跳至

首頁

尾頁

複式洋房

一日吉手指6次唔係呀MA???
我明天去東區見營養C,唔知會係點呢???
咁你既餐單係咩呀??
如果跟晒黎食係唔係一定會PASS???
原帖由 zeno76 於 10-3-29 16:01 發表
我上星期先聽完營養師講座 明天就要去廣華做餐後2 小時既血糖test ( 只做早餐同午餐 如果2 次都pass 就可以係屋企自己一星期拮一日 不過我唔記得要拮幾次) 如果明天2 次都唔pass 就 要1 日拮6 次) 希望明天
pass 啦
...

複式洋房

我都覺得係出街食食得多所以先咁高,我都9.3,正常7.8喎!!!
宜家都開始左食D低電粉質同冇糖既食物啦!!!

別墅

1 日拮6 次?
你意思係做個 full day 先要 1 日拮6 次咋?
原帖由 zeno76 於 10-3-29 16:01 發表
我上星期先聽完營養師講座 明天就要去廣華做餐後2 小時既血糖test ( 只做早餐同午餐 如果2 次都pass 就可以係屋企自己一星期拮一日 不過我唔記得要拮幾次) 如果明天2 次都唔pass 就 要1 日拮6 次) 希望明天
pass 啦
...

複式洋房

我都係fail 咗, 個test result 係 8.4 . 要食營養餐. 我有跟住食. 但係食完等於無食過. 長期肚餓咁 係咪跟住食就會去返正常指數呢 ?

大宅

你食完有無跟佢2個鐘之後篤手指呀? 如果我跟餐單食就正常7以下, 但試過出街食完, 真係超標, 8.7呀..

我都係食完仲好肚餓, 早餐只可以食2-3塊麵包+一杯奶, 邊夠飽..唉.都唔知係咪咁, 成個人都瘦晒..真擔心呀!!!

原帖由 mandyyoga 於 10-3-31 19:06 發表
我都係fail 咗, 個test result 係 8.4 . 要食營養餐. 我有跟住食. 但係食完等於無食過. 長期肚餓咁 係咪跟住食就會去返正常指數呢 ?

別墅

Is it a customized 餐單 or standard 餐單 for everyone?

I still have 1.5 wk before meeting the dietitian and learn 篤手指. Don't know what to eat now.

原帖由 Kaling 於 10-3-31 19:21 發表
你食完有無跟佢2個鐘之後篤手指呀? 如果我跟餐單食就正常7以下, 但試過出街食完, 真係超標, 8.7呀..

我都係食完仲好肚餓, 早餐只可以食2-3塊麵包+一杯奶, 邊夠飽..唉.都唔知係咪咁, 成個人都瘦晒..真擔心呀!!!

...

複式洋房

我都係跟 餐單食....成日都好易餓!!!

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

咦……
點解要等咁耐嘅﹖
我見其他唔pass的jm都係飲完糖水2天後就要見營養師啊!

原帖由 sasatt 於 10-3-29 14:29 發表
唉,接到電話,
話我飲糖水failed,
9.2 呀,
要到14號先去見營養師,
真係過完一關又一關.

複式洋房

有無人照營養餐食, 食完之後可以back to normal ar ?

大宅

我都係ar b size 大, 飲完糖水fail 咗, 已做了一次full day test, after lunch 血糖成 9.4.... 尋日見咗營養師, 佢建議我一日食 1700 卡路里咋... 依家成日都好肚餓,但又唔敢食... 星期一再去做full day test... 希望pass同ar b 無事啦!  

別墅

我做第二次full 時無食哂份餐,所以就合格。
其實平時小食多餐,同食多D菜會襟飽D!
原帖由 dalew 於 10-4-9 15:34 發表
我都係ar b size 大, 飲完糖水fail 咗, 已做了一次full day test, after lunch 血糖成 9.4.... 尋日見咗營養師, 佢建議我一日食 1700 卡路里咋... 依家成日都好肚餓,但又唔敢食... 星期一再去做full day test... 希 ...

伯爵府

今日去見營養c,
發生左件怪事,
上次在健康院test,
空腹係5,但前一晚12時後已禁食,
今日8:00有食早餐,12:30 test,係4.3
妳地話怪唔怪,
仲有呀,醫院要我地去租機驗血糖,
但我去到,果間野話d test paper 冇貨,
所以唔租比我,叫我等有貨先再來,
妳地係去邊度買架??
如唔租,買又要幾錢呢??

別墅

Where did u see 營養c yesterday? I was at PWH yesterday.

I ate half a bun at 11am and tested at 12.15pm - 6.1. Tested at the company clinic 2 hours after lunch - 6.3.

I think your food digested already after 4 hours.

Shatin, Yuen Long and Tuen Mun ran out of stock on the test paper. YL and TM said may have stock in 2 weeks. Shatin said this week. I left phone number for them to call me when stock arrives. Hopefully can start testing this weekend. Causeway Bay has stock but too far ...

原帖由 sasatt 於 10-4-12 22:02 發表
今日去見營養c,
發生左件怪事,
上次在健康院test,
空腹係5,但前一晚12時後已禁食,
今日8:00有食早餐,12:30 test,係4.3
妳地話怪唔怪,
仲有呀,醫院要我地去租機驗血糖,
但我去到,果間野話d test paper 冇貨,
所以唔租 ...

伯爵府

原帖由 bb77 於 10-4-13 13:02 發表
Where did u see 營養c yesterday? I was at PWH yesterday.

I ate half a bun at 11am and tested at 12.15pm - 6.1. Tested at the company clinic 2 hours after lunch - 6.3.

I think your food digested alr ...

我都在pwh test架,
我都有打去周圍問,又係咁樣答我,
我個人又心急,咪求其去一間買左算lor
$680呀,
頭先lunch完 2 小時 test 左, 8.1 呀
我頭先lunch任食,食到食唔落呀,睇黎真係要介口呀,
原來任食真係會超標架

首頁

尾頁

跳至