親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

想請敎大家, 以下6日5夜行程:- (2個家庭: 4個大人, 1個8yrs, 1個10yrs小朋友), 請幫忙指敎安排有無問題, 因為, 我以前住過台灣, 但已接近20年未到過, 真的一點行走概念都無了, 請幫忙指導,

4月1日 至 4月5日 已訂
day 1 : 4月1日晚機 -- 入住西間町

day 2 : 4月2日
10:00 -- 20:00 baby boss
晚上士林夜市好, 還是#101 好?
打算男人帶小朋友玩baby boss, 我地2個媽咪,可以去邊度玩或行好呢?
如果玩完baby boss, 附近有無欣葉放題? 還來得及食嗎?

day 3: 4月3日 如果包車早上去九份, 下午去淡水, 几點出發好? 晚上去士林夜士好 還是 美麗華摩天輪好? 或 欣葉放題?

day 4: 4月4日
中正紀念堂, 總統府, + 市立天文科學敎育館好 還是 國立台灣 科學敎育館好? 晚上仲有無介紹?

day 5: 4月5日
先退房, 帶住行理, 去楊明山看櫻花, 睇流王地熱谷,
下午入住春天温泉酒店
晚上, 食懷石料理.

day 6: 4月6日
由春天check out, 直接去小人國, 几點出發好?
玩完小人國, 直接去機場, check in, 然後參觀hello kitty候機室, 晚上8:00几機回港

請幫忙指敎,

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 fi-fi 於 10-3-10 08:46 發表
GogoCheung,

我以家都諗緊去...."臺北市立天文科學教育館"定"國立台灣科學教育館"好?
但其實兩個館都喺附近,有時間的話可以兩個都去哂

而我....就先去"台灣科學教育館",因為入面有IMAX,我仔至鍾"賽車",可以被佢感 ...

唔該晒你, 因為我怕2個一齊去, 會太趕, 但聽你咁講, 天文科學館一定要去先.

另外, 你可唔可以指敎下, 如果唔包車早上去九份, 中間去動物園, 黃昏前去淡水, 有無可能.

因為以前, 去九份, 真係要好長時間, 先由台北去基隆, 再由基隆去九份. 但包車, 要三個點, 唔知會點收費. 我打算到部後, 係酒店問有無包車, 唔知可唔可信.

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 fi-fi 於 10-3-10 19:53 發表
GogoCheung
我...係會去"國立科學教育館"先,如果班細願意離開又還有時間的話,就去埋...天文館!

一日內去九份>>動物園>>淡水....mission impossible!!!
九份太早的話無嘢行喎,你要三思!起碼11點後喇...
動物園,我平 ...

唔該你糾正我, 我真湖塗 原來"國立科學教育館" 有imax 及 地震館 唔係天文館.

另外, 我想問一下, 你所講的動物園, 係咪木柵動物園, 因為我以前只知有柵及六福, 但有人話係淡水附近有一個好值得去的動物園, 到底係咩名, 可以提供嗎?

唔該晒你

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 fi-fi 於 10-3-10 08:46 發表
GogoCheung,

我以家都諗緊去...."臺北市立天文科學教育館"定"國立台灣科學教育館"好?
但其實兩個館都喺附近,有時間的話可以兩個都去哂

而我....就先去"台灣科學教育館",因為入面有IMAX,我仔至鍾"賽車",可以被佢感 ...

唔好意思, 岩岩上網發現, 國立台灣科學教育館 有兩個, 一個是士林區士商路, 另一個係 中正區南海路

請問邊個先有, imax賽車 及 地震館, 我估係士林士商路, 正確嗎?

另外, 想請敎, 如租車, 先去楊明山看櫻花, 然後去九份, 再去淡水, 一日可行嗎? 請幫忙敎路

thanks!

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 fi-fi 於 10-3-16 12:43 發表
kakaheihei

摩克一定會覆E-MAIL嫁,因為佢要你的姓名+電話嘛!確應訂車後會覆番一個訂車編號過你的!

我發覺我用SINA的電郵係SEND唔到嘢去台灣嫁,你再試下再SEND或者用第二個電郵SEND去,可能你之前果個電郵去咗"外太 ...

我都係, 琴日send左兩次email無回音,我打電話比佢地, 仲講埋我個電郵同手提, 到現在都無回覆, 會唔會full 晒, 無車無人, 所以唔覆

子爵府

好媽媽勳章

請問由小人國去機場 或 六福, 有無直接車去機場? 大概要几耐時間?

我一直以為小人國近桃園, 唔明點解, 北投去小人國, 只要nt1200, 但小人國去機場要 nt.1800

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 rrrr 於 10-3-21 22:19 發表
Hi all,

我想問吓如果小朋友只得 10 YEARS; 係唔係做唔到 internet上簽證??

做到, 我仔71/2都係綱上做的

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 fi-fi 於 10-3-29 21:58 發表
mimikitty28

NT1050...當然貴喇,人家都係講緊NT800-900(包路費),仲要係七人車喎!

Ha!!! MOCA收我 nt1200喎

子爵府

好媽媽勳章

我今天出發啦! 好開心係"尼"個TOPIC 吸到好多有用及UPDATE 的料, 尤其多謝 FI-FI, 提供咁多資料.

祝:大家都有一個愉快旅程

首頁

尾頁

跳至