀ERP, 都識左幾多vocab, 拼音就一般啦, 佢始終唔係正式拼音班~

原帖由 mcdullyiu 於 10-2-24 20:18 發表

係呀, 比細女學, 我無咩目的, 考唔考試都得, 只係想她接觸多d英文, 學識併音和識多d詞彙咁!

咁係咪公文英好d呢?

你係咪在三聖到讀呀?

男爵府

原帖由 mcdullyiu 於 10-2-23 11:30 發表
屯門邊到學好?
有無人上開覺得好呀?
請分享下分別係學咩的?
謝謝!

公文要聽cd做功課,每日做一份,我聽過都幾沉悶.
我覺得劍橋cover既野比較廣泛.
你再問下其他人意見啦.

別墅

好媽媽勳章

我個囡响卓爾居學了半了劍橋,因為外籍老師,佢話聴唔明,不過其他同學仔會幫佢同埋教佢點同老師講(佢英文考試都有9字頭),佢唔抗拒我都算,但佢唔肯學公文,因為返屋企要做功課,劍橋就唔使,其實好睇個小朋友肯唔肯再做額外的功課才決定學邊樣(兩樣都有各好處)

珍珠宮

原帖由 karry 於 10-2-26 15:12 發表
我個囡响卓爾居學了半了劍橋,因為外籍老師,佢話聴唔明,不過其他同學仔會幫佢同埋教佢點同老師講(佢英文考試都有9字頭),佢唔抗拒我都算,但佢唔肯學公文,因為返屋企要做功課,劍橋就唔使,其實好睇個小朋友肯唔肯再做額 ...

你個囡囡幾大呀?係咪已讀小學呢?
我個女先4歲半, 劍橋係咪會深左d?

珍珠宮

原帖由 傻妹 於 10-2-26 12:04 發表

公文要聽cd做功課,每日做一份,我聽過都幾沉悶.
我覺得劍橋cover既野比較廣泛.
你再問下其他人意見啦.

會悶嗎?
但劍橋我又怕深?
同埋又唔知邊到學好?

珍珠宮

原帖由 3BBs 於 10-2-24 21:16 發表
咁我又無試過劍橋班, 唔知好唔好, 不過YLE/KET考試都幾全面, 有vocab, listening, speaking, 如果劍橋班都係圍繞呢幾方面都應該OK掛~
公文英我囝囡都係讀ERP, 都識左幾多vocab, 拼音就一般啦, 佢始終唔係正式拼音班~ ...

ERP係咪母語係英文, 即深D那個呀?
咁你對囝囡跟唔跟到?會唔會好難?

大宅

ERP可以話係深D嗰種, 初時要跟功課同解釋, 而家佢地都係自己做, 我無跟架喇, 都ok每篇功課只係有少少mistakes~
佢地初時都係差不多由最低level讀起, 都係vocab開始, 不是太深, 其實你可以等佢地(公文)有兩周免費試讀時報名試下, 覺得啱先真係報囉~

原帖由 mcdullyiu 於 10-2-26 20:26 發表

ERP係咪母語係英文, 即深D那個呀?
咁你對囝囡跟唔跟到?會唔會好難?

珍珠宮

原帖由 3BBs 於 10-2-26 22:31 發表
ERP可以話係深D嗰種, 初時要跟功課同解釋, 而家佢地都係自己做, 我無跟架喇, 都ok每篇功課只係有少少mistakes~
佢地初時都係差不多由最低level讀起, 都係vocab開始, 不是太深, 其實你可以等佢地(公文)有兩周免費試讀 ...

係喎, 唔知幾時又會有試讀呢?通常係咪一年有幾次?

大宅

我下星期去開幫你問問~

原帖由 mcdullyiu 於 10-2-27 11:17 發表

珍珠宮

原帖由 3BBs 於 10-2-27 17:57 發表
我下星期去開幫你問問~

THANK YOU

大宅

通常一年有兩次[舊年係3月]今年就未知
我返來啦

男爵府

好媽媽勳章

如果有可以通知聲嗎?

原帖由 jackieman 於 10-2-27 19:39 發表
通常一年有兩次[舊年係3月]今年就未知

民房

想問公文英是否會比cambridge 全面?因公文英分好多個grade?

大宅

原帖由 215702 於 10-3-2 09:12 發表
如果有可以通知聲嗎?

sure
我返來啦

大宅

問左喇(三聖嗰間, 唔知係唔係間間一樣), 今年四月尾, 不過你四月頭去問定好D, 或者三月中開始留意報紙廣告~

原帖由 mcdullyiu 於 10-2-27 11:17 發表

珍珠宮

原帖由 3BBs 於 10-3-4 22:20 發表
問左喇(三聖嗰間, 唔知係唔係間間一樣), 今年四月尾, 不過你四月頭去問定好D, 或者三月中開始留意報紙廣告~

thank you

首頁

尾頁

跳至