自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日睇星島,周一嶽說醫管局將於四月一日起招標購買奶粉,取代目前依賴奶粉供應商贊助的做法,以免間接推廣奶粉,每年涉及數千萬元額外開支。現時八所有婦產科的公立醫院共使用七家供應商的奶粉,每三個月會轉換一次供應商。咁母乳就可以多d普及了

http://hk.news.yahoo.com/article/100225/3/gqte.html

侯爵府

好媽媽勳章

老實有時唔係一定上到奶ka
原帖由 jirehbeauty 於 10-2-26 17:12 發表
今日睇星島,原來婦產科的公立醫院d奶粉奶粉供應商贊助, 每年涉及數千萬元額外開支 ,但醫管局將於四月一日起招標購買奶粉,取代目前依賴的做法,以免間接推廣奶粉。咁母乳就可以多d普及了

http://hk.n ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 ShinTeresa 於 10-2-26 17:16 發表
老實有時唔係一定上到奶ka

係呀! 我兩胎都好努力,但都係唔得就唔得! 係食晒補野,上奶野都唔得!

大宅

冇飲魚soup咩?

大宅

好!

珍珠宮

好媽媽勳章

應該係正常唔係即時上奶,要等幾日

大宅

好媽媽勳章

我比較好彩,我兩胎都好快上奶

大宅

我係上到奶,但有時bb唔合作,都無計,係醫院已經谷谷地,bb又唔啜,結果無尿,都要補奶粉 !

洋房

醫院要推人奶最好唔用奶粉啦!!
整全營養學我專長~
頭兩日只有少少奶水,所有比BB嘅抗體係晒頭兩日嘅奶水度.所以人奶對BB黎講係寶~奶粉再過多100年都無得比.
生魚湯唔可以咁快飲,特別係劏肚生,條沙魚牙爆得好勁架!!
要有奶,木瓜湯同食木瓜啦~酵素高營養足~
另外,準備生或剛生BB的,要有奶就需要大量植物性必須脂肪酸.例如亞麻籽油,但一定係要有沈澱木酚素(lignans)嘅flax oil,無木酚素嘅只係沙律油,而且外殼不可見光,必須脂肪酸不可加熱,遇熱就無晒.
而食亞麻籽吸收唔到反而含有氰化物(*係毒素).

魚油,要真正做到無重金屬嘅魚油$2000多HKD吧...

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 Ken_Lee 於 10-2-27 04:19 AM 發表
準備生或剛生BB的,要有奶就需要大量植物性必須脂肪酸.例如亞麻籽油,但一定係要有沈澱木酚素(lignans)嘅flax oil,無木酚素嘅只係沙律油,而且外殼不可見光,必須脂肪酸不可加熱,遇熱就無晒.
而食亞麻籽吸收唔到反而含有氰化物(*係毒素)

即係除左沙律油(大豆油)外,其他植物油都得? 仲要就咁食(如virgin olive oil)?

咁平時就咁食亞麻籽係冇益定還是要磨粉食先有用?

盡我一己之力,發放正能量!

大宅

回覆 2# Ken_Lee 的文章

你好, 那麼我想問問, 我打緊 insulin, 是否都可以餵人奶呢 ?

洋房

原帖由 召藥師 於 10-2-27 04:41 發表

即係除左沙律油(大豆油)外,其他植物油都得? 仲要就咁食(如virgin olive oil)?

咁平時就咁食亞麻籽係冇益定還是要磨粉食先有用?

sorry ,很忙未有即時回覆,沙律油不是大豆油。正常西餐是用菜油打出來的。普通無木酚素嘅flax oil 係健康沙律油。因為唔可以加熱,用來做沙律對身體比較健康。
先講亞麻籽,因為外殼好厚同含氰化物,就算磨成粉氰化物一樣唔會消失。仲有一個最重要問題, 必須脂肪酸唔可以加熱同見光,會即時氧化。 for 醫療同對腦部有益嘅 flax oil一定要有木酚素架。
olive oil含單一不飽和脂肪酸,係一定要加熱先健康。
這個世界無特級油橄欖油尼個標準,尼個係最常用嘅賺錢標準
。美國唔係國際油橄欖協會成員,真正橄欖油係用acidity
分級,最高級不多過1%,普通就係3.3%,低等級橄欖油都可以加工成Extra Virgin。
而Bertolli,Sasso,Ciri
o係好差嘅意大利橄欖油。(*避免意大利出品啦)
1992年後,EEC2081/92的法例成為歐洲農業
轉捩點,真正的橄欖油是DOP(Denominatio
n of Protected Oringin)尼個先係真正特級橄欖油,美國加州最出名係Bariani小莊園。最可惜無外銷......搵朋友係美國買連運費$950。
有其他問題可以 pm 我。

洋房

原帖由 拿拿利 於 10-3-4 17:01 發表
你好, 那麼我想問問, 我打緊 insulin, 是否都可以餵人奶呢 ?

