懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb轉咗固體之後, 一日要all成三或四次便便, 有時一pad pad有時有d硬, 以前未轉固体之前係一日一便, 或隔日一便.

而家轉咗大仔之後, 情況仲衰, 一日都係三至四次便便, 但係好硬吓, 冇吔水份. 都己經飲250ml水一日, 便便都係咁, 係咪因為每次便便硬, all唔淨, 所以要all咁多次呢? 定係食得多, all得多, 所以一日要all咁多次呢?而家bb食量係一日半片面包, 兩碗粥或字母粉, 加兩餐240ml及一餐200ml的奶.

有冇高手媽咪可以幫手分析吓?

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

bb幾大? 一次轉一樣嘢, 點解又轉大仔 (9mth??) 又話食solid food之後??

通常如果你一次試一樣, 咁如果試咗令個pattern有變, 就唔應該再俾bb食
如果個pattern 日日唔同, 咁你係咪日日俾唔同嘢bb食呀? 有無寫低食咗乜會一patpat/硬呀?

大宅

我係六個月果陣同bb轉固体, 之後佢一日都有二至三次便便. 到九個半月轉大仔, 變咗一日三至四次便便, 有時係硬硬地, 有時係all咗一兩粒咁.

至於同佢轉嘢, 我係冇吔點轉, 六個月食固體果陣係比佢食粥仔, 加蕃茄, 肉碎同埋菜蓉咁. 一直到而家都係咁pattern喎. 係有時會比d果汁同果蓉佢飲.

原帖由 小曳人 於 10-3-1 11:20 發表
bb幾大? 一次轉一樣嘢, 點解又轉大仔 (9mth??) 又話食solid food之後??

通常如果你一次試一樣, 咁如果試咗令個pattern有變, 就唔應該再俾bb食
如果個pattern 日日唔同, 咁你係咪日日俾唔同嘢bb食呀? 有無寫低食咗乜 ...

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原帖由 Flyfive 於 10-3-1 12:25 發表
我係六個月果陣同bb轉固体, 之後佢一日都有二至三次便便. 到九個半月轉大仔, 變咗一日三至四次便便, 有時係硬硬地, 有時係all咗一兩粒咁.

至於同佢轉嘢, 我係冇吔點轉, 六個月食固體果陣係比佢食粥仔, 加蕃茄, 肉碎 ...

咁即係食咗solid food轉pattern定係轉大仔改咗pattern呀?!?!?

大宅

不如再講過嘞, 用個時間表嚟講會好d:

六個月大: 轉食固体, 三餐奶兩餐粥仔. 便便由每日一次變咗二至三次, 不過唔算好硬, 只係有時會硬d

九個月大: 轉大仔奶粉, 都係一樣食三餐奶同二餐粥, 都係果d番茄加肉碎粥, 大便變咗一日三至四次. 一早all 一兩粒,硬的. 第二次all都係dd, 都係硬硬地. 第三至四次先至會軟d大便. 我覺得佢好似all唔淨d大便, 要分咗幾次all咁, 初時以為佢飲水唔夠, 呢幾d比成200幾ml水佢飲, 都係冇吔進展, 大便都係咁.

有個friend話佢可能熱氣喎, 有冇人的bb有同樣情況呢?

原帖由 kerkermui 於 10-3-1 12:31 發表

咁即係食咗solid food轉pattern定係轉大仔改咗pattern呀?!?!?

首頁

尾頁

跳至