心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

過年舊朋友相聚,有點不開心。出來做野十年了,必會有比較。比較誰的家最大,誰的職業最高,誰的兒子最聰明。我沒有錢買樓,職業不算專業,人工不高,也沒有孩子。所以我有些自卑,有些沉默。
大家有沒有相似的經驗呢?如何去克服呢.?

男爵府

肯定會有比較~
我唔鐘意大家一出到來好似各自係度自我介紹咁up一輪自己近況,然後其他人跟住俾反應,好似唔知點咁,好怪。所以而家唔會出席任何舊同學/舊朋友聚會。

咁講真,我覺得我自己係比上不足,比下有餘,工作、經濟、家庭同感情生活都過得去,唔會覺得自卑,亦冇任何優越感。不過我係唔鐘意舊同學/舊朋友聚會個種感覺。

大宅

對,氣氛很尷尬。總有些人是問得太多,或說得太多。又有時是自己心魔作怪。
或者人要多看自己擁有的東西吧。
但我仍會出席。因為相信大家仍有真心關心對方的一面。

大宅

好媽媽勳章

一定有比較, 以前年紀少會好介意那一方面輸給人, 但人大了學會去欣賞及鄧人高興, 因今次你叻, 可能下次我叻, 互相分享下囉....始終小時候便認識很難得...

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

好少去,凈系會同比較熟果班朋友聚會。

禁止發言

好媽媽勳章

大宅

如果班朋友不是有心借聚會來炫耀自己,乘機踐踏別人,只是想談近況和分享心聲而已.這種聚會你還是可以去的.只是應該調整一下自己的心理,朋友職位高,壓力大.間屋大,未供起,銀行負債大.仔女聰明,供書教學,開支大.佢哋承受的風險更大,其實這種生活方式亦未必適合你,毋需自卑.現在有層公屋,有份穩定工作,沒有女負擔,輕輕鬆鬆,想去旅行就去,想要消費就去,真係自由自在!好多人羨慕你添呀~~~

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我都有同樣類似發生, 只係未談論生兒育女話題, 因為個個朋友都未結婚, 事業型女性, 同我專注喺家庭上, 話題真係好大差別, 每次同佢哋出黎食飯, 都搞到我好唔開心, 成日專問我事業和進修的事, 針對我這問題, 令我好反感, 我都係睇在大家識咗咁耐 (同學相識) 所以先出黎大家食餐飯....而家覺得同佢哋太難溝通, 我解釋出來都給她們反駁!!!

相反同一些己婚有兒有女的人, 更明白大家意思, 一講就明!

伯爵府

我覺得人總受比較,好多時都係自己心魔作怪,唔關人事! 如果覺得佢地仲值得做朋友,我唔會因為自己心魔疏遠佢地!

水晶宮

對方太曬的話...自己心裏一定會有某程度酸酸地...不過明白羨慕別人其實好正常...酸完後過左未算羅...比上不足比下余...知足常樂呀...
少奶奶的身份,丫頭的命...

子爵府

好媽媽勳章

我以前同d朋友gathering都係咁, 大家互問對方近況, 做咩搵錢個月, 我果時都係大家互相交換下行情(我唔係最好, 亦唔係最差果個).

過左幾年之後, 大家就唔講呢d話題, 心明際遇無得比, 而家大家會傾下進修, 生兒育女等問題, 間唔中見下又無咩野.

公爵府

我都唔中意舊同學聚會,因為總有D人有意無意咁晒自己,再唔係有意無意講D令你難堪既說話:你個妝好有問題,你唔係平時咁樣返工丫;型?呢個字唔係用來形容你好耐羅喎。我唔自卑但我都有自尊,我條件唔及你好唔等於你比所有人好。

算吧啦。。不去也罷!!

複式洋房

咁我哋玩開嗰班中學同學又冇喎.

大宅

原帖由 陳+6 於 10-3-3 18:44 發表
如果班朋友不是有心借聚會來炫耀自己,乘機踐踏別人,只是想談近況和分享心聲而已.這種聚會你還是可以去的.只是應該調整一下自己的心理,朋友職位高,壓力大.間屋大,未供起,銀行負債大.仔女聰明,供書教學,開支大.佢哋承 ...

啱!

珍珠宮

叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

其實好耐冇見,一定會講下依家做緊咩,生活情況,其實又唔駛自卑,人比人比死人,自己開心埋得囉,唔駛太在意

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

自卑和自大只不過是一線之隔,
自吹自擂咪當佢係度掩飾自卑,
你只要增強自信心會生活自在,
無謂避避忌忌活在他人的影響.

複式洋房

Right.

別墅

隨緣~~ 放輕鬆去面對
自己搵同自己岩傾既人埋堆
埋唔到堆下次就唔駛再去
舊同學舊朋友都好
過左咁多年