那就要注意,問題在於insulin針對bb不好。我嘗試問問教授。
bb現在有多大?初生嬰兒可以嘗試找山羊奶,是成份最接近人奶又最少黏液的動物奶。出了牙可轉自製豆奶或糙米水。

而糖尿病是可以根治,不用一世打insulin,除餵奶外,這方面也可以pm我。

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 Ken_Lee 於 10-3-14 05:13 AM 發表

sorry ,很忙未有即時回覆,沙律油不是大豆油。正常西餐是用菜油打出來的。普通無木酚素嘅flax oil 係健康沙律油。因為唔可以加熱,用來做沙律對身體比較健康。
先講亞麻籽,因為外殼好厚同含氰化物,就算磨成粉氰化物一樣唔 ...

因為食譜書通常都將大豆油=沙律油/沙拉油,所以我先咁講。

照你咁講,唔係超貴高檔嘢都唔係好油? 我地依D窮等人食唔起9百幾蚊一枝油喎......
盡我一己之力,發放正能量!

子爵府

咁生完上到產房都要d姑娘很教你點喂先得架,問多2句都好似嚴你煩咁,你重好意思問,問多2句都粗聲粗氣~
個時我都係出左院之後去健康院問個度姑娘炸~

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

無奶粉供應就=喂母乳, 假象吧了
唔係人人都可以成功喂母乳, 我女用奶樽食都食45分鐘(中途不停撬佢個咀撬醒佢), 如果喂人奶睇怕我一日24小時都唔駛停
唔係人人都咁好命有媽媽幫手坐月, 如果好似我咁跟著麻煩99, 或者工人唔生性, 咁唯有自己頂硬上照顧bb同做其他野, 都心力交瘁了, 仲邊有閒情時間去休息同食野補充母乳丫

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我當初都係咁,頭一個禮拜受緊99既冷言冷語(無奶,唔夠奶,唔比奶粉=餓死bb),到之後自己坐月,我都係餵人奶,因為姑娘同我講,bb飲到人奶比家務重要好多,生完最重要係休息,間屋污糟少少唔緊要

子爵府

育兒性格勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-3-14 15:18 發表
無奶粉供應就=喂母乳, 假象吧了
唔係人人都可以成功喂母乳, 我女用奶樽食都食45分鐘(中途不停撬佢個咀撬醒佢), 如果喂人奶睇怕我一日24小時都唔駛停
唔係人人都咁好命有媽媽幫手坐月, 如果好似我咁跟著麻煩99, 或者 ...

我個時同你一樣
冇陪月
mami要返工
仲有個時既99住(佢就梗係話之你)
咩都係一腳踢
lunch個d都係叫外賣
不過我都堅持餵人奶
個時bb仲留院照黃膽,日日又去醫院幾次埋身餵
搞搞下自己傷口又爆左
個幾日係醫院keep 住 pump 奶
出左院又餵

你講得arm
真係冇訓好訓
bar都冇得帶係咁餵
不過個時阿仔真係冇病過
真係咩都值得!

洋房

原帖由 召藥師 於 10-3-14 08:16 發表

因為食譜書通常都將大豆油=沙律油/沙拉油,所以我先咁講。

照你咁講,唔係超貴高檔嘢都唔係好油? 我地依D窮等人食唔起9百幾蚊一枝油喎......

Hahaha~
無所謂啦~大豆油平同健康.同理都係植物油. 我以前學西餐個時,位前菜大廚做醬汁唔用大豆油~
olive oil.
1:避免意大利出品
2:找找看,有一種紙盒裝olive oil 不錯的. 500ml約$50~$60.

大宅

宜家香港人好多都想餵人奶, 反之木大陸媽咪都唔願餵 & 唔願揍 bb, 放 bb 喺 bb 房自己掛住喺病房嘈嘈閉同 d 同胞傾計, 嘈住晒人休息
:sm: Auntie_Winnie

首頁

尾頁

跳至