論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

今午回家吃飯, 婆婆在飯前魯蛋, 在廚房叫工人熄爐, 佢答:yes 點知吃完飯開蓋, 煮乾水, 蛋爆晒, 汁彈出來。即刻問亞賓點解唔熄爐, 初時話出廚房前望過仲有小小水。我話:咁你由開飯至吃完飯都一段時間, 咁出廚房見只有小小水, 你就應該問下要唔要關爐,或加水。跟住婆婆話, 佢都應了我yes, 工人就話佢以為婆婆叫佢唔好掂。跟住同我講:點解婆婆唔自己關爐, 要叫佢。我話咁婆婆叫你關, 你應yes,婆婆就以為你會熄爐緊係唔會跟啦。佢仲回點解婆婆唔自己熄要佢熄? 我話咁婆婆當時手濕所以叫佢熄, 本來諗坐算出廚房。點知件賓仲要stop我同我講:下次都係應該婆婆自己熄爐,唔應該叫佢熄。我無名火起究竟邊個係工人,仲你熄爐都唔得, 咁仲駛叫你做野?

我即時問佢你好似misunderstand your role of helper, 你知唔知婆婆係度幫你, 唔係你幫婆婆, 你因為怕你做唔來,先叫婆婆過去幫你手。點知佢答我:婆婆幫我, 我都有幫緊婆婆。跟住仲要講佢好忙, 最過份係同我數你有兩個仔, 我又要跟先生, 你啦, 婆婆同公公。我好嬲同佢講:「公公??公公唔係成日來, 每次來都係公公幫你煮飯煮餸,你反而唔駛做,仲有你一件衫都無幫過公公洗,你都敢膽計要幫公公? 」件賓先答我話:我知道公公有幫我。(因為我爸爸根本就我老公出差先會過來陪我媽, 但永遠都唔會留任何野比工人做, 次次都係拿返自己屋企洗。)

跟住我話:你忙, 湊仔又無心機, 我覺得你完全IGNORE佢地的存在, 唔多理佢地。佢話因為我係屋企佢就唔理, 留番我理。平時唔同你仔仔講野,唔代表我IGNORE佢地。I am adjusting….我真係被佢吹脹。跟住算我有兩個仔, 唔係一個仔,投訴話真係要對眼左轉右轉先跟到。我答佢:「你永遠都唔係一個人湊兩個, 永遠我/老公/婆婆都有一個係度一齊湊。你只係負責其中一個。」佢立即同我講:「假如你信我比你兩個仔我湊, 無婆婆, 我一定處理得好好。」
我話:「我話我對仔4, 男孩子會紮紮跳,你要跟緊。你平時去公園唔係同人傾計(甚至有時我老公/ 婆婆在她身邊)都剩係站在一旁,甚至只坐在公園椅子上,唔係跟住我個仔。我點對你有信心呀?? 當初想你無經驗,就等你慢慢學, 點知你愈做愈差, 質素下降。」她立即冷笑話:「我之前幫我哥手湊3個姪仔都無問題。佢姪仔歲幾2歲仲難湊,仲危險都得啦。」 跟住就不停講:I am busy, I try my best to do my job, I am adjusting…」真係想即炒佢。不過, 婆婆現在唔可以好似以前咁幫手, 而且要婆婆一個人頂23個月湊我兩個仔都好辛苦,只好忍住找到replacement即炒。

別墅

人心無厭足嘛,好多姐姐都覺得幫你果家咁多人,“澀”左比你!

我家姐姐越做越垃圾,同佢講時,佢話下次想搵份做老人個渦,貪無咩要做渦(佢以為)。其實我個case 係阿媽來睇住個仔,佢只做家務,都要唔心足。

無法啦,著手搵住人先啦,我新姐姐4月先到啊。

水晶宮

原帖由 eatcookies 於 10-3-1 18:32 發表
人心無厭足嘛,好多姐姐都覺得幫你果家咁多人,“澀”左比你!

我家姐姐越做越垃圾,同佢講時,佢話下次想搵份做老人個渦,貪無咩要做渦(佢以為)。其實我個case 係阿媽來睇住個仔,佢只做家務,都要唔心足。

無法啦,著手搵住人先啦,我 ...

d菲傭, 唔係嫌僱主屋企多人, 而係唔鍾意有老人家成日在家睇住佢地做野 & 湊細路.

別墅

我都覺得佢昨天咁講係唔想婆婆係度,當佢無到。如婆婆唔係度, 咁就什麼都可以唔做, 平時仔仔叫佢幫手做什麼, 佢都答仔仔:I am busy。所以亞仔都問過我點解姐姐成日都咁busy?

昨晚同老公講中午同件賓開片, 被老公話唔醒辣親件賓自己無著數, 因為佢地好似計時炸彈. 我都知,但當時真係好嬲。今早件賓見到婆婆直情掉轉面, 亦無同我打招呼, 不過, 我唔理, 佢都係最初經我要求先識講早晨, 所以唔講算數,費時再教佢,但有野做我就叫佢做,但提多兩句(仲係好嬲佢態度,但同自己再忍)。一想起到時仲要補$$送佢走就無晒心機。

希望快點找到新姐姐啦。

複式洋房

唔洗曬氣同佢嘈, 可以炒.

別墅

現在d工人成日諗住嚟hk咩都唔洗做...cleaning又唔得, cooking又唔得, 照顧小朋友更加唔得呀!!!

洋房

nearly the same as my case, fully support you Hong Kong Ma Ma. You may consider Indo maid.

子爵府

原帖由 Vinell 於 10-3-1 16:52 發表
今午回家吃飯, 婆婆在飯前魯蛋, 在廚房叫工人熄爐, 佢答:yes。 點知吃完飯開蓋, 煮乾水, 蛋爆晒, 汁彈出來。即刻問亞賓點解唔熄爐, 初時話出廚房前望過仲有小小水。我話:咁你由開飯至吃完飯都一段時間, 咁出廚房見只有 ...

首頁

尾頁

跳至