自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

好媽媽勳章

作為中產,今次預算案受惠唔多,而領綜援的一班又受惠多多,看似好唔公平,但撫心自問,自己的生活已算不錯,有得選擇,都唔想做領綜援的一班,領綜援的生活一定不會比中產好.

雖然有D領綜援的人又真係貪得無厭,但係仍有好多人生活在貧困當中,所謂施比受更有福,這樣想,大家都會開心D啦!

(不喜勿插!)

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 foreverbb 於 10-2-25 10:29 發表
作為中產,今次預算案受惠唔多,而領綜援的一班又受惠多多,看似好唔公平,但撫心自問,自己的生活已算不錯,有得選擇,都唔想做領綜援的一班,領綜援的生活一定不會比中產好.

雖然有D領綜援的人又真係貪得無厭,但係仍有好 ...

順順利利 大吉大利       

大宅

醒目開學勳章

我明喔!

但成日見正苦亂花,總係沒有好好考慮很多基本問題,只是亂派糖去希望暫時令社會平靜,問題只會越來越大,越難解決。

原帖由 foreverbb 於 10-2-25 10:29 發表

雖然有D領綜援的人又真係貪得無厭,但係仍有好 ...

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

禁止訪問

水晶宮

agreed with u
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

香港中產真的已算不錯...同其它地方比...交的稅其實好少...有晚睇有線王晶個節目...有句說話都幾0岩...香港的問題很大部分在高樓價...早十幾二十年...年輕人努力工作...三五七年很大機會可以比到首期上車...再努力幾年又可以換樓...但現在的情況是...很多後生仔工作二十年都未必有機會儲到首期...看不到未來的希望在哪裏...
少奶奶的身份,丫頭的命...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

agree.

香港有9年免費教育已經好好了, 至於 好 or 唔好, 見仁見智啦..

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章

agree, when it's $5000-6000 per square feet in yuenlong, a small flat costs 2.60million, where is 首期?
原帖由 54heima 於 10-2-25 10:35 發表

香港的問題很大部分在高樓價...早十幾二十年...年輕人努力工作...三五七年很大機會可以比到首期上車... ...

侯爵府

好媽媽勳章

我都升左呢, accordind 頭條個table, 我有得減差向, 已經係中產la
原帖由 Sumyeema1 於 10-2-25 10:39 發表
agree, when it's $5000-6000 per square feet in yuenlong, a small flat costs 260million, where is 首期?

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

唔係話中產唔好, 只係覺得唔公平, 係HK一係要好有錢, 一係要好窮. 中產永遠係出力後冇得到同等回報而已.

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

公爵府

施比受更有福 -- agree!

其實有好多領取綜緩的人仕真係好慘,能幚到別人是自己的褔氣,可必為常常帶有食眼鏡地認定他們一定是大食懶,要受經濟壓力巳經好幸苦,還要受那麼多白眼和偏見,好可憐!在文明的社會中,大家互相體諒才溫暖嘛!

大宅

醒目開學勳章

但高樓價嘅背後,咪影響租金上升囉,其他好多野會跟住升嘛!

原帖由 麼麼貓 於 10-2-25 10:43 發表
高樓價.yes.
但是為何一定要買樓呢,我好多澳洲同學都無打算買,佢地話租樓唔係問題呀,有車反而要緊.

男爵府

唉!澳洲福利同香港好唔同下喎。係香港到老年若無工作能力,仲要個個月搵錢交租?諗到都覺得慘。又或是疊埋心水等政府養,但係要一下子將生活水平降到如此之低,真係no eye see!

原帖由 麼麼貓 於 10-2-25 10:43 發表
高樓價.yes.
但是為何一定要買樓呢,我好多澳洲同學都無打算買,佢地話租樓唔係問題呀,有車反而要緊.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

係12 年免費教育呀!

原帖由 mat媽 於 10-2-25 10:36 發表
agree.

香港有9年免費教育已經好好了, 至於 好 or 唔好, 見仁見智啦..

大宅

好媽媽勳章

最慘係車邊中產囉 .....

負擔大, 做到死, 仔女見工人來過見自己 .....

大宅

好媽媽勳章

講得好

成日見電視出鏡既窮人,男既大概50,女既廿幾,梗有3,4個讀幼稚園到小學仔女,一家4,5口唔做野,仲話政府涼薄,真係

原帖由 TINGTINGLEUNG 於 10-2-25 10:43 發表
唔係話中產唔好, 只係覺得唔公平, 係HK一係要好有錢, 一係要好窮. 中產永遠係出力後冇得到同等回報而已.

首頁
12345...7

尾頁

跳至