嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿b好鐘意食魚, 不過拆骨真係好頭痛, 請教各位高手媽咩, 買咩魚骨會少d? 點拆會易d?
同埋想問問, 你地係咪多數買新鮮魚? 如果買新鮮魚, 買一條同bb一齊食, 點分? 你地會唔會叫賣魚果個劏開一邊留留比bb做粥仔呢?

男爵府

買馬友, 大眼雞和三文魚

複式洋房

My boy eats frozen salmon and cod fish, safer la.

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

我會用新鮮魚(多數食石蚌),買一條魚,留個魚尾比BB食(因為果度冇咩骨,又夠滑),其他就留番比自己同老公做晚餐。你可以叫賣魚果個劏開一邊比你架!

大宅

好媽媽勳章

通常我會買三文魚, 因為無骨嘛! 至於新鮮魚我會買石蚌, 紅"油", 臘魚或者倉魚, 魚尾部份留俾bb食, 我就食魚背同埋魚腩囉.

男爵府

有時百佳會有斑仔..好細條
20蚊 4 條
一日一條
我放係冰櫃..食果日先拎出離

大宅

紅衫魚好唔好?

大宅

其實冰鮮咗的營養價值會唔會少咗架?
我都有諗過冰咗d魚, 唔駛朝朝騰去街市買魚, 趕到cc下.

原帖由 joyan1228 於 10-2-26 12:59 發表
有時百佳會有斑仔..好細條
20蚊 4 條
一日一條
我放係冰櫃..食果日先拎出離

伯爵府

我唔記得係睇健康院本手冊定邊度,話急凍的同新鮮嘅營養無分別。

我朋友都同我講:外國都無新鮮野食嗰噃。

咁我諗下又係喎

所以我依家都係多數將D野急凍咗佢,一個禮拜去買一次,分幾份,咁可以慳好多買餸時間,用嚟同B玩或工作。

原帖由 Flyfive 於 10-2-26 20:43 發表
其實冰鮮咗的營養價值會唔會少咗架?
我都有諗過冰咗d魚, 唔駛朝朝騰去街市買魚, 趕到cc下.
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

複式洋房

三文鱼如何整?
你是我微笑的答案.

禁止訪問

2018復活節勳章 環保接龍勳章

大宅

我係吔都冇落呀. 蒸好咗拆骨然後等放菜時一齊放入d粥到滾吓佢.

比bb食最好清淡d啦.

原帖由 sswkiki08 於 10-2-28 00:29 發表
蒸魚比bb要唔要落薑蔥?定係清蒸左將魚肉加落d粥度?

洋房

原帖由 Flyfive 於 10-2-28 13:12 發表
我係吔都冇落呀. 蒸好咗拆骨然後等放菜時一齊放入d粥到滾吓佢.

比bb食最好清淡d啦.
健康院醫生話一開始最好比淡水魚... 即係鯇魚都得... 鯇魚腩會好D, 因無只得一條大骨. 營養係無分別, 只係味道一定係新鮮好. 唔洗落薑葱, 因為BB唔會怕腥...

男爵府

我一向用海魚,因為驚養殖嘅淡水魚會“加料”
通常會買黃立,紅立,倉魚(魚味濃啲,拆肉後啲肉都綿啲);紅衫,大眼雞魚味淡啲,拆肉後啲肉都鞋啲
我都係會一次過買幾份,洗乾淨入冰隔,一次一條魚(揀細魚啲),水滾後瘦肉同魚一齊煲一煲後撈起,魚拆肉,瘦肉連湯加米煲粥,啲煲差唔多熟時再放入拆好嘅魚肉,攬勻煲滾熄火焗一焗就得。

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

前幾日有個媽咪同我傾計, 佢都叫我買海魚好d呀, 佢話魚塘養魚好恐怖. 我之前多數買鯇魚腩, 拆骨好易架! 以後要買多d海魚先得!
今晚又OT!!!!

男爵府

原帖由 bastet 於 10-3-2 11:46 發表
前幾日有個媽咪同我傾計, 佢都叫我買海魚好d呀, 佢話魚塘養魚好恐怖. 我之前多數買鯇魚腩, 拆骨好易架! 以後要買多d海魚先得!

盡量不要俾魚腩位BB食,重金屬含量高!

禁止訪問

大宅

其實咩魚都可以,如果你地怕有骨,你可以先用D魚煮出味好似湯,之後再用魚湯煮粥咁D粥就好有營養.另外又可以買銀雪魚俾佢食,返黎切開一小件(另外再放係雪櫃),用一小件用小火煎下佢,唔好落油要用牛油只可用小匙,但一定要熟呀!!之後切一小件芝士係魚上面(芝士要70%係容係魚上)俾BB食,要小心銀雪有骨,魚皮有好多小魚鱗,要清潔好!!我個女好鍾意食!!

大宅

買歌鯉.冇咩骨

別墅

三歲前好似唔好食多油的魚
eg三文魚

養魚如何恐怖?可否分享? 有什麼海魚不太貴啊?

首頁

尾頁

跳至